Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024  20:57:34

Διαμαρτύρεται (τελικά...) η Αθήνα για το ύπουλο παιχνίδι Τουρκίας- Ερντογάν στο Αιγαίο... Μετά τις δηλώσεις υπουργών, οι τρεις ΝΑVTEX ευθέως κατά των νησιών και πάλι. Κύριο

Καθυστερημένη, οφειλόμενη απάντηση Αθήνας σε Άγκυρα για NAVTEX: Έχει επιδοθεί Ρηματική Διακοίνωση και επιστολές διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με «διπλωματικές πηγές», χωρίς συγκεκριμένη επώνυμη ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη επιδώσει ρηματική διακοίνωση στην τουρκική πλευρά σχετικά με τουρκικές Navtex - Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως σε όλα τα κείμενα απορρίπτονται τουρκικοί ισχυρισμοί και προβάλλεται νομική ορθότητα ελληνικών θέσεων.

Σκληρή είναι η απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα, η οποία εξέδωσε δύο NAVTEX για να σταματήσει ελληνική άσκηση στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ενώ έθεσε εκ νέου ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Διπλωματικές πηγές γνωστοποιούν ότι για τις εν λόγω κινήσεις:
Έχει ήδη επιδοθεί σχετική Ρηματική Διακοίνωση από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στην τουρκική πλευρά.

Έχουν σταλεί επιστολές διαμαρτυρίας της Υδρογραφικής Υπηρεσίας σε αρμόδια υπηρεσία IΜΟ και σε Ισπανό συντονιστή Navtex περιοχής Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας.
Σύμφωνα με την ελληνική διπλωματία, σε όλα τα κείμενα απορρίπτονται τουρκικοί ισχυρισμοί και προβάλλεται νομική ορθότητα ελληνικών θέσεων

Οι τουρκικές NAVTEX

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι με την υπ' αριθμό 0177/24 NAVTEX του σταθμού της Αττάλειας, η περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου, στην οποία διεξάγεται ελληνική αεροναυτική άσκηση και δεσμεύτηκε από τις 20 έως τις 24 Φεβρουαρίου, βρίσκεται σε χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας και στο πλαίσιο αυτό αναμετέδωσε τις συντεταγμένες για να σταματήσει την άσκηση.
Με μία δεύτερη NAVTEX (0184/24) ο ίδιος σταθμός της επανεκπέμπει αντίστοιχη ελληνική NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά ανατολικότερα στη Μεσόγειο, ισχυριζόμενος και πάλι ότι η περιοχή βρίσκεται σε χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας.
Παράλληλα, η Τουρκία εξέδωσε αντι-NAVTEX για τις δραστηριότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο επαναφέροντας θέμα αποστρατιωτικοποίησης όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Πρόκειται για επανάληψη της NAVTEX που είχε λήξει στις 16 Φεβρουαρίου.

Τουρκία: Ο πόλεμος των navtex στο Ανατολικό Αιγαίο και η αποστρατιωτικοποίηση

Δύο νέες Νavtex εξέδωσε η Τουρκία επικαλύπτοντας τις αντίστοιχες ελληνικές για την κυριαρχία στο Αν. Αιγαίο αλλά και μια τρίτη με την οποία επαναφέρει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Συνολικά τρεις Νavtex εξέδωσε η Τουρκία θέτοντας θέματα κυριαρχίας στο ανατολικό Αιγαίο και συγκεκριμένα νότιανατολικά της Καρπάθου.
Συγκεγκριμένα, εξέδωσε δύο Νavtex με τις οποίες επικαλύπτει αντίστοιχες ελληνικές και παράλληλα, για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, με μια τρίτη Νavtex, επαναφέρει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών του ανατολικού Αιγαίου από τη Θάσο μέχρι το Καστελόριζο.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ με την υπ' αριθμό 0177/24 Νavtex του τουρκικού σταθμού της Αττάλειας η Άγκυρα ισχυρίζεται, πως η περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου όπου διεξάγεται ελληνική αεροναυτική άσκηση και δεσμεύτηκε από τις 20 έως τις 24 Φεβρουαρίου, βρίσκεται σε χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας και στο πλαίσιο αυτό αναμετέδωσε τις συντεταγμένες.
Αντίστοιχα, με ξεχωριστή Νavtex (0184/24) ο ίδιος τουρκικός σταθμός της Αττάλειας επανεκπέμπει αντίστοιχη ελληνική NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά ανατολικότερα στη Μεσόγειο, ισχυριζόμενος και πάλι ότι η περιοχή βρίσκεται σε χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας.

Παράλληλα, η Τουρκία εξέδωσε αντι-NAVTEX για τις δραστηριότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο επαναφέροντας θέμα αποστρατιωτικοποίησης όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, από τη Θάσο μέχρι και το Καστελόριζο. Πρόκειται για επανάληψη της προηγούμενης Νavtex που είχε ημερομηνία λήξης 16 Φεβρουαρίου 2024.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline