Κυριακή 16 Ιουνίου 2024  02:52:00

Από χθες και πολεμικός αρχιστράτηγος.... To casus belli περνά πλήρως στα χέρια του Ερντογάν.... Ο Νικος Δένδιας επιμένει ότι η Τουρκία αποτελεί παράγοντα συνεχούς κινδύνου για την Ελλάδα, μια υπαρξιακή απειλή». Κύριο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε πάνω του την εξουσία να κηρύσσει επιστράτευση και κατάσταση πολέμου, μια εξουσία που μέχρι πρότινος ανήκε στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε στα χέρια του την εξουσία να κηρύσσει επιστράτευση και κατάσταση πολέμου, μια εξουσία που μέχρι πρότινος ανήκε στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα όσα που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της τουρκικής Κυβερνήσεως με την υπογραφή του προέδρου Ερντογάν, ο «Κανονισμός Κινητοποίησης και Κατάστασης Πολέμου» καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον «Οδηγία Κινητοποίησης και Κατάστασης Πολέμου».
Έτσι, η πρακτική που ίσχυε από το 1990 εγκαταλείφθηκε.

Στο κείμενο των 52 σελίδων, αναφέρεται ότι ο σκοπός είναι «να μπορεί (σ.σ. η τουρκική ηγεσία) να μεταφέρει γρήγορα και αποτελεσματικά όλη την εξουσία και τους πόρους του Κράτους από κατάσταση ειρήνης σε κατάσταση επιστράτευσης ή πολέμου».

Δένδιας: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε γεωγραφική επαφή με δύο πολέμους, κάνοντας λόγο για μία περίοδο τεκτονικών γεωπολιτικών αλλαγών

Το θέμα της «υπαρξιακής απειλής» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την Τουρκία έθεσε για μία ακόμα φορά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο με τίτλο: «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε γεωγραφική επαφή με δύο πολέμους, κάνοντας λόγο για μία περίοδο τεκτονικών γεωπολιτικών αλλαγών.
Υπαρξιακή απειλή
Και συνέχισε λέγοντας ότι πέραν αυτού η χώρα αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή όταν υπάρχει γειτονική χώρα η οποία αμφισβητεί καθεστώς κυριαρχίας, όχι μόνο δικαιωμάτων, αλλά και διεθνές διεθνείς συνθήκες που αφορούν το χαρακτηρισμό μειονότητας.
Όπως σημείωσε απειλούνται και τα νομικά και τα γεωγραφικά όρια της πατρίδας μας και για αυτό πρέπει «να είμαστε έτοιμοι».
Έστω και αν καλωσόρισε «με τον πιο απόλυτο τρόπο» τους χαμηλούς τόνους και το καλύτερο κλίμα που υπάρχει με τη γειτονική Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Τα εξοπλιστικά
Στη βάση αυτή ο Δένδιας σημείωσε ότι προτείνεται από την κυβέρνηση μια συνολική μεταρρύθμιση, η Ατζέντα 2030, η οποία αφορά μία σειρά από τομείς. Ο πρώτος τομέας αφορά τα εξοπλιστικά και δίπλα σε αυτόν στέκεται η καινοτομία όπως είπε και το νομοθέτημα το οποίο χαρακτήρισε μία μεγάλη ανάγκη χαιρετίζοντας το γεγονός ότι αν και σε προεκλογική περίοδο η πλειοψηφία των κομμάτων έχουν δηλώσει ότι θα το ψηφίσουν επί της αρχής.
Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά ο Δένδιας δεσμεύτηκε πως τις επόμενες μέρες προτίθεται να φέρει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το θέμα των φρεγατών Constellation, που θα αποτελέσουν τη λύση για το ελληνικό πολεμικό ναυτικό της επόμενης γενιάς, όπως τόνισε ενώ σημείωσε ότι στην ίδια συνεδρίαση θα φέρει και το πρόγραμμα των F-35.
Η Πολεμική Αεροπορία
Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά ο Δένδιας μίλησε και για τη συζήτηση που σκοπεύει να διεξαχθεί όσον αφορά την αναδιοργάνωση της Πολεμικής Αεροπορίας και επί τη βάση των τριών τύπων 4,5 και 5ης γενιάς αεροσκαφών, με στόχο 200 σύγχρονα αεροσκάφη, F-16 Viper, Rafale, F-35.
Τα υποβρύχια νέας γενιάς
Αναφερόμενος στο ζήτημα των υποβρυχίων και τις κινήσεις της Τουρκίας προανήγγειλε και συζήτηση για τη νέα γενιά υποβρυχίων, σημειώνοντας ότι είναι προφανές ότι το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται έναν εκσυγχρονισμό.
Σημείωσε ότι μένει ανοιχτό το ζήτημα της μέσης λύσης για να επαναλάβει ότι «είμαστε ανοιχτοί και συζητάμε» το θέμα της τέταρτης φρεγάτας, το θέμα των κορβετών και το θέμα των LCS «αν η Αμερική μας δώσει δωρεάν, επαναλαμβάνω δωρεάν» αυτά τα πλοία τα οποία κρίνει το Πολεμικό Ναυτικό ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του. Τέλος σημείωσε και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τεσσάρων ΜΕΚΟ.
Δημοσιονομικά όρια
«Όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο ενός πολύ σφικτό, πολύ σφιχτό προγράμματος» όπως πρόσθεσε σημειώνοντας ότι ο ίδιος έβγαλε από τα αρχικά 800 προγράμματα πάνω από τα 700. Με το Δένδια να επαναλαμβάνει πως ότι «σχεδιάζουμε πρέπει να έχει δημοσιονομική διάσταση και να μπορεί να υπηρετηθεί από το υστέρημα του ελληνικού λαού».
Προσωπικό
Ο Δένδιας αναφερόμενος στα θέματα προσωπικού σημείωσε ότι αυτά θα έρθουν σε επόμενο νομοθέτημα από το φθινόπωρο, μαζί με τη θητεία, αν και όπως είπε ευνοϊκές διατάξεις σε προεκλογική περίοδο θα μπορούσαν να έχουν ευνοϊκό αντίκτυπο και για τη ΝΔ, ωστόσο δεν επελέγη η αξιοποίηση τους.
Ο Υπουργός έκανε για μία ακόμα φορά αναφορά στο φινλαδικό μοντέλο το οποίο είναι υπό μελέτη, αλλά και στα διδάγματα του πολέμου στην Ουκρανία.
Τόνισε δε στο θέμα της καινοτομίας ότι η υπάρχουσα αμυντική βιομηχανία θα υπηρετηθεί από το εν λόγω νομοθέτημα και επανέλαβε τις προσπάθειες που γίνονται για την εξυγίανση της.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline