Τρίτη 18 Ιουνίου 2024  15:44:41

Αναδιπλώθηκε μερικώς, η ασυλλόγιστη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, όπως προβλέπαμε χθες. Παγκόσμια κατακραυγή, από τις ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες έως όλα τα Βαλκάνια και τη χώρα της: «Στις δημόσιες εμφανίσεις θα χρησιμοποιώ τον όρο Μακεδονία». Κύριο

Ασόβαρη η νέα πρόεδρος των Σκοπίων: «Ορκίστηκε» στη ... Μακεδονία αλλά στο Π.Δ. υπέγραψε ως πρόεδρος της ....Βόρειας Μακεδονίας. Αυστηρό μήνυμα Φον ντερ Λάιεν σε Βόρεια Μακεδονία να συμμορφωθεί. 

Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024 03:33

«Πλήρης σεβασμός στη Συμφωνία των Πρεσπών για την ένταξή της στην ΕΕ» Δυσφορία στις Βρυξέλλες για την απρέπεια αυτή, που είναι ευθεία παραβίαση του νέου Συντάγματος των Σκοπίων και της διεθνούς Συμφωνίας.
Αυστηρό, ξεκάθαρο μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία έστειλε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, μετά το επεισόδιο με την πρόεδρο της χώρας, που παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας λόγο για «Μακεδονία».

«Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών», τονίζει η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της.
Πρώτο δείγμα αρνητικό. Με το «καλημέρα», η νέα πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, άνοιξε ένα αχρείαστο μέτωπο με την Ελλάδα, σε μια περίοδο που οι διμερείς σχέσεις έπλεαν σε ήρεμα νερά.

Η 70χρονη καθηγήτρια του Συνταγματικού Δικαίου, ανέλαβε την ευθύνη να προκαλέσει «μποφόρ» με την Αθήνα, την ώρα που η χώρα της χρειάζεται συμμάχους και φίλους, γείτονες που δεν έχουν καμία βλέψη, για να πορευτεί στον δρόμο προς την Ευρώπη, κορυφαίο στόχο. Από μια άποψη, είναι κατανοητό.

Αυτό πίστευε, με αυτό πορεύτηκε προεκλογικά, σε αυτό ορκίστηκε αγνοώντας τον πρόεδρο της Βουλής που την κάλεσε να ορκιστεί στο συνταγματικό όνομα της χώρας.
Με την διαφορά ότι πλέον δεν είναι μια απλή πολίτης, ούτε υποψήφια που εκφωνεί λόγο σε προεκλογική κομματική συγκέντρωση, αλλά πρόεδρος της Δημοκρατίας, που ορκίζεται ότι θα διαφυλάξει το Σύνταγμα τους κράτους το οποίο φέρει επισήμως το όνομα, εντός και εκτός, Βόρεια Μακεδονία, και το καταπάτησε με την ορκωμοσία της κιόλας.

Σκληραίνει φαινομενικά τη στάση της η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία δηλώνει ότι στις δημόσιες εμφανίσεις της έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα «Μακεδονία». Όμως ομολογεί , νέα, σαφέστατη υποχώρηση από την αρχική της απόλυτα αρνητική θέση.

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με τη χθεσινή ορκωμοσία της ισχυρίζεται πως έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα «Μακεδονία» επικαλούμενη το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, όμως υποστηρίζει ότι δεν παραβίασε το Σύνταγμα της χώρας, καθώς υπέγραψε το επίσημο κείμενο του προεδρικού όρκου με τη συνταγματική ονομασία της χώρας.

Σε σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα αναφέρονται τα εξής:
«Στις δημόσιες εμφανίσεις της, η Μακεδόνας πρόεδρος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές.

Η Πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα θα τηρήσει την χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας.
Το επίσημο κείμενο του όρκου, όπως αυτό επιδόθηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής, υπογράφηκε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, τα μακεδονικά θεσμικά όργανα έχουν εκπληρώσει σχεδόν πλήρως τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και η Πρόεδρος αναμένει από όλους τους μακεδόνες εταίρους να σεβαστούν τις διμερείς και πολυμερείς υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει έναντι της χώρας».
Σημειώνεται πως νωρίτερα, το υπουργείο εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας την «άδειασε». Σε ανακοίνωσή του καλεί σε επαγρύπνηση όλους τους πολιτικούς, ειδικά τους εκλεγμένους. Για παράνομη και ανεπίτρεπτη πρωτοβουλία έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ υπήρξε ομοβροντία διεθνών αντιδράσεων, μεταξύ άλλων, από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και τη Γερμανία.

Διεθνής σάλος για το «Μακεδονία» της Σιλιάνοφσκα- Αντιδράσεις από πολλές χώρες και οργανισμούς

Για παράνομη και ανεπίτρεπτη πρωτοβουλία κάνει λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Την «αδειάζει» το ΥΠΕΞ της χώρας της ενώ υπήρξε ομοβροντία διεθνών αντιδράσεων, μεταξύ άλλων, από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και τη Γερμανία

Σάλο προκάλεσαν οι ενέργειες της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία ορκίστηκε στο όνομα της «Μακεδονίας» και όχι στη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η ίδια εμφανίζεται αμετανόητη και προκλητική. Σε ανάρτησή της σήμερα συνεχίζει να αποκαλεί τη χώρα της «Μακεδονία» ενώ το υπουργείο εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας την «αδειάζει». Για παράνομη και ανεπίτρεπτη πρωτοβουλία κάνει λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ υπήρξε ομοβροντία διεθνών αντιδράσεων, μεταξύ άλλων, από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και τη Γερμανία. Για το θέμα ξέσπασε και πολιτική κόντρα.
Ευχαριστώντας τη σουηδική πρεσβεία στα Σκόπια για τις ευχές της για την ανάληψη των καθηκόντων της, η Σιλιάνοφσκα αναφέρει: «Ευχαριστώ για τα εγκάρδια συγχαρητήρια. Η Σουηδία και η ΕΕ θα έχουν όπως πάντα αφοσιωμένο σύμμαχο την Προεδρία της Μακεδονίας».

Thank you for your heartfelt congratulations. Sweden ???????? and the EU ???????? will have as always a dedicated ally in the President of Macedonia ???????? for reaching the European ???????? and gender equality objectives
— Гордана Силјановска Давкова (Gordana Siljanovska) (@gogamkd) May 12, 2024

Το νέο «φάουλ» της προέδρου που αντιβαίνει όσα προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο Σύνταγμα της χώρας, προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει: «Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει τη σταθερή αποφασιστικότητα της χώρας προς την άνευ όρων εκπλήρωση των προνοιών του Συντάγματος καθώς και όλων των διεθνών υποχρεώσεων, που έχει αναλάβει, όπως η πλήρης τήρηση της Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, γνωστής ως Συμφωνίας των Πρεσπών.» Τα τελευταία επτά χρόνια οι δύο γειτονικές χώρες έχουν αναπτύξει ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου, που είχε ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό της οικονομικής συνεργασίας και την οικοδόμηση θετικών σχέσεων μεταξύ των λαών. Αυτά τα οφέλη είχαν ως αποτέλεσμα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και την αναβάθμιση της Στρατηγικής Συνεργασίας σε Στρατηγικό Διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

» Καλούμε σε επαγρύπνηση όλους τους πολιτικούς δρώντες, ειδικά τους εκλεγμένους κρατικούς αξιωματούχους. Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αντιπροσωπεύει ένα θεμελιώδες στρατηγικό συμφέρον και είναι εγγυητής της μακροπρόθεσμης ασφάλεια και σταθερότητας της χώρας».

Εξάλλου νωρίτερα ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας είχε εγείρει θέμα ακύρωσης της ορκωμοσίας της Σιλιάνοφσκα επειδή αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία».
Μάλιστα, η Σιλιάνοφσκα αγνόησε επιδεικτικά το κείμενο του όρκου το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας τη νέα πρόεδρο να το επαναλάβει. Σε αυτό η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Με ανάρτησή του στο Facebook, o υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας έθεσε θέμα εγκυρότητας της ορκωμοσίας της νέας προέδρου, λόγω της παραβίασης του Συντάγματος της χώρας και της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «η ασέβεια του συνταγματικού ονόματος του κράτους καθιστά τον όρκο της Σιλιάνοφσκα άκυρο» και ότι θα πρέπει ή να επαναληφθεί η διαδικασία ή να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της χώρας ο πρόεδρος της απερχόμενης βουλής, Γιόβαν Μιτρέφκσι.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας αλλά και των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε «πολύ απογοητευτικό» το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δε χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας και επισήμανε ότι «η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της συνεχούς εφαρμογής των νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα».

Σφοδρή αντίδραση και από τη Σόφια

«Η Βουλγαρία δεν αποδέχεται δηλώσεις και συμπεριφορές που παραβιάζουν τη Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας του 2017 ή οποιαδήποτε άλλη συνθήκη που έχει υπογραφεί από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, για την πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και την τελετή ορκωμοσίας της νέας προέδρου της χώρας χθες, Κυριακή.
«Η Βουλγαρία έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται» τονίζει ο ίδιος και υπενθυμίζει στη Βόρεια Μακεδονία ότι «είναι μέλος του ΝΑΤΟ, γεγονός που συνεπάγεται αντίστοιχες υποχρεώσεις και ευθύνες».

Ο ίδιος συμπληρώνει: «Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας εξαρτάται από την αυστηρή εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών των οποίων αποτελεί μέρος, καθώς και από το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούλιο 2022. Οι θεσμοί του κράτους της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο δεν μπορεί να αναθεωρηθεί».
Εκπρόσωπος γερμανικού ΥΠΕΞ: «Η Βόρεια Μακεδονία δεσμεύεται από την Συμφωνία των Πρεσπών»

Η Βόρεια Μακεδονία δεσμεύεται κατά το Διεθνές Δίκαιο από τη «Συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την χρήση από τη νεοεκλεγείσα Πρόεδρο της χώρας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα του όρου «Μακεδονία» κατά την ορκωμοσία της. Ο εκπρόσωπος τόνισε επίσης, ότι «είναι σημαντικό η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την πορεία της προς την ΕΕ και να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εκλογές στην Βόρεια Μακεδονία, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ενημερωθεί σχετικώς και «επιθυμεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση στα Σκόπια, η οποία δεν έχει ακόμη σχηματιστεί». «Θα είναι σημαντικό η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την πορεία της προς την ΕΕ και να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Σε αυτό η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην υποστήριξη της Γερμανίας», κατέληξε ο κ. Βάγκνερ.

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα κατηγορεί τη νέα πρόεδρο ότι παραβίασε το Σύνταγμα αποκαλώντας τη χώρα «Μακεδονία»

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι εκτίμησε πως η νέα πρόεδρος της χώρας Σιλιάνοφσκα κατά την σημερινή της ορκωμοσία παραβίασε το Σύνταγμα και δημιούργησε κρίση στις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας.

«Λυπούμαστε για την ομιλία της Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα. Με την πρώτη της κι΄ όλας φράση παραβίασε το Σύνταγμα, μην αναφέροντας τη λέξη Δημοκρατία, ούτε την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο... Με την πρώτη της φράση προκάλεσε ήδη κρίση μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας» δήλωσε ο 'Αρμπερ Αντέμι, βουλευτής του DUI.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline