Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024  20:42:31

Το διεθνές Bloommeberg, σε αντίθεση με άλλες διεθνείς εκθέσεις, φοβάται ότι θα υπάρξει «Φούσκα» ακινήτων στην Αθήνα, με πολλούς χαμένους. Κύριο

Η πρωτοφανής στεγαστική κρίση, σοβεί στη χώρα με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης λένε ορισμένοι, καθώς αρνείται να επιβάλει ορισμένους αναγκαίους περιορισμούς.

1.-Επικρίνεται ότι παρακολουθεί αμήχανη και μάλλον άπραγη το ράλι των τιμών, όπως φαίνεται να πιστεύει το Bloomberg. Το πρακτορείο ειδήσεων σημειώνει με έκπληξη πως η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο καυτές αγορές ακινήτων της Ευρώπης, με διαμερίσματα τόσο σε υποβαθμισμένες βιομηχανικές περιοχές της αλλά και κατά μήκος της ακτογραμμής της.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μάλιστα, οι τιμές των κατοικιών στην ελληνική πρωτεύουσα αυξήθηκαν κατά 12,2% τον Οκτώβριο, με μια αύξηση τριπλάσια από την αντίστοιχη στη Στοκχόλμη, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές στο Παρίσι υποχώρησαν. Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια παγιδεύονται σε νομικές διαδικασίες, αναφέρει, μειώνοντας την προσφορά στην αγορά και ανεβάζοντας τις τιμές στην Αθήνα πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη.

Ενώ το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος έπληξε την αγοραστική δύναμη σε όλη την Ευρώπη, η έλλειψη στέγης κερδίζει το πάνω χέρι σε περισσότερες πόλεις. Το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο κατέγραψαν πτώση σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα τελευταία μηνιαία στοιχεία, ενώ αύξηση των πωλήσεων καταγράφηκε στο Μιλάνο, στη Μαδρίτη και τη Στοκχόλμη, με άνοδο άνω του 3%.

Επισφαλή δάνεια

Η δεκαετής κρίση χρέους της Ελλάδας άφησε τους δανειστές με 107 δισ. ευρώ επιβαρυμένο χρέος το 2016, υπενθυμίζει το Bloomberg. Εκτοτε, οι τράπεζες έχουν πουλήσει επισφαλή δάνεια, που συνδέονται με υποθήκες ακινήτων. Αν και τα σπίτια μπορεί να καταλήξουν σε πλειστηριασμούς, ασκούνται έντονες πιέσεις στο κομμάτι των διαθέσιμων κατοικιών.

«Δεν υπάρχουν ακίνητα στην αγορά» δήλωσε ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Κτηματομεσιτικού Συλλόγου Αθηνών – Αττικής, ο οποίος απέδωσε επίσης την άνοδο των τιμών στη ζήτηση που τροφοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Golden Visa.

Η δυναμική έχει μετατρέψει περιοχές όπως το Γκάζι -ένα γερασμένο βιομηχανικό σύμπλεγμα- σε μια περιζήτητη γειτονιά. Με περιορισμένο χώρο διαβίωσης, πρώην αποθήκες έχουν μετατραπεί σε σοφίτες γύρω από την Τεχνόπολη – ένα παλιό εργοστάσιο αερίου που έχει μετατραπεί σε βιομηχανικό μουσείο και εκθεσιακό χώρο. Σε άλλα μέρη της Αθήνας, όπως το πολυτελές προάστιο της Γλυφάδας, πολυτελή συγκροτήματα προσελκύουν πλούσιους επενδυτές από το εξωτερικό, ειδικά από την Κίνα.

Το Bloomberg σημειώνει ότι το κόστος στέγασης ανέβηκε περισσότερο από το ένα τρίτο του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών πέρυσι, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 20% σε όλη την Ε.Ε. Οι τιμές στην ελληνική αγορά κατοικιών αναμένεται να συνεχίσουν να ανεβαίνουν, παρά τις αβεβαιότητες στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία, ανέφερε η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline