Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  14:01:35

Επικράτησε .... σαρωτικός με 51% στην Αϊόβα, εκεί που τον είχαν μαυρίσει παλαιότερα. Απόλυτος κυρίαρχος στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα ο Ντ. Τραμπ, αυταρχικός φίλος του Ερντογάν. Κύριο

Σφοδρός πολέμιος Ουκρανίας και Ζελένσκι, υπέρ φιλίας με τον Πούτιν, εχθρικός πάντα προς την Ευρώπη και ειδικά την Ε.Ε.

Τέσσερις εκκρεμείς νομικές υποθέσεις και 91 φερόμενα εγκλήματα δεν βάρυναν, αντιθέτως, έδωσαν φτερά στον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πέτυχε νίκη, ίσως την πιο ηχηρή της καριέρας του, χθες το βράδυ, στην παγωμένη, με αρκτικές θερμοκρασίες και βουνά από χιόνι, Αϊόβα.
Ηταν μία βραδιά εκλογικών ρεκόρ: ο Τραμπ κέρδισε με υπερδιπλάσια διαφορά συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη μεγαλύτερη διαφορά σε προκριματικές των Ρεπουμπλικανών στην ίδια πολιτεία.

Η επίσημη έναρξη της κούρσας για το χρίσμα, ενόψει των γενικών εκλογών για την προεδρία, που είναι προγραμματισμένες για τις 5 Νοεμβρίου, ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για το στρατόπεδο του τέως προέδρου.
Οσον αφορά στη δεύτερη θέση, την κέρδισε ο Ντε Σάντις, ο οποίος κατάφερε να βρεθεί μπροστά από τη Χέιλι.
Η νίκη στην Αϊόβα αποτελεί μόλις το πρώτο βήμα στην προκριματική κούρσα, αλλά αποτελεί επίσης και χτύπημα κύρους: η εκλογική βάση των Ρεπουμπλικανών έδειξε να αψηφά τόσο το βαρύ κατηγορητήριο εναντίον του τέως προέδρου, όσο και την ακραία ρητορική του αναδεικνύοντάς τον σε φαβορί.
Η νίκη του τέως προέδρου αποτελεί επίσης μία από τις πιο θεαματικές επιστροφές στην αμερικανική πολιτική ιστορία. Χαμένοι πρώην πρόεδροι σπάνια στέφονται με επιτυχία σε προκριματικές εκλογές.

Ο Τραμπ φαίνεται πως «πέτυχε να επαναφέρει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στη λαϊκιστική, εθνικιστική, μηδενιστική εικόνα που είχε το 2016» αναφέρει το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN σε ανάλυσή του για το αποτέλεσμα με τίτλο «Η σαρωτική νίκη του Τραμπ στην Αϊόβα αποτελεί εκπληκτική επίδειξη δύναμης μετά την ντροπιαστική αποχώρηση από την Ουάσιγκτον».
Οκτώ χρόνια μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα γίνεται εκ νέου το εξ ολοκλήρου κόμμα του.
«Η μεγάλη νύχτα θα είναι τον Νοέμβριο, όταν θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας» δήλωσε ο Τραμπ στο πρώτο πάρτι νίκης του από τότε που σόκαρε τον κόσμο κερδίζοντας τις εκλογές του 2016.

Ως απόλυτος κυρίαρχος επέστρεψε ο Ντόναλτ Τραμπ, μετά την πρώτη αναμέτρηση για το χρίσμα στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, εν όψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Στις πρώτες προκριματικές εκλογές που έγιναν στην πολιτεία της Αϊόβα, ο Τραμπ σάρωσε κερδίζοντας με 30 μονάδες διαφορά τον δεύτερο, Ρον ντε Σάντις, επιβεβαιώνοντας πως είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών.

Ως το απόλυτο φαβορί για την κούρσα των Ρεπουμπλικανών φαντάζει ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την εμβληματική νίκη του στις προκριματικές της Αϊόβα. Η πρώτη θέση διαφαινόταν όμως το 51% που έλαβε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ εξέπληξε ακόμη και τους ίδιους τους συνεργάτες του.

«Είναι μία ξεχωριστή βραδιά. Και είναι μόνο η πρώτη, η μεγαλύτερη θα είναι εκείνη του Νοεμβρίου όταν θα πάρουμε πίσω την πατρίδα μας και πραγματικά θα την ξανακάνουμε σπουδαία» τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι ο Τραμπ έχει "κλειδώσει" την υποψηφιότητα. Σίγουρα και η νίκη στην Αϊόβα. Πραγματικά είναι κυρίαρχος μέσα στο κόμμα» σημείωσε ο αναλυτής Γουίλιαμ Χάουελ.

Η δεύτερη θέση πήγε στον Ρον Ντε Σάντις με 21,2%, παρόλο που οι δημοσκοπήσεις τον ήθελαν τρίτο. Με μικρή διαφορά και ποσοστό 19,1% ακολούθησε η Νίκι Χέιλι.
«Χάρη στη στήριξή σας, παρά τη λάσπη που έριξαν πάνω μας, πήραμε το εισιτήριό μας στην Αϊόβα» δήλωσε ο Ρον Ντε Σάντις.«Η εκστρατεία μας είναι η τελευταία και μεγαλύτερη ευκαιρία για να σταματήσουμε τον εφιάλτη Τραμπ – Μπάιντεν» υποστήριξε η Νίκι Χέιλι.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline