Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  22:53:04

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κρατήσει όλο το 2024. Εκείνος στην Παλαιστίνη επί πολλούς μήνες». Δύο πικρές διαπιστώσεις ειδικών, καθώς σκληραίνουν οι συγκρούσεις και στα δύο μέτωπα. Μεγάλες απώλειες, καταστροφές και πολλούς νεκρούς. Κύριο

Ισραήλ: Επίθεση κατά της Χαμάς στη Βηρυτό – Νεκρός ο υπαρχηγός της οργάνωσης.

2024: Δυσάρεστη πρόβλεψη για τους δυο πολέμους

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος τον Φλεβάρη θα κλείσει δυο έτη, «είναι σε τέλμα αλλά πολύ αιματηρό και καταστροφικό», σχολιάζουν οι ειδικοί διεθνολόγοι και πολιτικοί ανταποκριτές. Κανένας δεν είναι αισιόδοξος και καμία από τις δυο πλευρές δεν επιτυγχάνει την τελική νίκη ούτε είναι πρόθυμοι για σοβαρές συζητήσεις ειρήνευσης και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Με γενική πρόβλεψη ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί για τρίτο χρόνο και σίγουρα σχεδόν για ολόκληρο το 2024. Δεν δείχνει ορατή, δηλαδή πιθανή κάποια ειρηνευτική διαδικασία με ορίζοντα την επίλυση του ζητήματος.

Βηρυτός: Νεκρός από ισραηλινή επίθεση με drone ο υπαρχηγός της Χαμάς

Ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε σήμερα γραφεία της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στη Βηρυτό, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ο Σάλεχ αλ Αρούρι.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι, σκοτώθηκε το βράδυ της Τρίτης σε επίθεση ισραηλινών drones στο προάστιο της Βηρυτού,Νταχίγε, προπύργιο της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τρεις πηγές ασφαλείας που επικαλείται το Reuters.
Από την επίθεση, σκοτώθηκαν συνολικά έξι άνθρωποι.

Ο 57χρονος Σάλεχ αλ Αρούρι ήταν ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς μετά τον Ισμαήλ Χανίγια. Ηταν επίσης ο ηγέτης της Χαμάς στη Δυτική Οχθη.
Η Χαμάς επιβεβαίωσε τη δολοφονία του μέσω του ραδιοφώνου Al-Aqsa. Το μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ιζάτ αλ Σαρκ, δήλωσε ότι ήταν μια «άνανδρη δολοφονία».

Ο Λιβανέζος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Νατζίμπ Μικάτι, καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση στην Νταχίγε, κάνοντας λόγο για «νέο ισραηλινό έγκλημα». Υπογράμμισε ότι είναι μια προσπάθεια να οδηγηθεί ο Λίβανος σε πόλεμο.
Ο Μαρουάν Μπισάρα, αναλυτής του δικτύου Al Jazeera, αποδίδει ιδιαίτερα σημασία στο μέρος όπου σκοτώθηκε ο αλ Αρούρι. Το γεγονός ότι εκείνος σκοτώθηκε στη Βηρυτό θα μπορούσε να εκληφθεί τώρα ως νέα «πρόκληση» κατά της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, η οποία ενδέχεται να εντείνει τις επιθέσεις της προς την πλευρά του Ισραήλ.

«Το χτύπημα στη Βηρυτό θα μπορούσε τώρα να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κλιμάκωση [...] Οι Ισραηλινοί ανακατεύουν τα χαρτιά στο μέτωπο του Λιβάνου [...] Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του 2006 μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ που το Ισραήλ χτυπά μέσα στη Βηρυτό», σχολιάζει ο Αλί Χασέμ σε ανταπόκρισή του για το Al Jazeera από τον νότιο Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ ανταλλάσσει σχεδόν καθημερινά πυρά με το Ισραήλ στα νότια σύνορα του Λιβάνου. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει περισσότερους από 100 μαχητές της λιβανέζικης οργάνωσης.

Ποιος ήταν ο Σάλεχ αλ Αρούρι

Ο Αλ-Αρούρι ήταν ο υποδιοικητής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς και ένας από τους ιδρυτές της ένοπλης πτέρυγας της παλαιστινιακής ομάδας, των Ταξιαρχιών Κασάμ. Γεννήθηκε στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, το 1966.
Ζούσε εδώ και καιρό εξόριστος στον Λίβανο, ενώ είχε προηγουμένως περάσει 15 χρόνια σε φυλακές στο Ισραήλ.
Τον περασμένο μήνα, ο αλ Αρούρι είχε δηλώσει στο δίκτυο Al Jazeera ότι η Χαμάς δεν επρόκειτο να προχωρήσει νέες απελευθερώσεις ομήρων εάν δεν λάβει τέλος η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.
Τον περασμένο Οκτώβριο, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν το σπίτι του κοντά στη Ραμάλα.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ τον είχε επικηρύξει ήδη από το 2015 ως «τρομοκράτη» με το ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline