Σάββατο 27 Ιουλίου 2024  10:03:27

Η πρώτη δημόσια διαφωνία μετά την Άγκυρα. Γεραπετρίτης για τα θαλάσσια πάρκα στον Αιγαίο: «Θα γίνουν, δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε...». Φιντάν προς ελληνικό ΥΠΕΞ: «Τα θαλάσσια πάρκα είναι κόκκινη γραμμή». Κύριο

Δηλώσεις όχι μόνο ακραίας διαφωνίας Ελλάδος- Τουρκίας για μπίζνες στον χώρο του Αιγαίου, αλλά και επενδυμένες με τόνους κατηγορηματικούς.

Μιας αμοιβαίας αποφασιστικότητας ότι για την Ελλάδα πρέπει να γίνουν με κάθε της δικαίωμα, ενώ για την Άγκυρα αποτελούν πρόκληση και αιτία διαφωνίας-αντίδρασης.

Φιντάν προς ελληνικό ΥΠΕΞ: Τα θαλάσσια πάρκα είναι κόκκινη γραμμή

Η πρώτη (αν και τελευταία χρονικά) δημόσια διαφωνία μετά την Άγκυρα , με επίκεντρο μπίζνες στο Αιγαίο, με πρωτοβουλία-και πρώτα σχέδια της Ελλάδας- και μάλιστα με φήμες για συνεργασία επιχειρηματιών και επενδυτών από Ελλάδα και Τουρκία.

«Τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν , είναι δέσμευση περιβαλλοντικού χαρακτήρα», είπε μεταξύ άλλων ο υπ. Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης

Για το ζήτημα της δημιουργίας των θαλάσσιων πάρκων μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκαθαρίζοντας ότι θα γίνουν.
«Τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν , είναι δέσμευση περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε , δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, είναι περιβαλλοντικό θέμα θα έπρεπε να μας ενώνει όλους», είπε ο κ. Γεραπετρίτης στο Mega.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε ότι τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν όταν προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες, ενώ ο ομόλογός του της Τουρκίας Χακάν Φιντάν σημείωσε ότι για την Αγκυρα το συγκεκριμένο θέμα «δεν είναι ένα αθώο περιβαλλοντικό σχέδιο».
Ειδικότερα, ο Χακάν Φιντάν, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ανέφερε πως υπάρχουν «κόκκινες» γραμμές στο θέμα του σχεδίου της Ελλάδας για θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο.

«Στην ελληνική πλευρά είπαμε πως τα θαλάσσια πάρκα είναι η κόκκινη γραμμή μας. Δε θα τα δεχτούμε. Υπήρξε κατανόηση της αρχής πως δεν πρέπει να γίνουν μονομερή βήματα, δίχως να επιλυθούν τα προβλήματα», τόνισε ο ίδιος.

Φιντάν προς ελληνικό ΥΠΕΞ: Τα θαλάσσια πάρκα είναι κόκκινη γραμμή

Ο Χακάν Φιντάν έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα προς το ελληνικό ΥΠΕΞ, αναφέροντας ότι τα θαλάσσια πάρκα του Αιγαίου αποτελούν κόκκινη γραμμή για τη Τουρκία.

Ο Χακάν Φιντάν, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ανέφερε πως υπάρχουν «κόκκινες» γραμμές στο θέμα του σχεδίου της Ελλάδας για θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο.
«Στην ελληνική πλευρά είπαμε πως τα θαλάσσια πάρκα είναι η κόκκινη γραμμή μας. Δε θα τα δεχτούμε. Υπήρξε κατανόηση της αρχής πως δεν πρέπει να γίνουν μονομερή βήματα, δίχως να επιλυθούν τα προβλήματα», τόνισε ο ίδιος.

Ο Χακάν Φιντάν, δήλωσε αναλυτικά πως «καταγράψαμε τις επιφυλάξεις και τις σκέψεις μας σχετικά με το θαλάσσιο πάρκο. Τις εκφράσαμε. Είπαμε ότι δεν πρόκειται για ένα αθώο περιβαλλοντικό σχέδιο στα μάτια μας. Ότι αν προχωρήσει, θα μπει σε θέματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα, που είναι μια κόκκινη γραμμή. Μας προβληματίζει και δεν θα το δεχτούμε.

Υπήρξε επίσης κατανόηση της αρχής, ότι δεν πρέπει να γίνουν εκατέρωθεν μονομερή βήματα χωρίς να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα. Και οι δύο πλευρές συμφωνούν σήμερα ότι δεν θα πρέπει να κάνουμε μονομερή βήματα, εκατέρωθεν βήματα. Θα πρέπει να αναζητήσουμε λύση για να συζητήσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα, όσο δύσκολα και αν είναι αυτά. Η καλή θέληση και η πολιτική βούληση είναι προφανείς. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας. Με τη θέληση του Θεού, ελπίζω να δούμε σύντομα εξελίξεις όσον αφορά τόσο τα τρέχοντα όσο και τα χρόνια προβλήματα».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline