Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024  03:15:41

Τα νέα, δόλια σχέδια κατά της Ελλάδος, χθες από τον «φίλο και γείτονα Ερντογάν». Μεγάλο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ανατ.Θράκη. Τέσσερα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, αντίβαρο στο ελληνικό στις Κυκλάδες. Κύριο

«Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Κίνα για την κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων στη Θράκη», ανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Πάλι χθες νέα, ασταμάτητα, δόλια σχέδια κατά της Ελλάδος, από τον «φίλο και γείτονα Ερντογάν».

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, δήλωσε, μιλώντας στο δίκτυο CGTN, ότι οι διαπραγματεύσεις Τουρκίας-Κίνας για τους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας, που σχεδιάζονται στην περιοχή της Θράκης, συνεχίζονται.

Κίνα – Τουρκία σχεδιάζουν πυρηνικό σταθμό στην Ανατολική Θράκη

«Η συνεργασία μας με την Κίνα στον πυρηνικό τομέα χρονολογείται από το 2016. Εκτοτε βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για την κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων στη Θράκη. Τώρα έχουμε έναν πιο στέρεο οδικό χάρτη μπροστά μας και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις. Εργαζόμαστε για να οριστικοποιήσουμε αυτή τη διακυβερνητική συμφωνία μέσα σε λίγους μήνες», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας μεταξύ Τουρκίας και Κίνας.

Ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ είπε ότι οι επενδύσεις θα πρέπει να αυξηθούν προκειμένου να καλυφθεί η αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση στην Τουρκία, ενώ παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες και για τη μείωση της τουρκικής εξάρτησης από τις εισαγωγές ενέργειας.

«Η Κίνα ξεχωρίζει ως παγκόσμια ηγέτιδα στο μέτωπο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έχει τους μεγαλύτερους προμηθευτές εξοπλισμού για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον κόσμο. Αλλά και στον χώρο της πυρηνικής ενέργειας, κατασκευάζει πολλούς νέους αντιδραστήρες. Ως εκ τούτου, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη συνεργασία με την Κίνα στον τομέα της ενέργειας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, υποστηρίζοντας ότι είναι πιθανό ως τον ερχόμενο Οκτώβριο να έχουν υπογραφεί σινοτουρκικές συμφωνίες και στον τομέα της εξόρυξης πρώτων υλών.

Daily Sabah: Η Τουρκία σχεδιάζει δικά της θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο ως απάντηση στην Ελλάδα
Τουρκική διπλωματική πηγή δήλωσε πως η Αγκυρα δεν ενημερώθηκε προηγουμένως για το θέμα ούτε έλαβε κάποιου είδους πρόταση για διαβούλευση ή προσφορά συνεργασίας. «Η κίνηση αυτή θεωρείται από την Αγκυρα ως "τετελεσμένο"» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

1.Η Τουρκία ξεκινά τη δική της πρωτοβουλία για τη χαρτογράφηση θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο, σε μια κίνηση «αντιποίνων» στην Ελλάδα, αναφέρει σε ανάλυσή της στην αγγλόφωνη έκδοσή της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah, με τίτλο «Η Αγκυρα θα χαρτογραφήσει τα θαλάσσια πάρκα σε μια κίνηση αντιποίνων κατά της Αθήνας» (Ankara to map marine parks in tit-for-tat move against Athens).

Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω των περιορισμών που ισχύουν για την επικοινωνία με τα Μέσα Ενημέρωσης, το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας θα σχεδιάσει τα δικά του θαλάσσια πάρκα στην περιοχή.

Nέα θαλάσσια πάρκα, περιορισμός στην αλιεία – Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας στη διεθνή διάσκεψη «Our Ocean»

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε στην ομιλία του στη 9η διεθνή διάσκεψη «Our Ocean Conference» τη δημιουργία δύο μεγάλων εθνικών θαλάσσιων πάρκων, ένα στο Αιγαίο και ένα στο Ιόνιο.
«Η ανακοίνωση αυτή επικρίθηκε δριμύτατα από τη γειτονική Τουρκία, η οποία κατηγόρησε την Αθήνα ότι εκμεταλλεύεται περιβαλλοντικά ζητήματα για να προωθήσει μια γεωπολιτική ατζέντα», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τουρκική διπλωματική πηγή δήλωσε πως η Αγκυρα δεν ενημερώθηκε προηγουμένως για το θέμα ούτε έλαβε κάποιου είδους πρόταση για διαβούλευση ή προσφορά συνεργασίας. «Η κίνηση αυτή θεωρείται από την Αγκυρα ως "τετελεσμένο"», αναφέρεται.

Η Τουρκία αντιδρά για τα θαλάσσια πάρκα: Αμφισβητεί την κυριαρχία νησιών του Αιγαίου
«Το τελευταίο περιστατικό της διαμάχης για το θαλάσσιο πάρκο αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της ανικανότητας ή της απροθυμίας των δύο χωρών να συνεργαστούν σε κρίσιμα ζητήματα και απειλεί να διαταράξει την τρέχουσα θετική ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις» σχολιάζει η Σαμπάχ.

«Η μονομερής κίνηση της Ελλάδας, χωρίς διαβούλευση με την Τουρκία, μεταφράζεται σε εδαφοποίηση μέσω της οροθέτησης και της ρύθμισης χρήσης πόρων σε γεωγραφικά καθορισμένη περιοχή. Τα θαλάσσια πάρκα, οροθετημένα πάρκα που απομονώνουν μια συγκεκριμένη περιοχή για να επιτύχουν οικολογική βιωσιμότητα και να επιτρέψουν θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής, μπορούν να αποτελέσουν πεδίο συνεργασίας ή αμφισβήτησης, ακόμη και περιφερειακών συγκρούσεων. Το θέμα είναι ευαίσθητο, δεδομένου ότι το διεθνές δίκαιο δεν παρέχει σαφείς οδηγίες για τη διασυνοριακή θαλάσσια διατήρηση», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

«Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες κράτη έχουν χρησιμοποιήσει θαλάσσια πάρκα για να αποκτήσουν δικαιώματα επί αμφισβητούμενων θαλάσσιων πόρων, να περιορίσουν την ελευθερία άλλων και να εδραιώσουν κυριαρχία επί θαλάσσιου χώρου. Ωστόσο, υπάρχουν και επιτυχημένα παραδείγματα όσον αφορά τη συνεργασία», σημειώνεται στο δημοσίευμα, που κάνει ειδική μνεία στη συνεργασία Μαλαισίας και Φιλιππίνων, το 1996, για την πρώτη θαλάσσια διασυνοριακή προστατευόμενη περιοχή στην Ασία, δηλαδή την προστατευόμενη περιοχή Turtle Island Heritage Protected Area στη Θάλασσα Sulu.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline