Σάββατο 27 Ιουλίου 2024  03:45:58

Αιχμηρές δηλώσεις της προέδρου της ΕΙΝΑΠ δεξιάς Ματίνας Παγώνη για την προβληματική λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων. Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας γιατρών-νοσηλευτών. Κύριο

Κάλυψη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη και την υπεύθυνη προετοιμασία του νέου θεσμού χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία τα απογεύματα.

Συγκεκριμένα ο Παύλος Μαρινάκης κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση της Ματίνας Παγώνη ότι λόγω σοβαρών ελλείψεων τα απογευματινά χειρουργεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν.
«Με ποιους αναισθησιολόγους και σε ποια χειρουργικά τραπέζια θα γίνουν αυτές οι επεμβάσεις;» διερωτήθηκε συγκεκριμένα η Ματίνα Παγώνη και συνέχισε: «Μας απάντησε ότι αυτοί που θα κάνουν απογευματινά χειρουργεία, προφανώς δεν θα χειρουργούν το πρωί. Με το υπάρχον προσωπικό όμως δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε», επεσήμανε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να διαψεύσει τη γαλάζια πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ υποστηρίζοντας ότι τα απογευματινά χειρουργεία είναι μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης απολύτως οργανωμένη και με δικλείδες ασφαλείας και όταν αρχίσει η εφαρμογή του μέτρο θα φανεί ότι είναι λειτουργικό.

Απογευματινά χειρουργεία: Εντονες αντιδράσεις – Γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν
Απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα, από γιατρούς και εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κυβερνητική απόφαση για άμεση έναρξη των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή που κατ' ουσίαν εισάγουν το «νόμιμο» φακελάκι στο ΕΣΥ.

Το κυβερνητικό αφήγημα περί ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, αμφισβητείται – πολλοί μιλούν για ταφόπλακα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, όπως αμφισβητείται και η υλοποίηση του μέτρου. Οι ελλείψεις σε νοσηλευτές και συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως αναισθησιολόγοι, οι χαμηλοί μισθοί των γιατρών, είναι μεταξύ άλλων, σοβαροί λόγοι που εκτιμάται ότι θα παραμείνει στα χαρτιά, το εγχείρημα.

«Με το υπάρχον προσωπικό δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε»

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση της προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνας Παγώνη, η οποία εκτιμά ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ, καθώς δεν επαρκεί το διαθέσιμο προσωπικό.

Χαρακτηριστική δε ήταν η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, με τον Παύλο Μαρινάκη να ισχυρίζεται ότι «είναι προφανές ότι στην εφαρμογή θα αποδειχθεί ότι το σχέδιο αυτό είναι λειτουργικό, έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα από το υπουργείο για να μπορούν να λειτουργήσουν».

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν βλέπει κανένα πρόβλημα και υπερθεματίζει τονίζοντας ότι «βγαίνουν κερδισμένοι όλοι, οι ασθενείς που περιμένουν πολλά χρόνια να χειρουργηθούν, μέσω ενός προγράμματος από το Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς δική τους συμμετοχή χωρίς πληρωμή, αυτοί που θέλουν να χειρουργηθούν στα πρωινά χειρουργεία θα χειρουργηθούν νωρίτερα».

«Άδειασε» τον Γεωργιάδη

«Συμφωνούμε, προφανώς, στην εκτίμηση ότι πρέπει να μειωθεί η αναμονή στα χειρουργεία. Ωστόσο, είπαμε στον Υπουργό ότι δεν υπάρχει το προσωπικό γι' αυτό», υπογράμμισε και στη συνέχεια έγινε πιο συγκεκριμένη: «Με ποιους αναισθησιολόγους και σε ποια χειρουργικά τραπέζια θα γίνουν αυτές οι επεμβάσεις; Μας είπαν ότι αυτοί που θα χειρουργούν το απόγευμα, δεν θα χειρουργούν το πρωί. Με το υπάρχον προσωπικό όμως δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε.

Η ίδια αποκάλυψε ότι τελικά στο εγχείρημα των απογευματινών χειρουργείων θα λάβουν μέρος όσα νοσοκομεία μπορούν και ότι «δεν είναι υποχρεωτικό να πάρουν μέρος όλα, άλλωστε ο ίδιος ο Υπουργός το ξεκαθάρισε αυτό».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline