Σάββατο 27 Απριλίου 2024  09:28:41

Κίνδυνος Μηνιγγίτιδας και μάλιστα σε έκταση: «Χημειοπροφύλαξη σε 600 φοιτητές στην Πάτρα πριν από το καρναβάλι». Ανησυχία για ττα πλήθη το τριήμερο των Απόκρεω σε όλα τα Καρναβάλια. Κύριο

Σε εφαρμογή επείγον σχέδιο πρόληψης, έπειτα από τα τρία κρούσματα σε λιγότερο από τρεις μήνες σε δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα, προκειμένου να μη μεταδοθεί το μικρόβιο στην κοινότητα των φοιτητών.

Τα τρία –από τα συνολικά 14 σε όλη την Ελλάδα μέχρι στιγμής– κρούσματα της μηνιγγίτιδας σε δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα της Πάτρας, σε συνδυασμό με την κορύφωση του καρναβαλιού το ερχόμενο τριήμερο, έχουν προκαλέσει τον προβληματισμό της τοπικής ιατρικής κοινότητας αλλά και του ΕΟΔΥ.
Ετσι τέθηκε σε εφαρμογή ένα επείγον σχέδιο πρόληψης, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η χημειοπροφύλαξη –δηλαδή χορήγηση αντιβιοτικών (ριφαμπικίνη)– σε ομάδα ατόμων, έτσι ώστε να περιοριστούν δραστικά οι πιθανότητες να αυξηθούν τα κρούσματα.

Οπως εξηγεί στην «Κ» η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Αννα Μαστοράκου «αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε στενά με τον ΕΟΔΥ για τον στρατηγικό σχεδιασμό ιχνηλάτησης και την πρόληψη της μετάδοσης του μικροβίου στην κοινότητα των φοιτητών στα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα. Αποφασίστηκε να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας στη φοιτητική κοινότητα. Ετσι, τουλάχιστον 600 συμφοιτητές των τριών κρουσμάτων θα λάβουν την ενδεδειγμένη αντιβίωση για χημειοπροφύλαξη. Το καρναβάλι θα είναι σε κάθε περίπτωση ασφαλές».

Σημειώνεται πως κλιμάκια του ΕΟΔΥ επισκέφτηκαν την Πάτρα την περασμένη Παρασκευή για να κάνουν ιχνηλάτηση των επαφών του τελευταίου κρούσματος, ενός 20χρονου φοιτητή ο οποίος σπουδάζει στο τμήμα Μηχανολόγων – Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τώρα νοσηλεύεται σε ΜΕΘ στο νοσοκομείο του Ρίου.
Το πρώτο κρούσμα μηνιγγίτιδας καταγράφηκε στα μέσα Ιανουαρίου σε πρωτοετή φοιτητή του τμήματος Ναυπηγών, ενώ στα τέλη Φεβρουαρίου νόσησε φοιτήτρια του Μαθηματικού.

«Τα κλιμάκια θα επανέλθουν σήμερα Τρίτη 12/3 και θα παραμείνουν στην πόλη μέχρι το τέλος της εβδομάδας» αναφέρει η κ. Μαστοράκου λέγοντας πως στο πλαίσιο του σχεδίου που έχει καταρτίσει ο ΕΟΔΥ, 20 στενές επαφές του τελευταίου κρούσματος εμβολιάζονται για αυτόν τον τύπο μηνιγγίτιδας στο Κέντρο Υγείας του Βόρειου Τομέα Πάτρας.

Μια task force για το πατρινό καρναβάλι

Αμεσα αναμένεται σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου και η έκδοση οδηγιών –από την Περιφέρεια και τον ΕΟΔΥ– προς καρναβαλιστές αλλά και επιχειρηματίες, ενόψει της μεγάλης παρέλασης την Κυριακή. Στόχος είναι να μη συνωστίζεται κόσμος στα μπαρ και τα καταστήματα διασκέδασης της πόλης.

«Η χημειοπροφύλαξη μειώνει κατά 90% τη μικροβιοφορία»

Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, λέει στην «Κ» πως η χημειοπροφύλαξη που εφαρμόζεται τώρα στους φοιτητές των τριών τμημάτων στην Πάτρα είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος διακοπής της αλυσίδας μετάδοσης, αφού μειώνει κατά 90% τη μικροβιοφορία του μηνιγγιτιδόκοκκου στους υγιείς φορείς.

Η ίδια σημειώνει ακόμα πως η Πάτρα πληροί σε αυτή τη φάση τα χαρακτηριστικά μιας εστίας μετάδοσης μηνιγγιτιδόκοκκου Β, αφού έχουν καταγραφεί τρία περιστατικά σε λιγότερο από τρεις μήνες στον ίδιο χώρο (Πανεπιστήμιο) και με τον ίδιο τύπο βακτηρίου (μηνιγγιτιδόκοκκος Β).

Πάτρα: Συναγερμός μετά το τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδας

Δίνοντας τη γενική εικόνα της νόσου η κ. Ψαλτοπούλου σημειώνει πως η μηνιγγίτιδα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες με τους πιο κοινούς να είναι κάποια βακτήρια και ιοί. Η μηνιγγίτιδα που προκαλείται από ιούς ονομάζεται ιογενής ή άσηπτη, είναι πιο συχνή και λιγότερο σοβαρή, με ήπια συμπτώματα. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα –με την οποία νοσούν οι τρεις φοιτητές στην Πάτρα– είναι πιο σπάνια και στις περισσότερες περιπτώσεις εκδηλώνεται με πιο σοβαρή συμπτωματολογία.

Μηνιγγίτιδα: Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Πάτρα μετά το νέο κρούσμα σε 20χρονο φοιτητή

Το 75% των κρουσμάτωv της βακτηριακής μηνιγγίτιδας προκαλούνται από μηνιγγιτιδόκοκκο, πνευμονιόκοκκο και αιμόφιλο ινφλουέντζας τύπου b. Τα ίδια αυτά βακτήρια είναι υπεύθυνα για το 90% της βακτηριακής μηνιγγίτιδας στα παιδιά. Στους ενήλικες επικρατέστερος είναι ο πνευμονιόκοκκος ακολουθούμενος από τον μηνιγγιτιδόκοκκο και τη λιστέρια. Οσον αφορά στη μετάδοση, αυτή γίνεται με άμεση επαφή από άτομο σε άτομο με σταγονίδια των αναπνευστικών εκκρίσεων. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος δεν επιβιώνει στο περιβάλλον.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline