Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024  06:07:46

Κυριάρχησαν τα θέματα «εκτεταμένης ακρίβειας» σε τρόφιμα-καύσιμα- ενοίκια (που υποβαθμίζει η Κυβέρνηση) και η κριτική Μητσοτάκη για ανακρίβειες προς Κασσελάκη-Ανδρουλάκη- Βελόπουλο- Ζωή. Κύριο

Βουλή: «Δεν υπάρχει ακρίβεια Μητσοτάκη – Οι 5 μύθοι».

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην συζήτηση στη Βουλή με έμφαση στην ακρίβεια και τους σχετικούς ισχυρισμούς Κασσελάκη-Ανδρουλάκη-Βελόπουλου,

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ακρίβεια παραδέχτηκε ότι αποτελεί το πρώτο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και σημείωσε ότι είναι μέλημα της κυβέρνησης η αντιμετώπισής της.
Χαρακτήρισε μάλιστα την ακρίβεια τον «ελέφαντα υ δωμάτιο» σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι ένα σύνθετο πρόβλημα. Αναφέρθηκε έπειτα στην ενεργειακή κρίση που ακολούθησε την εισβολή στην Ουκρανία και στάθηκε στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων επί των ημερών της διακυβέρνησής του.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ακρίβεια παρότι έχει και εθνικά χαρακτηριστικά είναι πρόβλημα πανευρωπαϊκό στηλιτεύοντας πρακτικές πολυεθνικών για τις τιμολογιακές πολιτικές που ακολουθούν ανά χώρα. «Δεν γίνεται το ίδιο προϊόν να έχει άλλη τιμή στο Παρίσι, άλλη στην Αθήνα και άλλη στη Σόφια. Είναι κερδοσκοπική πρακτική. Η ΕΕ οφείλει να αντιτάξει μια επικαιροποιημένη πολιτική αυστηρών κανόνων».

Επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για το γεγονός ότι ασκεί κριτική στην πρόταση της Ελλάδας προς την ΕΕ λέγοντας με ειρωνικό τόνο «εσείς στην Αριστερά δεν είστε κατά των μονοπωλίων; Πώς ασκείται κριτική στην πρότασή μας;». «Αυτό που ακούω από την αντιπολίτευση είναι μια κριτική σκληρή αλλά ακούω και πολλές ακοστολόγητες προτάσεις», πρόσθεσε.

«Παραπλανητικό να μιλάμε για ακρίβεια Μητσοτάκη»

Το να μιλάμε για ακρίβεια Μητσοτάκη είναι επιεικώς παραπλανητικό, είπε ακόμα και αναφερόμενος σε μια ανάλυση είπε ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων έχει μια ιδιαιτερότητα. «Χωρίς τη συμμετοχή του ελαιόλαδο ο πληθωρισμός θα ήταν στο 2,8% γιατί είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν», τόνισε και πρόσθεσε ότι η πολιτική για αυξήσεις μισθών και συντάξεων υλοποιείται με απόλυτη συνέπεια. Παραλάβαμε το βασικό στα 650 και είναι στα 830 ευρώ».

Πυρά σε αντιπολίτευση
Αναφερόμενος στην πρόταση της αντιπολίτευσης για μείωση ή και μηδενισμό του ΦΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «το μέτρο αυτό δοκιμάστηκε σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία, δεν πέτυχε. Πόσο στοιχίζει αυτό το μέτρο; 4 δισ. μόνο τον πρώτο χρόνο. 2% του ΑΕΠ για κάθε επόμενο χρόνο».

2.Φάμελλος σε Μητσοτάκη: Δεν θα σας επιτρέψουμε να κρυφτείτε

«Δεν υπάρχει ακρίβεια Μητσοτάκη - Οι 5 μύθοι»

1.Με επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ακρίβεια, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλος.

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ, έστω και αργά καταφέραμε να σας φέρουμε στην Βουλή για να συζητήσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και είναι η ακρίβεια«, ανέφερε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε ότι εδώ και χρόνια τα λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν τα τα βγάλουν πέρα ενώ την ίδια ώρα κάποιοι σωρεύουν υπερκέρδη».

Απαντώντας στον πρωθυπουργό είπε ότι «για να είμαστε ρεαλιστές θα πρέπει να συζητήσουμε και τα στοιχεία της κερδοφορίας». Ακολούθως ρώτησε: «Θα συνεχίσετε την συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών;» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορείτε πια να το κρύψετε, όπως δεν μπορείτε να κρύψετε τη συγκάλυψη στο σκάνδαλο των υποκλοπών«.

«Δεν θα σας επιτρέψουμε να κρυφτείτε»

Υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός κρυβόταν από την Βουλή και την κοινωνία στο θέμα της ακρίβειας» ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από το Μάρτιο να γίνει συζήτηση και πρόσθεσε: «Δεν θα σας επιτρέψουμε να κρυφτείτε».

Ανέφερε ακόμη ότι «η κυβέρνηση έλεγε ψέματα ότι η ακρίβεια είναι προσωρινό και εξωγενές. Μετά έλεγε ψέματα ο κ. Σκρέκας για μηδενικό πληθωρισμό και μετά ψέματα με τις περιοδείες του κ. Μητσοτάκη στα σούπερ μάρκετ. Σήμερα μας λέτε ψέματα ότι τάχα το αναγνωρίζατε».
«Υποκριτική η επιστολή στην Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν»

Ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε «υποκριτική και πυροτέχνημα για επικοινωνιακούς λόγους την επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ουρ. φον ντερ Λάιεν» και εξήγησε: «Τι λέει η επιστολή; Ότι η ακρίβεια πλήττει την χώρα μας. Παραδέχεστε ότι πέντε χρόνια δεν είστε επαρκείς για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και ζητάτε παρέμβαση της Κομισιόν όταν δεν αξιοποιείτε την εργαλειοθήκη της Κομισιόν.

Ζητάει μέτρα με επιστολή ο κ. Μητσοτάκης, όχι όταν την φιλοξένησε στην Ελλάδα αλλά τώρα που λήγει η θητεία της και δεν έχει περιθώριο σχεδιασμού. Τα υπερκέρδη τα αναγνωρίζετε μόνο όταν σας πιέζει κάποιος. Ποια είναι η αλήθεια για την ακρίβεια; Ότι στα βασικά είδη διατροφής η ακρίβεια είναι τριπλάσια από ότι στην Ευρώπη». Κορυφώνοντας είπε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του».

3. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗN ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΚΕΡΔOΣKΟΠΙΑ

«Κύριε Μητσοτάκη με εσάς δεν είμαστε σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη. Αντιθέτως, είστε η αιτία που απομακρυνόμαστε καθημερινά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Για το έντονο πρόβλημα της ακρίβειας ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι το κόστος ζωής εκτοξεύεται και οι μισθοί των εργαζομένων χάνουν μέρα με τη μέρα την αγοραστική τους δύναμη με επιπτώσεις στο δημογραφικό και στις δομές του ασφαλιστικού.

Αντέκρουσε τη θέση της κυβέρνησης ότι μείωσε τους φόρους, αλλά «φόρο πληρώνει πλέον ακόμη και ο μισθωτός με τον βασικό-εισαγωγικό μισθό των 830 μικτά», ανέφερε ενώ πρόσθεσε ότι είναι η ανησυχητική αύξηση των ανισοτήτων.

«Το αφήγημα της κυβέρνησης ότι για όλα φταίει η "εισαγόμενη ακρίβεια" καταρρίπτεται αν ρίξουμε μια ματιά στο χρονικό της εξέλιξης του πληθωρισμού τροφίμων και του γενικού πληθωρισμού που αυξανόταν συστηματικά καθ' όλη τη διάρκεια του 2021, κλιμακώθηκε και συνεχίστηκε προφανώς το πρώτο οκτάμηνο του 2022 φτάνοντας έως το 12% σε ετήσια βάση», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Υπογράμμισε ότι «το φθινόπωρο του 2022, ο εφησυχασμός δίνει τη θέση του στον πλήρη εκτροχιασμό. Ενώ ο ρυθμός αύξησης του γενικού πληθωρισμού σταδιακά σταθεροποιείται, έστω σε πολύ υψηλά επίπεδα, ο πληθωρισμός τροφίμων αρχίζει να κλιμακώνεται ραγδαία. Στην πράξη, βλέπουμε τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα να λαμβάνουν χώρα με διπλάσια σχεδόν ταχύτητα από τους άλλους τομείς της αγοράς».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε τίποτα για να προλάβει τις εξελίξεις στις αυξήσεις των τιμών και πως επαναπαύτηκε, μοιράζοντας ενισχύσεις και επιδοτήσεις χωρίς κριτήρια, χωρίς διασταυρώσεις πραγματικών ζημιών, χωρίς στόχευση.

«Από τον Ιούνιο του 2021 έως σήμερα έχουμε σταθερά υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων από τον μέσο όρο των 27 κρατών-μελών. Μετά από τις τελευταίες εθνικές εκλογές, από τον Ιούλιο του 2023 έως σήμερα, δεν υπάρχει έστω ένας μήνας που οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα στην Ελλάδα να είναι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο! » τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης αναφέροντας αναλυτικά στοιχεία για μεγάλες αυξήσεις σε βασικά προϊόντα τροφίμων και απηύθυνε την κατηγορία στη κυβέρνηση πώς «επί ημερών σας γίνεται μια τεράστια αναδιανομή πλούτου: η ψαλίδα ανάμεσα στους μισθούς και τα κέρδη συνεχώς διευρύνεται, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Αντέκρουσε την επιστολή του κ. Μητσοτάκη προς την κυρία φον ντερ Λάιεν πως «είναι ομολογία αποτυχίας... και επικοινωνιακό τέχνασμα για να καλύψετε την αποτυχία σας». «Το πρόβλημα με την εγχώρια αγορά δεν είναι ότι είναι μικρή, αλλά ότι είναι ασύδοτη», συμπλήρωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ανέπτυξε τις προτάσεις του κόμματός του που περιλαμβάνουν:

«Έλεγχο στα υψηλά ποσοστά κέρδους: Το κύριο έργο ελέγχου πρέπει να αναλάβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που θα διερευνά τα ποσοστά κέρδους των μεγάλων επιχειρήσεων και των αλυσίδων διανομής.

Στοχευμένη μείωση του ΦΠΑ, για ένα τουλάχιστον εξάμηνο, σε κατηγορίες βασικών τροφίμων που παρουσιάζουν έντονες ανατιμητικές τάσεις, ειδικά στο λάδι, το ψωμί και το γάλα. Θέσπιση Ενιαίας Αρχής Καταναλωτών στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, ώστε να γνωρίζουμε ποια προϊόντα σε άλλες χώρες είναι φθηνότερα σε σχέση με την Ελλάδα, και να γίνονται εκστρατείες ενάντια σε αυτές τις πολυεθνικές, που αισχροκερδούν στην πλάτη του ελληνικού λαού.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline