Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024  09:04:01

Ασόβαρη η νέα πρόεδρος των Σκοπίων: «Ορκίστηκε» στη ... Μακεδονία αλλά στο Π.Δ. υπέγραψε ως πρόεδρος της ....Βόρειας Μακεδονίας. Αυστηρό μήνυμα Φον ντερ Λάιεν σε Βόρεια Μακεδονία να συμμορφωθεί. Κύριο

«Πλήρης σεβασμός στη Συμφωνία των Πρεσπών για την ένταξή της στην ΕΕ» Δυσφορία στις Βρυξέλλες για την απρέπεια αυτή, που είναι ευθεία παραβίαση του νέου Συντάγματος των Σκοπίων και της διεθνούς Συμφωνίας.

Αυστηρό, ξεκάθαρο μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία έστειλε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, μετά το επεισόδιο με την πρόεδρο της χώρας, που παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας λόγο για «Μακεδονία».
«Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών», τονίζει η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της.

Πρώτο δείγμα αρνητικό. Με το «καλημέρα», η νέα πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, άνοιξε ένα αχρείαστο μέτωπο με την Ελλάδα, σε μια περίοδο που οι διμερείς σχέσεις έπλεαν σε ήρεμα νερά.
Η 70χρονη καθηγήτρια του Συνταγματικού Δικαίου, ανέλαβε την ευθύνη να προκαλέσει «μποφόρ» με την Αθήνα, την ώρα που η χώρα της χρειάζεται συμμάχους και φίλους, γείτονες που δεν έχουν καμία βλέψη, για να πορευτεί στον δρόμο προς την Ευρώπη, κορυφαίο στόχο. Από μια άποψη, είναι κατανοητό.
Αυτό πίστευε, με αυτό πορεύτηκε προεκλογικά, σε αυτό ορκίστηκε αγνοώντας τον πρόεδρο της Βουλής που την κάλεσε να ορκιστεί στο συνταγματικό όνομα της χώρας.

Με την διαφορά ότι πλέον δεν είναι μια απλή πολίτης, ούτε υποψήφια που εκφωνεί λόγο σε προεκλογική κομματική συγκέντρωση, αλλά πρόεδρος της Δημοκρατίας, που ορκίζεται ότι θα διαφυλάξει το Σύνταγμα τους κράτους το οποίο φέρει επισήμως το όνομα, εντός και εκτός, Βόρεια Μακεδονία, και το καταπάτησε με την ορκωμοσία της κιόλας.

Η κ. Σιλιανοφσκα είχε δεχθεί, όχι μόνο από την Αθήνα, μήνυμα να μην εκτροχιαστεί στο ξεκίνημα και καθόλου τυχαία στο ακροατήριο, αποτελούμενο κυρίως από ξένες διπλωματικές παρουσίες, επικράτησε ένα μικρό «σούσουρο», όταν αγνοώντας τον πρόεδρο της Βουλής, ορκίστηκε στο σύνταγμα ενός κράτους που δεν υπάρχει-δικαίως φυσικά αποχώρησε εκείνη την στιγμή η πρέσβης της Ελλάδας κ. Σοφία Φιλιππίδου.

Έδειξε να αναλαμβάνει το ρίσκο λειτουργώντας με την «ψυχή» και όχι με αυτό που ορίζει το αξίωμα και ο ρόλος της.
Σε λίγο θα κληθεί να εγκρίνει τις συνταγματικές τροποποιήσεις που αξιώνει η Βουλγαρία και έχει συναινέσει και η Ευρώπη, ώστε να κατοχυρωθεί στο εσωτερικό βουλγαρική μειονότητα, απόφαση με την οποία η ίδια και το κόμμα της έχουν δηλώσει ότι διαφωνούν.
Όπως και να έχει το θέμα το μήνυμα που εξέπεμψε σήμερα η νέα πρόεδρος στα Σκόπια, μόνο ως καλός οιωνός δεν μπορεί να εκληφθεί και η νέα ηγεσία θα πρέπει να είναι έτοιμη εισπράξει και τον «λογαριασμό».
Η Αθήνα πάντως δεν έχει λόγους να αντιδράσει παρορμητικά τροφοδοτώντας τον μύλο του εθνικισμού των νέων ηγετών, στην γείτονα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline