Τρίτη 23 Ιουλίου 2024  17:01:54

ΗΠΑ και Ευρώπη σε νέα ταραχή: Αισθητό- ανεξήγητο λογικά-- προβάδισμα του υπόδικου Ντ. Τραμπ σε πέντε πολιτείες «κλειδιά». Τίποτα δεν φαίνεται σίγουρο για κανένα. Κύριο

Νέες δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν υποχώρηση των ποσοστών του Μπάιντεν μεταξύ των νέων και των μη λευκών ψηφοφόρων που δηλώνουν δυσαρεστημένοι για την κατάσταση της οικονομίας αλλά και τον πόλεμο στη Γάζα.

Το προβάδισμα του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν σε πέντε κρίσιμες πολιτείες αποτυπώνουν νέες δημοσκοπήσεις των New York Times, του Siena College και του Philadelphia Inquirer. Η δυσαρέσκεια, σύμφωνα με τα ευρήματα είναι έντονη μεταξύ των νέων, των μαύρων και των ισπανόφωνων ψηφοφόρων τόσο λόγω της οικονομίας όσο και λόγω του πολύνεκρου πολέμου στη Γάζα.

Συγκεκριμένα, ο Τραμπ προηγείται του Μπάιντεν όσον αφορά τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους σε πέντε από τις έξι πολιτείες «κλειδιά»: το Μίσιγκαν, την Αριζόνα, τη Νεβάδα, την Τζόρτζια και την Πενσιλβανία. Ο Μπάιντεν προηγούνταν μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων μόνο στο Ουισκόνσιν. Η διαφορά ήταν πιο μικρή μεταξύ των δύο όσον αφορά τους πιθανούς ψηφοφόρους. Ο Τραμπ και πάλι προηγούνταν σε πέντε πολιτείες αλλά ο Μπάιντεν ήταν μπροστά στο Μίσιγκαν ενώ υστερούσε ελάχιστα στο Ουισκόνσιν και την Πενσιλβανία. Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος κέρδισε και στις έξι αυτές πολιτείες το 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια όταν στην εξίσωση έμπαινε και ο ανεξάρτητος Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ο οποίος κατά μέσο όσο εξασφάλιζε το 10% των ψήφων στις συγκεκριμένες πολιτείες. Η «δεξαμενή» ψηφοφόρων του προερχόταν από τους υποψήφιους και των δύο μεγάλων κομμάτων.
Τα ευρήματα των εν λόγω δημοσκοπήσεων παραμένουν ως επί το πλείστον αμετάβλητα από τις προηγούμενες μετρήσεις, τον Νοέμβριο. Εκτοτε, το χρηματιστήριο έχει κάνει «άλμα» 25%, η δίκη του Τραμπ στο Μανχάταν έχει ξεκινήσει και η εκστρατεία του Μπάιντεν έχει ρίξει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για διαφημίσεις σε όλες τις κομβικές πολιτείες.

Ωστόσο, αποτυπώνεται ευρεία δυσαρέσκεια για την κατάσταση της χώρας και σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητα του Μπάιντεν να επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στη ζωή των Αμερικανών. Σχεδόν το 70% των ψηφοφόρων δηλώνουν ότι το πολιτικό και οικονομικό σύστημα της χώρας χρειάζεται σημαντικές αλλαγές, ή ακόμη και ολική αναμόρφωση. Μόνο ένα μικρό μέρος των υποστηρικτών του Μπάιντεν –μόλις το 13%– πιστεύει ότι ο νυν Αμερικανός πρόεδρος θα φέρει σημαντικές αλλαγές στη δεύτερη θητεία του.

Στο μεταξύ, αποτυπώνεται σημαντική ενίσχυση του Τραμπ μεταξύ των νέων και των μη λευκών ψηφοφόρων. Συγκεκριμένα, σε αυτά τα τμήματα της κοινωνίας είναι μπροστά στην Αριζόνα, την Τζόρτζια και τη Νεβάδα. Πρόκειται για πολιτείες όπου οι μαύροι και οι ισπανόφωνοι ψηφοφόροι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τη νίκη του Μπάιντεν στις εκλογές του 2020. Παρ' όλα αυτά, ο κ. Μπάιντεν παραμένει σε απόσταση αναπνοής. Εχει διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος της υποστήριξής του μεταξύ των ηλικιωμένων και των λευκών ψηφοφόρων. Ως αποτέλεσμα, ο Αμερικανός πρόεδρος δείχνει πιο ανταγωνιστικός σε τρεις βόρειες πολιτείες, με κυρίως λευκό πληθυσμό: το Μίσιγκαν, την Πενσιλβανία και το Ουισκόνσιν.

Τέλος, η οικονομία και το ανεβασμένο κόστος ζωής παραμένουν τα πιο σημαντικά ζητήματα για το 25% των ψηφοφόρων και αποτελούν σημαντικό βαρίδι για τον Μπάιντεν. Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η οικονομία είναι «κακή», παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού, το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων και τα σημαντικά κέρδη του χρηματιστηρίου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline