Σάββατο 27 Απριλίου 2024  14:59:10

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Εμμένει στη σιωπή, χωρίς δηλώσεις-συνεντεύξεις-πρωτοβουλίες (όπως χθες του Χρ. Σπίρτζη). Προσήλωση μόνο στη διαδικασία της Δικαιοσύνης. Κύριο

Ισχυρισμοί ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Καραμανλής φοβάται την ποινική δίωξη;» – Κτιστάκης και Σπίρτζης αύξησαν την πίεση στον πρώην υπουργό.

Κώστας Αχ.Καραμανλής σε «μονόδρομο υπομονής» έως τη κανονική δίκη. Εμμένει στη σιωπή, χωρίς δηλώσεις-συνεντεύξεις-πρωτοβουλίες (όπως χθες του Χρ. Σπίρτζη). Προσήλωση μόνο στη διαδικασία της Δικαιοσύνης, διευκρινίζουν συνεργάτες του.
Στον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή και την κυβέρνηση είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα για τη διερεύνηση των ευθυνών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Μετά την ταραχώδη χθεσινή διαδικασία επί του πορίσματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαμψε δια της απουσίας του, ενώ λιγοστές ήταν και οι παρουσίες των βουλευτών της ΝΔ, η συζήτηση μεταφέρθηκε στο κατά πόσο οι δύο πρώην υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης και Κώστας Αχ. Καραμανλής, θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις από τον φυσικό τους δικαστή.
«Ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας δεν θα προβεί σε ανάλογη κίνηση, γιατί φοβάται ότι μπορεί να πάει σε ποινική δίωξη»

Ο υπουργός επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, το πρωί της Πέμπτης αιτήθηκε με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα τη σύσταση ειδικής προανακριτικής επιτροπής για το πρόσωπό του, ώστε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες σε βάρος του.
Η συγκεκριμένη ενέργεια έρχεται ως συνέχεια του αιτήματος συγγενών θυμάτων των Τεμπών, συγκεκριμένα της Μαρίας Καρυστιανού και Παύλου Ασλανίδη, που ζητούν άρση της ασυλίας των πρώην υπουργών μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη.

Πόλεμος ανακοινώσεων κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τη συγκεκριμένη ενέργεια ξέσπασε πόλεμος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και κυβέρνησης. Την αρχή έκανε ο Παύλος Μαρινάκης που ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «γνωρίζει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία λόγω του ότι για εκείνον ισχύει η αποσβεστική προθεσμία, ότι αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές συνέπειες. Άρα το κάνει εκ του ασφαλούς».

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απαντώντας επισήμαναν ότι ο Παύλος Μαρινάκης με την απάντησή του παραδέχθηκε ουσιαστικά πως «ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας δεν θα προβεί σε ανάλογη κίνηση, γιατί φοβάται ότι μπορεί να πάει σε ποινική δίωξη».
Υπογράμμισαν επίσης ότι «στη διάταξη του Συντάγματος που επικαλείται ο κ. Σπίρτζης υπάρχει και η πρόβλεψη της παραγραφής και η συγκρότηση επιτροπής παρά την παραγραφή. Άρα δεν επικαλείται και δεν καλύπτεται πίσω από παραγραφή».

Τέλος, οι πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως «αντίθετα ο κ. Καραμανλής δεν αιτείται και δεν ενεργοποιεί η ΝΔ καμία διαδικασία, ούτε καν την κλήση ουσιωδών μαρτύρων, κάτι που μαρτυρά ξεκάθαρα ενοχή και συγκάλυψη».

Ανταπαντώντας κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως «συνιστούμε στον ΣΥΡΙΖΑ να μάθει να διαβάζει καλύτερα τις απαντήσεις στις ενημερώσεις πολιτικών συντακτών. Ο κ. Μαρινάκης είπε ότι ο κ. Σπίρτζης κάνει μια κίνηση εκ του ασφαλούς, αφού γνωρίζει ότι δεν θα έχει ποινικές συνέπειες. Και αυτό λόγω του ότι η αλλαγή της επίμαχης διάταξης έγινε μετά το 2019 επί των ημερών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

Ακόμη, προσθέτουν ότι «εξάλλου και οι «άτυπες πηγές» του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι το Σύνταγμα προβλέπει και «τη συγκρότητηση επιτροπής παρά την παραγραφή». Κοινώς, η λέξη «κλειδί» είναι παραγραφή στην προκειμένη περίπτωση».

Στριμώχνεται ο Καραμανλής μετά την κίνηση Σπίρτζη

Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την κίνηση Σπίρτζη έσπευσαν μέσω δηλώσεων να ζητήσουν από τον Κώστα Αχ. Καραμανλή να πράξει το ίδιο, όπως του έχει ζητηθεί και από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών. Παραδείγματος χάριν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νίκος Παππάς υποστήριξε πως «ο Χρήστος Σπίρτζης, που έχει δεχθεί ανοίκειες, άθλιες επιθέσεις, ζητά από μόνος του τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Αν στοιχειωδώς θέλετε να λάμψει η αλήθεια, πείτε στον κ. Καραμανλή να πράξει το ίδιο αν έχει τα κότσια. Αλλά δεν τα έχει. Ούτε στη Βουλή εμφανίστηκε εχθές, ούτε στα ΜΜΕ όταν ήταν φλέγον το θέμα».

Ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών πλέον θα πρέπει να διαλέξει κατά πόσο θα πραγματοποιήσει ανάλογη κίνηση με τον Χρήστο Σπίρτζη ή θα επιλέξει να κρυφτεί πίσω από την ασυλία του. Ωστόσο, σε περίπτωση που επιλέξει το δεύτερο, αντιδράσεις εκτός των συγγενών των θυμάτων, των τραυματιών και της αντιπολίτευσης θα υπάρξουν και μέσα στη Νέα Δημοκρατία.
Ήδη, ο βουλευτής Βοιωτίας με τη ΝΔ Λευτέρης Κτιστάκης τόνισε ότι ο ίδιος θα παραιτούνταν από την ασυλία σε περίπτωση που ήταν στη θέση του Κώστα Αχ. Καραμανλή.

«Εγώ προσωπικά, ναι θα παραιτούμουν από την ασυλία. Το λέω δεν έχω κανένα πρόβλημα. Είναι μια γενικότερη φιλοσοφία που έχω για χρόνια και τώρα που εκλέχθηκα δεν έχω κανένα λόγο να το αλλάξω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Κτιστάκης στον τηλεοπτικό σταθμό «Attica».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline