Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  00:23:49

Πικρός-διορατικός Τζο Μπάιντεν προς το αρειμάνιο Νετανιάχου: «Το Ισραήλ κινδυνεύει να χάσει τη διεθνή υποστήριξη με όσα συμβαίνουν στην Γάζα»»... «Και, εσείς ρίξατε δύο ατομικές βόμβες στην Ιαπωνία το 1945» Κύριο

«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πούν όχι σε ένα παλαιστινιακό κράτος».

1.Ο Τζο Μπάιντεν, πικρός αλλά διορατικός δήλωσε πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πρέπει να αλλάξει τη σκληροπυρηνική κυβέρνησή του και ότι το Ισραήλ χάνει τη διεθνή υποστήριξη. Με ιδιαίτερη αναφορά στις γενικές πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Γάζας και κυρίως κατά των άμαχων Παλαιστινίων.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου είναι άλλο ένα δείγμα της εντεινόμενης ανησυχίας της Ουάσινγκτον για τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, από τις οποίες έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι.

«Αρχίζουν να χάνουν την υποστήριξη», είπε ο Τζο Μπάιντεν, μιλώντας σε εκδήλωση για την προεκλογική καμπάνια του, αναφερόμενος στην ανησυχία της διεθνούς κοινότητας αναφορικά με τους βομβαρδισμούς. Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έγιναν τη στιγμή που ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, ετοιμάζεται να ταξιδέψει στο Ισραήλ, για συνομιλίες με την κυβέρνηση.

Στις ίδιες δηλώσεις, ο Τζο Μπάιντεν επεσήμανε πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα πρέπει να αλλάξει τη σύνθεση της κυβέρνησής του και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ακροδεξιό Ίταμαρ Μπεν- Γκβιρ, τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας. «Αυτή είναι η πιο συντηρητική κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ», σημείωσε. «Πρέπει να αλλάξει την κυβέρνησή του», είπε αναφερόμενος στον Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Αυτή η κυβέρνηση στο Ισραήλ το κάνει πολύ δύσκολο», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ακόμη, ανέφερε πως το Ισραήλ στο τέλος «δεν μπορεί να πει όχι» σε ένα παλαιστινιακό κράτος. «Έχουμε μια ευκαιρία να αρχίσουμε να ενώνουμε την περιοχή... και πρέπει να θέλουν να το κάνουν. Αλλά πρέπει να σιγουρευτούμε ότι ο Μπίμπι (σ.σ. ο Νετανιάχου) καταλαβαίνει ότι πρέπει να κάνει κάποιες κινήσεις για να δυναμώσει... δεν μπορεί να πει όχι σε ένα παλαιστινιακό κράτος... Αυτό θα είναι το δύσκολο κομμάτι», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν.

Νωρίτερα, ο Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ θα συζητήσει με την κυβέρνηση για το χρονοδιάγραμμα του πολέμου. Ο Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει ισχυρή υποστήριξη στη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ εναντίον των ενόπλων της Χαμάς στη Γάζα, αλλά τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του εκφράζουν ολοένα μεγαλύτερη ανησυχία για τους θανάτους των αμάχων.

ΗΠΑ: Ανησυχία για αναφορές σχετικά με τη χρήση λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα πως το Ισραήλ έχει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στον στόχο για την καταστροφή της Χαμάς και την επιστροφή των ομήρων, αλλά οι σύμμαχοι διαφωνούν για την επόμενη ημέρα στη Γάζα, μετά τον πόλεμο.
Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε την αντίθεσή του στο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας η Παλαιστινιακή Αρχή, υπό τον Μαχμούντ Αμπάς. Η Γάζα «δεν θα είναι ούτε Χαμάς-σταν ούτε Φάταχ-σταν", είπε.

Πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς: Κατάπαυση του πυρός ζητούν Καναδάς, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία
Στο μεταξύ, οι πρωθυπουργοί του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας με κοινή ανακοίνωσή τους ζητούν την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, εκφράζοντας ανησυχία για τους αμάχους στον θύλακα.

«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι μειώνεται ο ασφαλής χώρος για αμάχους στη Γάζα. Το τίμημα για την ήττα της Χαμάς δεν μπορεί να είναι η συνεχιζόμενη οδύνη όλων των Παλαιστινίων αμάχων», τονίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους.
Η κατάπαυση του πυρός πρέπει να περιλαμβάνει και την απελευθέρωση όλων των ομήρων από τη Χαμάς, αναφέρουν ακόμη οι τρεις πρωθυπουργοί.

2.Νετανιάχου: Συνεχίζουμε μέχρι το τέλος, μέχρι την εξάλειψη της Χαμάς

«Τίποτα δεν θα μας σταματήσει» τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

«Συνεχίζουμε μέχρι το τέλος, μέχρι τη νίκη, μέχρι την εξάλειψη της Χαμάς» ανέφερε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την επίσκεψή του σε ένα κέντρο κράτησης στο νότιο Ισραήλ, όπου στελέχη της Χαμάς που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας ανακρίνονται από τη Μονάδα Πληροφοριών 504 του Ισραήλ.

«Τίποτα δεν θα μας σταματήσει» τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παρά τις διεθνείς πιέσεις για κατάπαυση του πυρός.

Παράλληλα, για το έργο του στρατού στη Γάζα, υπογράμμισε ότι «χθες είχαμε μια πολύ δύσκολη μέρα» όπου 10 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα της Χαμάς.

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς με ή χωρίς διεθνή υποστήριξη»

Νωρίτερα σήμερα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ελί Κοέν, τόνισε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμό του κατά της Χαμάς είτε έχει είτε δεν έχει διεθνή υποστήριξη, προσθέτοντας ότι μία συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας τώρα θα ήταν λάθος.

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς με ή χωρίς διεθνή υποστήριξη», είπε ο Ελί Κοέν. «Μία κατάπαυση του πυρός στο παρόν στάδιο είναι δώρο για την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και θα της επιτρέψει να επιστρέψει και να απειλήσει τους κατοίκους του Ισραήλ».

Παράλληλα, κάλεσε την διεθνή κοινότητα να ενεργήσει «αποτελεσματικά και επιθετικά» για να προστατεύσει τους διαύλους της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline