Σάββατο 13 Απριλίου 2024  03:28:02

Ο Γ. Περιστέρης νέος εθνικός εργολάβος. Χθες οριστικά νικητής η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στο διαγωνισμό της Αττικής Οδού αλλά στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, μετά την σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού. Κύριο

«Ο μεγαλύτερος επενδυτής σε έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ».

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ, διαχειριζόμενος περισσότερα από 1.600 χλμ. κομβικής σημασίας αυτοκινητοδρόμων (με την προσθήκη της Εγνατίας Οδού και της Αττικής Οδού) και εμβληματικά έργα που αντιστοιχούν σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως ο νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης, το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα στο Ελληνικό, το οδικό τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων στις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου κ.ά.

Απορρίφθηκε σύμφωνα με πληροφορίες από το ΣτΕ η προσφυγή της κοινοπραξίας Vinci – Mytilineos κατά του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της Αττικής Οδού.
Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ είχε ανακηρύξει προτιμητέο επενδυτή την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ο όμιλος καταθέσει προσφορά 3,27 δις. ευρώ για την παραχώρηση του μεγαλύτερου αστικού αυτοκινητοδρόμου της χώρας, συνολικού μήκους 70 χιλ. Μετά το αποτέλεσμα του διαγωνισμού τον Σεπτέμβριο του 2023 είχε ακολουθήσει μπαράζ προδικαστικών και δικαστικών προσφυγών από την κοινοπραξία Vinci – mytilineos, η οποία είχε προσφέρει 3,106 δισ. ευρώ.

Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η ανάληψη της παραχώρησης της Αττικής Οδού σηματοδοτεί μια εξαιρετικά θετική και πολλαπλά σημαντική εξέλιξη, με πλήθος οφέλη για τον Όμιλο και τους μετόχους του καθώς διπλασιάζει σε αξία το ήδη διευρυμένο χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ενισχύει περαιτέρω την παραγωγή υψηλών, σταθερών και προβλέψιμων ταμειακών ροών σε μακροχρόνια βάση. Με αυτή την προσθήκη το χαρτοφυλάκιο των ομοειδών παραχωρήσεων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποκτά το κρίσιμο μέγεθος για τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του στο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου.
Πρόκειται για ένα προαστιακό οδικό δίκτυο και αυτοκινητόδρομο, με δύο ή τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και μία λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ), ανά κατεύθυνση. Σε ορισμένα τμήματα στο μέσον του αυτοκινητόδρομου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κινείται ο προαστιακός σιδηρόδρομος, που δεν αποτελεί μέρος της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Περαιτέρω, ο αυτοκινητόδρομος της Αττικής Οδού αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του οδικού άξονα ΠΑΘΕ (Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι), αφού συνδέει την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας με την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, παρακάμπτοντας το κέντρο της Αθήνας. Ο αυτοκινητόδρομος έχει ελεγχόμενες προσβάσεις και αποτελείται από δύο κάθετα, διασταυρούμενα μεταξύ τους, τμήματα, την Ελεύθερη Λεωφόρο Ελευσίνας – Σταυρού – Σπάτων, μήκους περίπου 52 χλμ., και τη Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού, μήκους περίπου 13 χλμ.
Στην Αττική Οδό εντάσσεται και τμήμα της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω, μήκους περίπου 5 χλμ.

2.ΤΑΙΠΕΔ: Υπέγραψε με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – EGIS τη σύμβαση παραχώρησης για την Εγνατία Οδό (29.3. 2023)
Επενδύσεις 420 εκατ. στα πρώτα 5 χρόνια

Μετά από μία πολυετή περιπέτεια έκλεισε κι επίσημα σήμερα 29 Μαρτίου ο διαγωνισμός της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

Intrakat: Υπέγραψε με την ΤΕΡΝΑ συμβάσεις για τη λειτουργία και συντήρηση της Εγνατίας Οδού

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Δημήτρης Πολίτης και ο πρόεδρος και CEO της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γιώργος Περιστέρης υπέγραψαν τη σύμβαση παραχώρησης.
Ο αυτοκινητόδρομος των 658 χιλιομέτρων που ενώνει τη Θράκη με την Ήπειρο περνά για 35 χρόνια στη διαχείριση και λειτουργία του κοινοπρακτικού σχήματος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (75%) – Egis (25%).
Ήταν η κοινοπραξία που έδωσε την υψηλότερη προσφορά περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Τα επόμενα βήματα

Τα επόμενα βήματα της διαδικασίας περιλαμβάνουν την κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης από τη Βουλή, το χρηματοοικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής με την καταβολή του τιμήματος, και κατόπιν της εκπλήρωσης όλων των συμβατικών προϋποθέσεων παράδοσης-παραλαβής, την έναρξη της παραχώρησης εντός του 2024.
Η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού σηματοδοτεί μια εξαιρετικά θετική και πολλαπλά σημαντική εξέλιξη, με πλήθος οφέλη για τον Όμιλο και τους μετόχους του. Ενισχύει το μέγεθος και την αξία του χαρτοφυλακίου παραχωρήσεων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καθώς και την παραγωγή σημαντικών, σταθερών και προβλέψιμων ταμειακών ροών σε μακροχρόνια βάση, επιτρέποντας τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του στο πλαίσιο της στρατηγικής του Ομίλου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline