Σάββατο 27 Ιουλίου 2024  10:32:18

Τζο Μπάιντεν (20.11.1942): «Δεν έχω πρόβλημα μνήμης, ούτε μυαλού». «Κρονόληρος», κατά τον 77χρονο Ντόναλντ Τραμπ εξαιτίας των σφαλμάτων-σύγχυσης μνήμης. Κύριο

Παγκόσμιο το ερώτημα πλέον «Τι συμβαίνει με τη μνήμη του Μπάιντεν;»


Το ζήτημα της ηλικίας του Τζο Μπάιντεν επανέφερε στο προσκήνιο, μετάτ τα λάθη ονομάτων και γεγονότων , η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα που κλήθηκε να αποτιμήσει τη διαχείριση απορρήτων εγγράφων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η πνευματική διαύγειά του έχει γίνει επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας. Ο 81χρονος πρόεδρος, ο γηραιότερος στην ιστορία των ΗΠΑ, επέμεινε την Πέμπτη ότι η μνήμη του λειτουργεί καλά. 

Με έκτακτη συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Πέμπτης απάντησε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην έκθεση του ειδικού εισαγγελέα, στην οποία ο πρόεδρος χαρακτηρίζεται «ένας καλοπροαίρετος ηλικιωμένος άνδρας με ελλιπή μνήμη».
Αντί, όμως, να καθησυχάσει τους Δημοκρατικούς στη συνέντευξη Τύπου, ο Μπάιντεν προχώρησε σε ένα ακόμη σφάλμα, αναφερόμενος στον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι ως «πρόεδρο του Μεξικού», όταν μίλησε για τις διπλωματικές εξελίξεις του πολέμου στη Γάζα.

Η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα και η συνέντευξη Τύπου αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες του κόμματος για την προχωρημένη ηλικία του Μπάιντεν και έφεραν και πάλι το ζήτημα στο προσκήνιο της προεκλογικής εκστρατείας.
Η ομάδα του Τραμπ σκοπεύει να εκμεταλλευθεί τα σαρδάμ και την μερικές φορές αστάθεια στο βάδισμα του προέδρου για να τον εμφανίσει ως θύμα γεροντικής άνοιας.

Ο 81χρονος πρόεδρος, ο γηραιότερος στην ιστορία των ΗΠΑ, επέμεινε την Πέμπτη ότι η μνήμη του λειτουργεί καλά. Στην έκθεσή του, όμως, ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Χερ, που ερεύνησε τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων από τον Μπάιντεν, συνόψισε την πνευματική κατάσταση του προέδρου με την παραπάνω υποτιμητική φράση. Η εκστρατεία Τραμπ έχει ήδη δηλώσει ότι σκοπεύει να εκμεταλλευθεί τα σαρδάμ του Μπάιντεν και την αστάθεια που κάποιες φορές χαρακτηρίζει το βάδισμά του, προκειμένου να τον εμφανίσει ως θύμα γεροντικής άνοιας.

Ο Λευκός Οίκος επικρίνει τα «αβάσιμα και ανάρμοστα» σχόλια ενός εισαγγελέα για τον Μπάιντεν
Η ομάδα Μπάιντεν, από τη μεριά της, έχει χτίσει τη στρατηγική της γύρω από τον κίνδυνο που παρουσιάζει ο 77χρονος Ντόναλντ Τραμπ για την αμερικανική δημοκρατία, υποβαθμίζοντας τις όποιες αμφιβολίες μπορεί να τρέφουν οι ψηφοφόροι για τη διανοητική κατάσταση του Δημοκρατικού προέδρου.

Η συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης αποτελούσε παράδειγμα των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο Μπάιντεν, παρά το τείχος προστασίας που έχει υψώσει γύρω από τον πρόεδρο η προεκλογική του ομάδα. Οι σύμβουλοι του Μπάιντεν αποφεύγουν συστηματικά κάθε κίνδυνο, αρνούμενοι για παράδειγμα πρόταση τηλεοπτικής συνέντευξης του προέδρου λίγα λεπτά πριν από την έναρξη του τελικού φούτμπολ «Σούπερμποουλ», του μεγαλύτερου τηλεοπτικού γεγονότος της χρονιάς.

«Δίκιο ή άδικο, μόλις ακούσεις το σαρδάμ, δεν μπορείς μετά να το ξεχάσεις. Η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα, παρότι απαλλάσσει τον Μπάιντεν από κάθε ποινική ευθύνη, είναι καταστροφική για τους Δημοκρατικούς, καθώς χτυπάει στον πυρήνα των ανησυχιών τους, ότι δηλαδή ο πρόεδρος δεν έχει την ικανότητα να επιτελέσει τα καθήκοντά του. Το πιο βλαβερό στην πολιτική είναι αυτό που επιβεβαιώνει τις υπάρχουσες αντιλήψεις και αυτά τα νέα ταξιδεύουν πολύ γρήγορα», λέει ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα, Ντέιβιντ Αξελροντ.

Στο σκαμνί ο Τραμπ, «δικάζουν» τον Μπάιντεν

Στην έκθεσή του, ο διορισμένος στη θέση αυτή από τον Τραμπ ειδικός εισαγγελέας «αθώωσε» τον Μπάιντεν από κάθε ποινική ευθύνη, εξαιτίας έλλειψης στοιχείων. Οι Ρεπουμπλικανοί έσπευσαν να εκμεταλλευθούν την έκθεση, παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει διώξεις για κακουργήματα για την παράνομη αποθήκευση απόρρητου υλικού στην κατοικία του στη Φλόριντα.

«Η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα επιβεβαιώνει όσα παρακολουθούν οι Αμερικανοί στις τηλεοράσεις τους τα τελευταία χρόνια: έναν ηλικιωμένο άνδρα με κακή μνήμη να οδηγεί τις ΗΠΑ σε βάλτο πολέμων, πληθωριστικής καταστροφής και έλλειψης ευκαιριών για τους φορολογούμενους Αμερικανούς πολίτες», είπε ο Κρις Λασιβίτα, επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού του Τραμπ. Ενας γηραλέος αδύναμος, ακατάλληλος, ένας Κρονόληρος.

Ο στενός σύμμαχος του Μπάιντεν, γερουσιαστής Κρις Κουνς από την περιφέρεια του προέδρου, το Ντέλαγουερ, είπε ότι κάθε φορά που ερωτάται για την πνευματική διαύγεια του Μπάιντεν λέει ότι ο πρόεδρος είναι «εναργής και αποφασιστικός». Ο Κουνς λέει: «Δεν δίνω σημασία στα τηλέφωνα που έλαβα από αλλόφρονες Δημοκρατικούς και τους απαντώ ότι αν ρωτούσαν τον Τραμπ ποιος είναι ο Φρανσουά Μιτεράν, θα τους κοιτούσε σαν να μιλούσαν άγνωστη γλώσσα».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline