Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  22:00:00

ΠΑΑΤ: Εννέα αλλαγές στον αγροτικό τομέα – Στη Βουλή αύριο το νομοσχέδιο Αυγενάκη

Τομές στον τρόπο ανάπτυξης της κτηνοτροφίας, της αλιείας, των υδατοκαλλιεργειών, αλλά και τη μεταρρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια της χώρας, προβλέπει το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο: «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης».

Παράλληλα με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να μειώσουν το ενεργειακό κόστος της παραγωγής του, αφού προβλέπονται κανόνες με βάση τους οποίους θα μπορούν να τοποθετούν φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας και να συνεχίζεται η αγροτική εκμετάλλευση των συγκεκριμένων εδαφών.

Υλοποιώντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, με συγκεκριμένη διάταξη δεσμεύεται και νομοθετικά για την καταβολή του 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής που έχασαν οι αγρότες της Θεσσαλίας.

Στόχοι του σχεδίου νόμου:

– Δημιουργεί κτηνοτροφικά πάρκα για τον σταυλισμό των ζώων στηρίζοντας τη βιωσιμότητα των μικρών κτηνοτροφικών επιχειρήσεων.
– Αντιμετωπίζει τη γραφειοκρατία και δίνει λύση στο χρόνιο πρόβλημα των ενδικοφανών αλιευτικών προσφυγών.
– Εισάγει ρυθμίσεις για τον αλιευτικό τουρισμό και τις υδατοκαλλιέργειες.
– Δημιουργεί επαρκές πλαίσιο για την παράλληλη παραγωγή αγροτικών προϊόντων και λειτουργία Φ/Β σε γη υψηλής παραγωγικότητας.
– Βοηθά την καθημερινότητα των παραγωγών και επιλύει χρόνια προβλήματά τους, εξασφαλίζοντας την εν γένει βιωσιμότητά τους.
– Ρυθμίζει ζητήματα των πληγέντων από πυρκαγιές και πλημμύρες των τελευταίων μηνών, που περιήλθαν, προσωρινά ή μόνιμα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διασφαλίζοντας την μέγιστη δυνατή αποζημίωση (100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής) από τον ΕΛΓΑ.
– Διευθετεί και εξορθολογίζει λειτουργικά, κανονιστικά και νομοθετικά ζητήματα πάσης φύσεως.
– Εξασφαλίζει την βελτίωση της λειτουργίας οργανισμών.
– Συστήνει Αγροτικά Τμήματα στα Επιμελητήρια ενισχύοντας την αγροτική επιχειρηματικότητα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline