Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024  19:20:26

Διχασμένη η ΕΕ για το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ κατά του Νετανιάχου. Συμφωνούν Γαλλία, Βέλγιο, Σλοβενία- αντίθετες Ιταλία, Τσεχία (και Ελλάδα)- «ναι, μεν αλλά...» από τη Γερμανία. Κύριο

Όλες οι χώρες της Ε.Ε. (σε αντίθεση με Τουρκία, Ρωσία, Β. Κορέα) καταδικαστικές για τις συμπεριφορές και ευθύνες της Χαμάς, χωρίς να την εξισώνουν με την βίαιη συμπεριφορά του Ισραήλ, πρώτα αμυντική και μετά επιθετική, έντονα κατακτητική.

Διχασμένη η ΕΕ για το ένταλμα σύλληψης κατά Νετανιάχου από τις πρώτες δηλώσεις. Δύσκολη η χάραξη ενιαίας γραμμής δίωξης , σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δηλαδή ισότιμης καταδίκης ως εγκληματιών πολέμου των επικεφαλής της Χαμάς και του Ισραήλ.

Διάσταση αισθητή και δύσκολη η πρόβλεψη για ενιαία γραμμή και συναντίληψη. Η Γαλλία, το Βέλγιο και η Σλοβενία εξέδωσαν δηλώσεις που υποστηρίζουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και το αίτημα του γενικού εισαγγελέα του για εντάλματα σύλληψης για τους ηγέτες του Ισραήλ και της Χαμάς.

Το Παρίσι «υποστηρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης ηγετών του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Μπενιαμίν Νετανιάχου, και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη του Ισμαήλ Χανίγια, ανακοίνωσε το Quai d'Orsay.
«Η Γαλλία υποστηρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, την ανεξαρτησία του, και τον αγώνα εναντίον της ατιμωρησίας σε όλες τις καταστάσεις», τόνισε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το γαλλικό ΥΠΕΞ μετά τη δημοσιοποίηση των ενταλμάτων σύλληψης.

«Η Γαλλία καταδίκασε από την 7η Οκτωβρίου τις αντισημιτικές σφαγές που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς. Η τρομοκρατική οργάνωση αυτή ανέλαβε την ευθύνη για βάρβαρες επιθέσεις οι οποίες είχαν στόχο αμάχους, βασανισμούς και σεξουαλική βία που έχουν τεκμηριωθεί», έχουν «αναπαραχθεί» και «πανηγυριστεί», συνεχίζει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όσο για το Ισραήλ, «η Γαλλία προειδοποιεί εδώ και μήνες για την επιτακτική ανάγκη να τηρείται αυστηρά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και «τον απαράδεκτο χαρακτήρα των απωλειών στις τάξεις των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και την ανεπαρκή πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια», προσθέτει το κείμενο.
Τονίζει ακόμη πως η «διαρκής πολιτική λύση» είναι ο «μόνος» δρόμος για να υπάρξει «ορίζοντας ειρήνης».
Στη «γραμμή» της Γαλλίας και το Βέλγιο υποστηρίζει το ΔΠΔ, με την υπουργό Εξωτερικών Χάτζα Λαχμπίμπ να δημοσιεύει στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X: «Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Γάζα πρέπει να διώκονται στο υψηλότερο επίπεδο, ανεξάρτητα από τους δράστες».

Με αστερίσκο στηρίζει το Βερολίνο

Ωστόσο, σε μια έντονη επίδειξη των διχασμών της ηπείρου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, είπε ότι είναι «πραγματικά μοναδικό, θα έλεγα απαράδεκτο, να εξισώνει μια κυβέρνηση νόμιμα εκλεγμένη από τον λαό σε μια δημοκρατία με μια τρομοκρατική οργάνωση που είναι η αιτία όλα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή».

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα χαρακτήρισε τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά του Νετανιάχου ως «αποκρουστικές και εντελώς απαράδεκτες». Φυσικά, με αντιρρήσεις από πολλές χώρες, να συνεχίσει το Ισραήλ την επιθετική του συμπεριφορά κατά των αμάχων Παλαιστινίων και στη Γάζα και τώρα στη Γιάφα . Στην ίδια γραμμή φέρεται και η ελληνική Κυβέρνηση, δηλαδή της αρχικής σθεναρής υποστήριξης της όλης στάσης του Ισραήλ από την πολεμική εισβολή , τις δολοφονίες και τις ομηρίες της Χαμάς αλλά δεν συμφωνούν με τον γενικό πόλεμο του Ισραήλ κατά αμάχων σε Γάζα και Γιάφκα..

Εν τω μεταξύ, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επαίνεσε το ΔΠΔ ως «θεμελιώδες επίτευγμα της διεθνούς κοινότητας», ενώ καταδίκασε επίσης, όπως είπε, «την ανακριβή εντύπωση μιας ισοδυναμίας» μεταξύ των ηγετών του Ισραήλ και της Χαμάς.

Το αίτημα τγια εντάλματα σύλληψης ήρθε εν μέσω της αυξανόμενης διεθνής καταδίκης της επτάμηνης επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή περισσότερους από 35.000 ανθρώπους, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, και έχει φέρει ανθρωπιστική καταστροφή στον θύλακα.
Ωστόσο, εντός της ΕΕ, ο πόλεμος έχει αποκαλύψει μακροχρόνιες ρωγμές μεταξύ των μελών του μπλοκ, φέρνοντας απέναντι ισχυρούς υποστηρικτές του Ισραήλ όπως η Τσεχία και η Ουγγαρία με παραδοσιακούς υποστηρικτές του παλαιστινιακού κράτους όπως η Ισπανία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία.
Με πληροφορίες από FT, Reuters

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline