Κυριακή 23 Ιουνίου 2024  23:07:40

Ναυαγίου ναυάγιο χθες στην Πύλο με τους 500 νεκρούς..: Ελεύθεροι οι εννέα Αιγύπτιοι, δήθεν διακινητές, ενώ δεν ήταν. – Το δικαστήριο δήλωσε αναρμόδιο. Κύριο

Τα ξημερώματα της 14ης Ιουνίου 2023 ανατράπηκε και βυθίστηκε 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου ένα αλιευτικό σκάφος φορτωμένο με ανθρώπους από την Αίγυπτο, τη Συρία, το Πακιστάν και την Παλαιστίνη.

Είχαν επιβιβαστεί σε αυτό από το Τομπρούκ της Λιβύης και προορισμός τους ήταν η Ιταλία.

Ελεύθεροι αφέθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας οι εννέα Αιγύπτιοι που κατηγορούνταν για το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου τον περασμένο Ιούνιο.

Η απόφαση ελήφθη λόγω έλλειψης διεθνούς δικαιοδοσίας, καθώς, σύμφωνα με το δικαστήριο, το πλοίο βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα, 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, ενώ, σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τα διαθέσιμα στοιχεία δεν εισήλθε ποτέ σε ελληνικά χωρικά ύδατα, ούτε είχε προορισμό την Ελλάδα.
Κρίθηκε, συνεπώς, ότι το δικαστήριο είναι αναρμόδιο για την υπόθεση, ενώ αποσύρθηκαν οι κατηγορίες εις βάρος τους.

Επιπλέον, το δικαστήριο έκρινε τους κατηγορουμένους αθώους για τα αδικήματα της διακίνησης μεταναστών και της παράνομης εισόδου στη χώρα.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι εννέα φέρονταν να εναλλάσσονταν στην πλοήγηση του σκάφους ή να ήταν επιφορτισμένοι με την τήρηση της τάξης, τη χορήγηση φαγητού ή την τοποθέτηση των επιβατών. Οι ίδιοι υποστήριζαν ότι είναι αθώοι, ενώ οι συνήγοροί τους είχαν επισημάνει στις ανακριτικές αρχές ότι δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία κατά την αναγνώρισή τους από άλλους διασωθέντες.

Υπενθυμίζεται ότι το αλιευτικό σκάφος είχε ανατραπεί και βυθιστεί νοτιοδυτικά της Πύλου τα ξημερώματα της 14ης Ιουνίου 2023, με επιβαίνοντες ανθρώπους από την Αίγυπτο, τη Συρία, το Πακιστάν και την Παλαιστίνη.
Είχαν επιβιβαστεί σε αυτό από το Τομπρούκ της Λιβύης και προορισμός τους ήταν η Ιταλία. Διασώθηκαν 104 άτομα και περισυνελέγησαν 81 σοροί. Εκτιμάται, βάσει μαρτυριών, ότι στο σκάφος υπήρχαν κι άλλοι επιβάτες και τα θύματα ήταν περισσότερα.Ομιλούν για 500 και πλέον.

2.Ναυάγιο στην Πύλο: Η δίκη που ξεκινάει και τα αιτήματα που απορρίφθηκαν (16.5)

Στις 21 Μαΐου, σχεδόν ένα χρόνο μετά το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, εννέα Αιγύπτιοι πρόκειται θα βρεθούν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας, αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες. Oι συνήγοροί τους επισημαίνουν ότι κατά την προδικασία δεν εξετάστηκαν βασικές πτυχές της υπόθεσης, δεν λήφθηκαν επιπλέον μαρτυρίες ούτε αναζητήθηκαν από τις ανακριτικές αρχές στοιχεία, ώστε να διερευνηθούν οι συνθήκες βύθισης του υπερφορτωμένου αλιευτικού, οι παραλείψεις των Αρχών και οι μαρτυρίες για την κρίσιμη απόπειρα ρυμούλκησης από το λιμενικό σκάφος που επιχειρούσε στο σημείο.

Τα ξημερώματα της 14ης Ιουνίου 2023 ανατράπηκε και βυθίστηκε 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου ένα αλιευτικό σκάφος φορτωμένο με ανθρώπους από την Αίγυπτο, τη Συρία, το Πακιστάν και την Παλαιστίνη. Είχαν επιβιβαστεί σε αυτό από το Τομπρούκ της Λιβύης και προορισμός τους ήταν η Ιταλία. Διασώθηκαν 104 άτομα και περισυνελέγησαν 81 σοροί. Εκτιμάται, βάσει μαρτυριών, ότι στο σκάφος υπήρχαν κι άλλοι επιβάτες και τα θύματα ήταν περισσότερα.

Συνελήφθησαν εννέα Αιγύπτιοι διασωθέντες και η δίκη τους θα αρχίσει την ερχόμενη Τρίτη, καθώς σύμφωνα με το κατηγορητήριο φέρονται να εναλλάσσονταν στην πλοήγηση του σκάφους, ή να ήταν επιφορτισμένοι με την τήρηση της τάξης, τη χορήγηση φαγητού ή την τοποθέτηση των επιβατών. Ως μάρτυρες έχουν οριστεί δύο λιμενικοί, ένας εκ των οποίων είναι ο κυβερνήτης του λιμενικού σκάφους «920».

Οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν ότι είναι αθώοι, ενώ οι συνήγοροί τους είχαν επισημάνει στις ανακριτικές αρχές ότι δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία κατά την αναγνώρισή τους από άλλους διασωθέντες. Οι μάρτυρες δεν κλήθηκαν από τους λιμενικούς να περιγράψουν τους υπόπτους προτού τους επιδειχθούν οι φωτογραφίες τους, όπως προβλέπεται, ενώ τους επέδειξαν τις εικόνες μόνο των κατηγορουμένων, στοχοποιώντας τους. Η υπεράσπιση είχε ζητήσει να ληφθούν καταθέσεις από το σύνολο των υπόλοιπων 95 διασωθέντων, αλλά οι ανακριτικές αρχές έκριναν ότι το δείγμα των εννέα μαρτύρων ήταν επαρκές.

Ακόμη, οι δικηγόροι των συλληφθέντων επισημαίνουν ότι δεν αποδίδεται από τους μάρτυρες η ιδιότητα του κυβερνήτη σε κάποιον από τους εννέα κατηγορουμένους ούτε αναφέρεται ότι κάποιος εξ αυτών εισέπραξε χρήματα για τη μεταφορά τους. Υποστηρίζουν ότι το κατηγορητήριο είναι αόριστο και η μόνη εξειδικευμένη αναφορά σε πράξεις των συλληφθέντων είναι ότι ένας χορηγούσε φαγητό και νερό, άλλος επιχείρησε να διορθώσει τις βλάβες της μηχανής ή παρείχε βοήθεια κατά την επιβίβαση. Επισημαίνουν ακόμη προβλήματα και κατά τη διαδικασία της διερμηνείας.

Τα 21 κινητά

Ως πειστήρια στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας φυλάσσονται εδώ και μήνες 21 κινητά τηλέφωνα τα οποία ανήκαν σε διασωθέντες του ναυαγίου. Οι δικηγόροι της υπεράσπισης ζήτησαν να εξεταστούν αυτά τα κινητά, καθώς υπήρχαν μαρτυρίες διασωθέντων ότι βιντεοσκοπούσαν όσα είχαν συμβεί στην ανοιχτή θάλασσα, όπως και την πρόσδεση του αλιευτικού και την απόπειρα ρυμούλκησης από το σκάφος «920» του λιμενικού.

Το αίτημά τους, όμως, δεν έγινε δεκτό και οι συσκευές δεν στάλθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας στην Αθήνα και στο αρμόδιο τμήμα ψηφιακών τεκμηρίων. Εκεί το εξειδικευμένο προσωπικό θα μπορούσε να διαπιστώσει εάν είναι εφικτή η εξέταση των τηλεφώνων και αν υπάρχει σ' αυτά αξιοποιήσιμο υλικό. Με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέως, όμως, κρίθηκε ότι επειδή οι διασωθέντες είχαν πέσει στη θάλασσα υπήρξε εισροή ύδατος στα κινητά τους και θα ήταν αδύνατη η εξαγωγή των αποθηκευμένων ψηφιακών δεδομένων.

Ακόμη, η υπεράσπιση είχε ζητήσει τη συγκέντρωση και άλλων στοιχείων (όπως, μεταξύ άλλων, αντίγραφα ηλεκτρονικών ηχητικών αρχείων και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που καταγράφηκαν κατά τη διεξαγωγή της επιχείρησης) από τα οποία θα μπορούσαν να προκύψουν οι ενέργειες του λιμενικού εκείνη τη νύχτα. Από τις ανακριτικές αρχές, όμως, απορρίφθηκε και αυτό το αίτημα, καθώς κρίθηκε ότι η διερεύνηση των ενεργειών του λιμενικού δεν είναι δική τους αρμοδιότητα, αλλά ανήκει στη δικαιοδοσία του Ναυτοδικείου Πειραιώς.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline