Σάββατο 13 Απριλίου 2024  03:48:03

Αραίωσαν ολίγον τα μπλόκα, πλην Θεσσαλίας... Με υπόσχεση για νέες συγκεντρώσεις παντού και νέο πρόγραμμα δράσης από Δευτέρα. Το Μαξίμου δίνει ραντεβού στους αγρότες Θεσσαλίας για τις 11.... Μαρτίου. Κύριο

Παράγοντες του κυβερνητικού κόμματος, πιστεύουν ότι θα αρχίσουν να εκφυλίζονται οι αγροτικές συγκεντρώσεις, πλην Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας και ότι θα λήξουν όλα τα μπλόκα, λόγω εποχιακών αναγκών καλλιεργειών κλπ. τον Μάρτιο.

Οι αγρότες Καρδίτσας και Φαρσάλων αποφάσισαν να παραμείνουν στο μπλόκο στον κόμβο του αυτοκινητόδρομου Ε-65, το οποίο το Σαββατοκύριακο αναμένεται να ενισχυθεί και με άλλα τρακτέρ.

Τη Δευτέρα, ημέρα της Συνόδου Κορυφής των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για τη νέα ΚΑΠ, θα πραγματοποιήσουν, στις 6.30 το απόγευμα, συλλαλητήριο με τρακτέρ στην πόλη της Καρδίτσας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν και οι αγρότες από τα Τρίκαλα, έγινε αναφορά και στο ιστορικό, όπως το χαρακτήρισαν, συλλαλητήριο στην Αθήνα, ενώ η συνάντηση των Θεσσαλών αγροτών με τον πρωθυπουργό, προσδιορίζεται, όπως ανέφεραν, για μετά τις 10 Μαρτίου.

Στο μεταξύ, σε νέο αποκλεισμό στο τελωνείο των Ευζώνων προχώρησαν οι αγρότες. Από τις 20:00 και για μισή ώρα οι αγρότες με τέσσερα τρακτέρ και πεζή απέκλεισαν το ρεύμα εισόδου για τα φορτηγά.

Οι εργασίες στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου

Κατά πληροφοριες, μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων για τον συντονισμό των δράσεων, ενώ η επιθυμία που εκφράζεται, είναι η νέα συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πραγματοποιηθεί ως τις 11 Μαρτίου κυρίως για τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Daniel».

Στο μεταξύ, στο μπλόκο του Πλατυκάμπου έφτασαν γύρω στις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης τα τρακτέρ που συμμετείχαν στο μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας και στη συνέχεια ξεκίνησε η σύσκεψη των αγροτών.

Η Εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Μουδανιών στο ύψος κόμβου Πορταριάς θα κλείσει την Παρασκευή από τις 19:00 ως τις 21:00 και την Κυριακή 10:00 - 20:00.

Τα μπλόκα Μαλγάρων και Χαλκηδόνας μάζεψαν τα τρακτέρ και θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους στους Εύζωνες, όπου θα πηγαίνουν με τα οχήματά τους κάθε φορά που θα κλείνουν το σημείο.

2.Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε ολόκληρη τη χώρα, μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου στην Αθήνα και η μορφή τους θα αποφασιστεί στις κατά τόπους συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν στα μπλόκα από Δευτέρα, μετά χαλάρωση και αναμονή αποφάσεων από τι Βρυξέλλες την Κυριακή..

Τα δεδομένα για τις κινητοποιήσεις των αγροτών

Η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών συνελεύσεων θα ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα και κάθε μπλόκο θα αποφασίσει για τη δική του μορφή αντίδρασης. Στη συνέχεια και ανάλογα με το δυναμισμό και το αντίκτυπο που θα έχει η κάθε τοπική κινητοποίηση, πιθανότατα η πανελλαδική επιτροπή αγώνα θα αποφασίσει για συντονισμένες αγροτικές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Το δεδομένο είναι, όπως αναφέρει στο ethnos.gr το μέλος της πανελλήνιας επιτροπής αγώνα των αγροτών, Κώστας Τζέλλας, ότι τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, όταν θα συζητείται στην Ευρωβουλή η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, σε ολόκληρη τη χώρα οι αγρότες θα προχωρήσουν σε διάφορες κινητοποιήσεις, με το πιθανότερο σενάριο να φαντάζει το κλείσιμο αεροδρομίων, λιμανιών αλλά και δρόμων καθώς και παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από εγκαταστάσεις μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων.

«Ο αγώνας δε σταματάει. Υπάρχουν πολλές μορφές κινητοποιήσεων, τις οποίες μπορούμε να ακολουθήσουμε. Εδώ στη Θεσσαλία θα παραμείνουμε στα μπλόκα, τουλάχιστον μέχρι να συναντηθούμε με τον πρωθυπουργό και να βρεθούν λύσεις για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπισε η περιοχή μας μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου. Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου και όσο διαρκεί στο Ευρωκοινοβούλιο η συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ, θα γίνουν μαζικές αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, τη μορφή των οποίων θα αποφασίσει η κάθε περιοχή. Προφανέστατα τη συγκεκριμένη ημέρα κινητοποιήσεις θα γίνονται από αγρότες σε όλη την Ευρώπη», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Τζέλλας.

Κατά τον ίδιο, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αποσυρθούν κάποια μπλόκα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σταματούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις και ότι οι συνάδελφοί του δε θα ανταποκριθούν αμέσως στο όποιο κάλεσμα της επιτροπής αγώνα.

«Είμαστε στα μπλόκα περίπου τριάντα ημέρες και είναι πιθανό κάποιοι συνάδελφοι να κουράστηκαν. Ίσως για ένα χρονικό διάστημα κάποιοι συνάδελφοι αποχωρήσουν, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι σπάνε τα μπλόκα. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι μόλις οι συνάδελφοι κληθούν να συμμετάσχουν σε κάποια μορφή αγώνα, θα ανταποκριθούν αμέσως. Κάθε μπλόκο θα αποφασίσει από μόνο του για την πορεία του. Υπάρχει ενδεχόμενο κάποια μπλόκα στη χώρα να αποχωρήσουν έστω και προσωρινά. Στη Θεσσαλία είναι δεδομένο ότι θα κρατήσουμε τουλάχιστον μέχρι τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό», υποστηρίζει ο κ. Τζέλλας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline