Σάββατο 27 Απριλίου 2024  15:39:30

Μηνιγγίτιδα – Πάτρα: Πόσο κινδυνεύουμε στο Καρναβάλι – Οδηγίες προφύλαξης

Οι υγειονομικές συνθήκες στην Πάτρα ελέγχονται από τους ειδικούς του ΕΟΔΥ που βρίσκονται στην πόλη, αλλά οι καρναβαλικές εκδηλώσεις και ο συγχρωτισμός απαιτούν προσοχή.

Συνεχίζεται η στενή επιτήρηση του φοιτητικού, και όχι μόνο, πληθυσμού στην Πάτρα, μετά τα τρία περιστατικά μηνιγγίτιδας. Ενόψει του Καρναβαλιού της Κυριακής και των αποκριάτικων εκδηλώσεων τις επόμενες ημέρες αυτής της εβδομάδας, επικρατεί μια γενικευμένη ανησυχία, κυρίως ανάμεσα στους γονείς, που διερωτώνται για την πιθανότητα ή όχι μόλυνσης των νέων.

Κλιμάκιο και κινητές μονάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) βρίσκονται από την περασμένη Τετάρτη στην Πάτρα, μετά την ταυτοποίηση τριών κρουσμάτων σε φοιτητές των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου κατά τους τελευταίους τρεις μήνες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ειδικοί του ΕΟΔΥ θα παραμείνουν τουλάχιστον έως την Πέμπτη στην πόλη, χορηγώντας χημειοπροφύλαξη σε έναν ευρύτερο κύκλο επαφών των φοιτητών και συστήνοντας τον εμβολιασμό στις πολύ στενές επαφές τους.

Όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες, η χορήγηση χημειοπροφύλαξης αφορά σε περισσότερα από 3.000 άτομα. Η θεραπεία δίνεται εθελοντικά – δεν υποχρεώνεται κανείς – και πρόκειται για ένα χάπι άπαξ. Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ συνιστούν αυξημένη προσοχή όλες τις επόμενες ημέρες που οι αποκριάτικες εκδηλώσεις θα εναλλάσσονται και ο πληθυσμός θα συγχρωτίζεται και θα έρχεται, επίσης, σε επαφή με άτομα που ταξιδεύουν στην Πάτρα και δε ζουν εκεί.

«Συνήθως η μηνιγγίτιδα σχετίζεται με συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, όπως είναι για παράδειγμα οι κοιτώνες», σημειώνει στο ygeiamou.gr ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, και τονίζει ότι οι αριθμοί που καταγράφει σήμερα η Ελλάδα προς το παρόν είναι διαχειρίσιμοι. Βέβαια, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα τρία περιστατικά στο ίδιο μέρος σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών θεωρείται έξαρση κρουσμάτων.

Παγώνη: Η μηνιγγίτιδα δεν αντιμετωπίζεται στο σπίτι – Τα τρία βασικά συμπτώματα

Τρεις «ξεχασμένες» παιδικές ασθένειες ανησυχούν σοβαρά τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής εμφανίζεται καθησυχαστικός για το επικείμενο Καρναβάλι. «Δεν θα δούμε δεκάδες κρούσματα μηνιγγίτιδας στο νοσοκομείο», σημειώνει. Προσθέτει δε ότι η διεισδυτικότητα της νόσου αφορά λιγότερα από 10 άτομα σε 1.000 στενές επαφές (για παράδειγμα άτομα του ίδιου νοικοκυριού), τη στιγμή που ο κορωνοϊός, για παράδειγμα, έχει 30%-50% διεισδυτικότητα. «Η μηνιγγίτιδα είναι μια νόσος με μικρή διεισδυτικότητα», σημειώνει ο κ. Μαγιορκίνης.

Εξηγεί δε ότι δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα για τον χρόνο επώασης της λοίμωξης. Και αυτό καθώς κάνει αποικισμό, για παράδειγμα πάει στο φάρυγγα, αλλά μπορεί να μην προκαλέσει διείσδυση και το άτομο να νοσήσει. Πρόκειται για αερομεταδιδόμενο νόσημα που όπως οι υπόλοιπες αναπνευστικές λοιμώξεις μεταδίδεται κατά βάση με την πολύ στενή επαφή, μέσω σταγονιδίων.

Οι ειδικοί συστήνουν σε περιπτώσεις πολύ βαριάς λοίμωξης την αναζήτηση άμεσης ιατρικής βοήθειας. Επίσης, όπως ισχύει για κάθε ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη, όποιος έχει συμπτώματα του αναπνευστικού καλό είναι να απομονώνεται, δηλαδή να μη συμμετέχει σε εκδηλώσεις με συγχρωτισμό, καθώς και να κάνει χρήση των ατομικών μέτρων υγιεινής προστασίας (χρήση μάσκας σε απαραίτητες επαφές, υγιεινή των χεριών).
Ένα πολύ συχνό ερώτημα των γονέων είναι εάν μπορούν να διαπιστώσουν οι ίδιοι τη λοίμωξη της μηνιγγίτιδας στο παιδί τους.

Αξίζει να ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχει τεστ που να γίνεται στο σπίτι ή στα ιατρεία των γιατρών. Υπάρχει αξιόπιστο μοριακό τεστ που πραγματοποιείται από τις μονάδες υγείας. Παράλληλα, μπορεί να γίνει και καλλιέργεια από φαρυγγικό δείγμα αλλά πιθανόν δεν είναι τόσο αξιόπιστη.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline