Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  00:30:40

«Επιστρέφει δυναμικά το χύμα ελαιόλαδο

Υπό τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί αυτό που δείχνει να κερδίζει έδαφος είναι η συσκευασία του δεκαεξάκιλου τενεκέ με το χύμα ελαιόλαδο.


Σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen, στη διάρκεια του 2023, η κατανάλωση τυποποιημένου ελαιολάδου οδεύει μειούμενη κατά περίπου 18% ενώ οι εκτιμήσεις για το 2024 είναι ακόμη πιο οδυνηρές για τους παραγωγούς τυποποιημένου ελαιόλαδου.

Η μείωση της ζήτησης σε τυποποιημένο ελαιόλαδο δεν σημαίνει όμως απαραίτητα και μείωση της κατανάλωσης.
Εξαιτίας της αλματώδης αύξησης της τιμής δυναμικά επιστρέφει ο 16κιλός τενεκές. Το χύμα ελαιόλαδο πωλείται προς 160 ευρώ (τενεκές)μ δηλαδή, 10 ευρώ το λίτρο. Η διαφορά δεν είναι καθόλου αμελητέα και αποτελεί ισχυρό κίνητρο για σημαντική μερίδα καταναλωτών.

Ελαφρώς αυξημένη παραγωγή την περίοδο 2023-2024

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen, από τις συνολικές ποσότητες του τυποποιημένου ελαιόλαδου που καταναλώνονται στην εσωτερική αγορά: Ένα 60% αφορά στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το υπόλοιπο 40% στο κλασικό παρθένο ελαιόλαδο.

Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου αναμένεται να φτάσει φέτος τους 160.000 με 180.000 τόνους
Μόνο τυχαίο δεν είναι πως σε Κρήτη και Πελοπόννησο οι πωλήσεις σε τυποποιημένο ελαιόλαδο είναι χαμηλές.
Το μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων, όπως είναι φυσιολογικό, κατέχει η Αττική και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη. Μόνο τυχαίο δεν είναι πως σε Κρήτη και Πελοπόννησο οι πωλήσεις σε τυποποιημένο ελαιόλαδο είναι χαμηλές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η ελληνική παραγωγή – αν και ακόμα βρισκόμαστε σε περίοδο συγκομιδής του ελαιοκάρπου – αναμένεται να φτάσει φέτος τους 160.000 με 180.000 τόνους. Επίσης, σύμφωνα με το USDA, η παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αντιπροσωπεύει το 70% των ελαιώνων παγκοσμίως, αναμένεται να φτάσει τους 1,8 εκατ. τόνους ελαιόλαδου (2023/2024), ποσότητα αυξημένη συγκριτικά με τους 1,4 εκατ. τόνους της προηγούμενης περιόδου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline