Τρίτη 18 Ιουνίου 2024  15:51:13

Για πρώτη φορά Έλληνας Πρωθυπουργός. Το Ak Saray (Λευκό Σαράι).. 30 φορές μεγαλύτερο από τον Λευκό Οίκο των ΗΠΑ. Κύριο

Η μεγαλομανία του Ερντογάν σε έκταση 150 στρεμμάτων πνιγμένη στο χρυσό, το ασήμι, τα βελούδα και το μετάξι.

Το φαραωνικό, οθωμανικό παλάτι του Ερντογάν είναι 30 φορές μεγαλύτερο από τον Λευκό Οίκο, όπως διαλαλεί συνεχώς το περιβάλλον του Τούρκου Προέδρου και μεγαλύτερο από τα παλάτια των Σουλτάνων..
Γνωστό ως Ak Saray (Λευκό Παλάτι), το φαραωνικό προεδρικό Μέγαρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χτίστηκε σε μια δασώδη κορυφή λόφου στην άκρη της πρωτεύουσας Άγκυρας, σε περισσότερα από 150.000 τετραγωνικά μέτρα γης.

Πρόκειται για ένα ένα αμφιλεγόμενο παλάτι 1.000 δωματίων το οποίο δημιουργήθηκε κατά παραγγελία του Ερντογάν και κόστισε πάνω από 615 εκατ. δολάρια.
Το προεδρικό κτίριο είναι 30 φορές μεγαλύτερο από το Λευκό Οίκο και το εσωτερικό του χαρακτηρίζεται από απερίγραπτη χλιδή, εξυπηρετώντας παράλληλα την μεγαλομανία του Τούρκου προέδρου.

Οι αχανείς του αίθουσες με τις χρυσές λεπτομέρειες, οι μαρμάρινες σκάλες με τα πανάκριβα μεταξωτά χαλιά, οι υπόγειες αίθουσες συνεδρίων, τα σαλόνια με την πανοραμική θέα στους κήπους, το γραφείο του Τούρκου προέδρου μέχρι τα δωμάτια ασφαλείας στα υπόγεια, που κατασκευάστηκαν για να μπορούν να αντέξουν ακόμα και σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης.

Ένα έργο που παραπέμπει στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπως άλλωστε και οι 16 φρουροί που πολλές φορές πλαισιώνουν τον Τούρκο ηγέτη.

Το Λευκό Παλάτι του Ερντογάν, που επισκέφθηκε τη Δευτέρα (13/5) ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτυπώνει για πολλούς μια ανεπίτρεπτη χλιδή την ώρα που το 1/4 του πληθυσμού της χώρας, ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Τα «σόου» που έχει προσφέρει κατά διαστήματα η Τουρκική προεδρία προκειμένου να εντυπωσιάσει ξένους ηγέτες πολλά. Πριν από 6 χρόνια για την υποδοχή του Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν επιστρατευτεί και δεκάδες άλογα με τους επικεφαλής της τουρκικής προεδρικής φρουράς να κρατούν τις σημαίες των δύο χωρών. Με τα πλάνα να ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο και τον Ταγίπ Ερντογάν να ξεναγεί τον υψηλό προσκεκλημένο του.
Το μεγαλεπήβολο παλάτι άλλωστε χρησιμοποιείται συχνά και ως εικόνα σε βίντεο εορταστικών περιστάσεων.

Παράλληλα, οι βραβευμένοι σεφ και το προσωπικό τρέχουν ώστε τα πάντα να είναι έτοιμα και ο υψηλός επισκέπτης να φύγει με τις καλύτερες των εντυπώσεων. Στην πρώτη εικόνα στα ενδότερα μέσα στο Λευκό Παλάτι φαίνεται η μαρμάρινη σκάλα, ενώ αριστερά και δεξιά υπάρχουν αγγεία της Οθωμανικής εποχής.

Ο κάθε χώρος είναι επιβλητικός. Από τις τραπεζαρίες με τα πανάκριβα σερβίτσια και θέα στους κήπους, τα γραφεία και οι χώροι συσκέψεων που βλέπουν την έκταση με τις τεχνητές λίμνες και τα σιντριβάνια.

Η άγνωστη ιστορία του

Για να χτιστεί το λευκό σαράι, έπρεπε να ξεπεραστεί ένας σκόπελος από την εποχή του Κεμάλ Ατατούρκ. Ο ιδρυτής της τουρκικής δημοκρατίας, είχε φτιάξει σε αυτή την έκταση ένα άλσος που μέχρι το 2014, ήταν μνημείο πρώτου βαθμού προστασίας στην Τουρκία. Ο Ερντογάν αγνόησε τις δικαστικές αποφάσεις και τα έργα ξεκίνησαν.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση Ερντογάν, το έργο στοίχισε 536 εκατομμύρια ευρώ. Ο επικεφαλής του επιμελητηρίου αρχιτεκτόνων στην Άγκυρα όμως, ανέφερε ότι το τελικό κόστος άγγιζε τελικά τα 3 δισεκατομμύρια.
Χαρακτηριστική είναι η εικόνα πώς άλλαζε η περιοχή χρόνο με το χρόνο τα τελευταία 15 χρόνια μέχρι να αποκτήσει τη σημερινή της μορφή.

Μόνο για τα μεταξωτά χαλιά έχουν δαπανηθεί πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το κάθε ποτήρι κοστίζει 265 ευρώ. Από εκεί και πέρα το Λευκό Παλάτι έχει σάουνες, πισίνες και λίμνες, ειδικό εργαστήριο για ανίχνευση χημικών απειλών, μόνωση ενάντια σε κατασκοπευτικούς κοριούς και φυσικά κήπους με σπάνια λουλούδια.
30 φορές μεγαλύτερο από τον Λευκό Οίκο, 4 από το παλάτι του Μπάκιγχαμ και 12 από το Κρεμλίνο, παραμένει από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας το μεγαλύτερο παλάτι που χτίστηκε στον κόσμο τα τελευταία 100 χρόνια.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline