Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  02:12:25

Μετρά τις πλάτες του Καγκελαρίου Σόλτς, θρασύς και επηρμένος ο Εντι Ράμα στις προειδοποιήσεις Μητσοτάκη. Μονόδρομος οι κυρώσεις για την Ελλάδα και τα αντίποινα. Κύριο

Η Γερμανία προωθεί μεθοδικά εδώ και καιρό την κατάργηση του βέτο και παρότι δεν το έχει πετύχει ως τώρα, πιέζει την Ελλάδα να παραιτηθεί από το δικαίωμά της. Δεν το πέτυχε προς το παρόν.

1.Αδιάλλακτος ως φαύλος οΈντι Ράμα επιστρέφοντας στα Τίρανα χθες από την συνεδρίαση της Ε.Ε. στα Τίρανα: Η υπόθεση Μπελέρη δεν μπορεί να σχετίζεται με την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στη ν Ε.Ε. Είναι διμερές θέμα.

Εστιάζοντας στη θέση της Αθήνας ότι δεν θα στηρίξει την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα του εκλεγμένου δημάρχου της Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα είπε σε δηλώσει του την Πέμπτη ότι αυτό το εμπόδιο είναι «παράλογο και αντιευρωπαϊκό».
«Αναφέρθηκα στο θέμα της δυσκολίας που δημιουργούν εδώ και χρόνια οι εξαγωγές διμερών διαφορών μεταξύ χωρών στο τραπέζι της ΕΕ. Τα πιο έμπειρα, μακροβιότερα κράτη της ενωμένης ευρωπαϊκής οικογένειας έχουν μεγάλη επίγνωση του τρόπου με τον οποίο τα διμερή ζητήματα που εξάγονται από ένα κράτος μέλος δημιουργούν εύλογα εμπόδια.

«Παραμένω πεπεισμένος ότι είτε ξεπεραστεί αυτό το αδιέξοδο είτε όχι, η Αλβανία δεν θα καθυστερήσει ούτε μια μέρα, γιατί θα συνεχίσουμε».

»Είναι ακατανόητο σε μια διαδικασία ολοκλήρωσης μια χώρα να μπαίνει σε διαπραγματεύσεις, σε μια τελική φάση της ευρωπαϊκής συγκρότησης κράτους, επωφελούμενη από τη μεταφορά γνώσης από την ΕΕ, να παρεμποδίζεται, γιατί υπάρχει διμερές ζήτημα.
»Αυτό το εμπόδιο είναι παράλογο και αντιευρωπαϊκό. Υπήρξαν πολλές παρόμοιες περιπτώσεις και δεν είναι τυχαίο ότι όλες αυτές οι περιπτώσεις προέρχονται από τον χώρο των Βαλκανίων. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για θέματα ιστορικού χαρακτήρα, για θέματα που δεν θίγουν καμία πτυχή που θίγει τις αρχές της ΕΕ».

2.Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩΣΕ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ στον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα για να σταματήσει την επίδειξη αυταρχισμού προς την ελληνική μειονότητα με την υπόθεση Μπελέρη, αλλά εκείνος τον άφησε να περάσει χωρίς να αλλάξει στάση, καθιστώντας μονόδρομο το ελληνικό βέτο για την ενταξιακή διαπραγμάτευση της Αλβανίας, η οποία ούτως ή άλλως στηριζόταν σε πολιτική απόφαση, καθώς ουσιαστική πρόοδο σε αυτά που όφειλε δεν έχει κάνει.
Αλγεινή εντύπωση όμως προκαλεί και ο πολιτικός κυνισμός του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος προκειμένου να προωθήσει την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, επειδή αυτή εξυπηρετεί τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Γερμανίας, ασκεί πίεση στην ελληνική πλευρά να υποχωρήσει από τη στάση αρχών που κρατά, παρουσιάζοντας μια υπόθεση καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως διμερές ζήτημα που δεν χρειάζεται να απασχολεί την Ε.Ε.

Η υπόθεση Μπελέρη αποτέλεσε επίσης την αφορμή για να αποκαλυφθεί πόσο θα αποδυναμωθούν τα μικρότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε., εάν καταργηθεί το βέτο, όπως προωθεί επίμονα η Γερμανία και οι δορυφόροι της.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει πολλές φορές ότι υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών, αλλά αυτή εξαρτάται και από τις δικές τους επιδόσεις στον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων και των μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελούν προϋπόθεση για να προχωρήσει η ενταξιακή διαπραγμάτευση της Αλβανίας. Η Γερμανία όμως κάνει τα στραβά μάτια στη σημαντικότερη υποχρέωση των υποψηφίων κρατών μελών και χαρακτηρίζει διμερές πρόβλημα της Ελλάδας με την Αλβανία τη φυλάκιση χωρίς δίκη του μειονοτικού εκλεγμένου δημάρχου, για τον οποίο ο Έντι Ράμα είχε κάνει καμπάνια για να μην εκλεγεί.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει πολλές φορές ότι υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών, αλλά αυτή εξαρτάται και από τις δικές τους επιδόσεις στον σεβασμό του κράτους δικαίου. Και είναι γεγονός ότι η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη των χωρών αυτών, θεωρώντας ότι η διαδικασία αυτή θα συμβάλει στον εκδημοκρατισμό και τον εξευρωπαϊσμό τους.

Το Βερολίνο προωθεί ως επείγουσα τη διεύρυνση της Ε.Ε. με την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και κυρίως την προώθηση της Αλβανίας. Το ότι η Ελλάδα αντιδρά και ενίσταται αντιμετωπίζεται ως εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί. Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα βέτο, επίσης.
Όπως ανέφερε πρόσφατα άρθρο της γερμανικής DW: «Η Γερμανία προτιμά να λαμβάνονται περισσότερες αποφάσεις βάσει πλειοψηφίας, χωρίς να απαιτείται απαραιτήτως ομοφωνία. Αυτό όμως είναι κάτι που ανησυχεί πολλά μικρά κράτη-μέλη που θα έχαναν μέρος της επιρροής τους».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline