Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  12:30:08

Mε νοοτροπία κατακτητή ο Μπ. Νετανιάχου: «Το Ισραήλ θα ελέγχει τη Γάζα και μετά τον πόλεμο...» Σφοδρή αντίθεση από ΗΠΑ- Ευρώπη σε αυτή και ανάλογες αξιώσεις τους. Ομοίως και Μητσοτάκης. Κύριο

Σταθερά αντίθετος σε παρόμοια κυριαρχία και ο Κυρ. Μητσοτάκης, υπέρμαχος της δημιουργίας δύο χωριστών, ανεξάρτητων Κρατών στην περιοχή για τους Εβραίους και τους Παλαιστίνιους.

Συμφωνία Χαμάς και Ισραήλ για ανταλλαγή αιχμαλώτων δίνει κάποιες ελπίδες συνεννόησης μέσα στις σκληρές συνθήκες του πολέμου.

Για την επόμενη μέρα της Γάζας μετά τον πόλεμο μίλησε ως απόλυτος κατακτητής και όχι ως απλός νικητής ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, αψηφώντας τα όσα είπε πριν από λίγες μέρες ο Άντονι Μπλίνκεν ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τόσο μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο υποταγής των Παλαιστίνιων και κατά της πολεμικής -επιθετικής τακτικής του Ισραήλ και των απλών κατοίκων της Γάζας..

Στο Ισραήλ θα περάσει ο έλεγχος της Γάζας μετά το τέλος των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντας παράλληλα ότι οι δυνάμεις του Ισραήλ θα παραμείνουν στην περιοχή και ότι η χώρα δεν θα βασιστεί στις διεθνείς δυνάμεις για την επίβλεψη της ασφάλειας κατά μήκος των συνόρων.

Τα παραπάνω δήλωσε κατά την διάρκεια συνάντησης με τους επικεφαλής των αρχών των συνοριακών κοινοτήτων της Γάζας,
Οι εν λόγω δηλώσεις έρχονται σε αντίθεση τόσο με ότι είχε πει ο ίδιος μια μέρα πριν αλλά και με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αναφορικά με το καθεστώς του παλαιστινιακού θύλακα μετά τον πόλεμο.

Ειδικότερα, ο Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι σκοπός του Ισραήλ δεν είναι ούτε να «κυβερνήσει», ούτε «να κυριεύσει», ούτε να επιβάλει νέα «κατοχή» στη Λωρίδα της Γάζας.
Από την πλευρά του ο Άντονι Μπλίνκεν είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της G7 στο Τόκιο πως: «Η Γάζα δεν μπορεί να συνεχίσει να διοικείται από την Χαμάς. Αυτό καλεί σε επανάληψη της 7ης Οκτωβρίου...Είναι επίσης σαφές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει κατοχή στην Γάζα».

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εγείρει τις τελευταίες εβδομάδες την ιδέα ότι ένα είδος διεθνούς δύναμης, ενδεχομένως με στρατεύματα από γειτονικούς αραβικούς συμμάχους, θα διαχειρίζεται την ασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας για μια ενδιάμεση περίοδο μέχρι να μπορέσει να επιστραφεί σε μια λειτουργική παλαιστινιακή κυβέρνηση, η οποία, όπως ελπίζει η Ουάσινγκτον, θα είναι η Παλαιστινιακή Αρχή.

Ωστόσο, στα σχόλιά του προς τους δημάρχους του νότου, ο Νετανιάχου φαίνεται να απορρίπτει ευθέως την ιδέα αυτή.

Οι δήμαρχοι είπαν στον Νετανιάχου ότι θέλουν μια διαφορετική πραγματικότητα για την ασφάλεια μετά το τέλος του πολέμου και τον προέτρεψαν να μην συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός «μέχρι να σκοτωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης στη Γάζα», αναφέρει η δήλωση του εκπροσώπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε επίσης στους δημάρχους ότι η κυβέρνηση θα προμηθεύσει τις παραμεθόριες πόλεις της Γάζας με οικονομική βοήθεια για να αντισταθμίσει τις ζημιές που υπέστησαν κατά την 7η Οκτωβρίου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline