Σάββατο 27 Απριλίου 2024  13:59:07

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Το μπόνους ύψους σε νέα κτίρια, γνωρίζει επαίνους αλλά και αντιθέσεις, ακόμα και «γαλάζιων» δημάρχων. Η ανταρσία του Γρ. Κωνσταντέλου των «τριών Β». Κύριο

Η αναστολή και το Συμβούλιο Επικρατείας.

1.Tην αντίδραση ακόμα και των δημάρχων που πρόσκεινται στην ΝΔ , πέρα από τους επαίνους και τα συγχαρητήρια άλλων, όπως και ιδιοκτητών και κατασκευαστών, έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη να δώσει μπόνους δόμησης σε ύψος και σε ορόφους στην κατασκευή κτιρίων που εφαρμόζουν περιβαλλοντικές μεθόδους όπως προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός.

Ορισμένοι δήμοι της Αττικής , με συχνά διχασμένους τους συμβούλους, τους ιδιοκτήτες και φορείς, κατοίκους και τους κατασκευαστές της περιοχής τους.προσανατολίζονται σε «πάγωμα» έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών. Ακριβώς, ενώ παράλληλα ιδιοκτήτες, μηχανικοί και κατασκευαστές ικανοποιημένοι να αξιοποιήσουν το δικαίωμα να χτίσουν ψηλότερα ακίνητα, πριν το όλο θέμα «σκοντάψει» στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο θα κρίνει τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) αντισυνταγματικό ή μη.

Σημειώνεται ότι πριν από δύο εβδομάδες το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικά τα συγκεκριμένα ευεργετήματα σε επιπλέον τετραγωνικά και ύψος που δίνει ο ΝΟΚ, αλλά λόγω της σημασίας του θέματος παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.
Όπως αναφέρει στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, δέχεται καθημερινά αιτήσεις για έκδοση νέων οικοδομικών αδειών, τη στιγμή που το δημοτικό συμβούλιο θα ζητήσει να εξαιρεθεί ο δήμος από τα ευεργετήματα του ΝΟΚ.

Παράλληλα ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος προτρέπει τις υπηρεσίες της πολεοδομίας να σταματήσουν να εκδίδουν άδειες εάν αυτές κάνουν χρήση των εν λόγω ευεργετημάτων.
«Δεχόμαστε περίπου 50 αιτήσεις τον μήνα για οικοδομικές άδειες και ήδη το πρώτο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μηνός έχουμε λάβει περισσότερες από 70», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, συμπληρώνοντας ότι πολλαπλάσιες είναι και οι σχετικές ερωτήσεις στις υπηρεσίες του δήμου.

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μίλτος Ζαμπάρας τονίζει πως ο «υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απ΄ ότι φαίνεται έχει ανοίξει πόλεμο ακόμα και τους δημάρχους που πρόσκεινται στην ΝΔ αφού είχε την φαεινή ιδέα να δώσει μπόνους δόμησης σε ύψος και σε ορόφους στην κατασκευή κτιρίων που εφαρμόζουν περιβαλλοντικές μεθόδους όπως προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός».

«Η κυβέρνηση φρόντισε και εξαίρεσε το καλοκαίρι λίγο πριν κλείσει η Βουλή τις περιοχές της Εκάλης, της Φιλοθέης και του Παλαιού Ψυχικού, αλλά αυτό δημιούργησε ακόμα περισσότερη αγανάκτηση σε δήμους που δεν εισακούστηκαν οι αντιδράσεις τους αλλά και στη ΚΕΔΕ. Το αποτέλεσμα ήταν δήμοι της Αττικής όπως ο Άλιμος να προσφύγουν στο ΣΤΕ για να ακυρωθεί η απόφαση και άλλοι δήμοι όπως της Γλυφάδας να αναστέλλουν την έκδοση οικοδομικών αδειών μέχρι να βγει η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ».

«Και ενώ το ΥΠΕΝ συγκρότησε ομάδα εργασίας για να επανεξετάσει τα πολεοδομικά κίνητρα ακόμα δεν έχει καταλήξει σε απόφαση καθυστερώντας αδικαιολόγητα αφού από τότε που συγκροτήθηκε έχει συνεδριάσει μόνο μια φορά!», σημειώνει χαρακτηριστικά ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός αντί να έρθουν σε ουσιαστική διαβούλευση με τους δήμους με ανακοίνωση τους «τραβάνε το αυτί» επειδή δεν συμμορφώνονται με τις διαταγές τους».

Ο Μίλτος Ζιαμπάρας τονίζει πως «Η αύξηση των κατασκευών σε ύψος και σε ορόφους θα δημιουργήσει μια αυθαίρετη και άναρχη κατάσταση σε ήδη επιβαρυμένες πολεοδομικά περιοχές και θα καταλήξει να χρησιμοποιείται ως ο κανόνας και όχι ως η εξαίρεση».
Και καταλήγει ότι «η λογική για να αυξηθούν οι εφαρμογές περιβαλλοντικών μεθόδων στα κτίρια θα πρέπει να αυξηθούν και τα ύψη τους είναι δώρο άδωρο για μια λογικής πράσινης ανάπτυξης αλλά δυστυχώς έτσι αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την πράσινη ανάπτυξη».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline