Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024  17:21:23

Επιφανείς Ελληνες, απόδημοι και ξένοι στην εαρινή Σύνοδος των Αρχόντων του Πατριαρχείου: Τα τρία τάγματα ενός πανάρχαιου, παγκόσμιας εμβέλειας θεσμού της Χριστιανοσύνης. Κύριο

Η ατζέντα του Διεθνούς Συνεδρίου που ξεκίνησε στην Αθήνα παρουσία χριστιανών από όλον τον κόσμο και του πρώην υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο, ισχυρού υποστηρικτή στις ΗΠΑ του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στη σκιά της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί από τον Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιείται στην Αθήνα το 4ο Διεθνές Συνέδριο των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου με κεντρικό θέμα: «Προστασία της Θρησκευτικής Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Για κάποιους , γράφει στο ΒΗΜΑ η Μαρία Αντωνιάδου,το συνέδριο που ξεκινάει από τη Στοά του Αττάλου μπορεί να μοιάζει ως η συγκέντρωση μιας παγκόσμιας ελίτ δισεκατομμυριούχων επιχειρηματιών ή διανοούμενων ορθοδόξων, ωστόσο τα προβλήματα στα οποία πρέπει να εγκύψει είναι πολλά και σοβαρά. Οι χριστιανοί στο Ιράκ, στη Λωρίδα της Γάζας, στον Λίβανο, στη Συρία επί χρόνια βρίσκονται εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων και εγκαταλείπουν τις εστίες τους, και ήδη ακόμα και στον τόπο που γεννήθηκε ο Χριστός, τη Βηθλεέμ, ο πληθυσμός έχει αλλοιωθεί και σε λίγα χρόνια η αντιστοιχία χριστιανών και μουσουλμάνων μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από ό,τι σήμερα.

Μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου δεσπόζει το όνομα του πρώην υπουργού των Εξωτερικών και πρώην αρχηγού της CIA Μάικ Πομπέο. Η τοποθέτηση του άλλοτε στενού συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κι αυτό επειδή ο κ. Πομπέο ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας την περίοδο κατά την οποία η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης αλλά και της Τραπεζούντας μετατράπηκαν σε τζαμιά και οι αμερικανοί διπλωμάτες πραγματοποιούσαν απλώς «αυτοψίες» για το εάν μπορούν να έχουν πρόσβαση οι επισκέπτες. Την περίοδο εκείνη, οι όποιες πρωτοβουλίες ανελήφθησαν για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών και μνημείων μόνο δυναμικές δεν φάνταζαν...

Τα τρία τάγματα

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν προσωπικότητες της Ορθοδοξίας από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης που αποτελούν μέλη των Ταγμάτων των Αρχόντων που διαθέτει το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ουσιαστικά πρόκειται για τρία τάγματα τα οποία είναι τα εξής: της Παναγίας Παμμακαρίστου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με επικεφαλής τον κ. Θανάση Μαρτίνο, υπό την ηγεσία του οποίου η ανανέωση και η ανάληψη πρωτοβουλιών έχουν καταστήσει το Τάγμα αποτελεσματικό και καθοριστικό.

Δικαστικές πρωτοβουλίες, στήριξη των σχολείων που σιγά-σιγά χάνουν τους μαθητές τους και ενίσχυση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου είναι μερικές από τις προσπάθειες του Τάγματος, τα μέλη του οποίου προέρχονται κυρίως από τις χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και την Αυστραλία. Ο θεσμός άρχισε να λειτουργεί από τον μεγάλο Πατριάρχη Ιωακείμ Γ' στις αρχές του 1900 και ανασυστάθηκε από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα στις αρχές της δεκαετίας του '50.

Με την εντολή του Πατριάρχη Αθηναγόρα – πρώην αρχιεπισκόπου Αμερικής – στις αρχές της δεκαετίας του '60 ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος δημιούργησε το Τάγμα του Αποστόλου Ανδρέα. Πρόκειται για το πολυπληθέστερο τάγμα και δεκάδες μέλη του ήδη ταξιδεύουν από τις ΗΠΑ για την Αθήνα. Επικεφαλής είναι ο γιατρός κ. Αντ. Λυμπεράκης, με συντονιστή πάντα τον πρωτοπρεσβύτερο Αλέξανδρο Καρλούτσο.

Η ισχυρή σφραγίδα των ομογενών θα υπογραμμιστεί και από τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου. Το τελευταίο χρονικό διάστημα αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες κυρίως για την προστασία του Πατριαρχείου από τις εχθρικές κινήσεις της Μόσχας, παρά το γεγονός ότι κατά το παρελθόν υπήρχαν σχέσεις συνεργασίας με το αντίστοιχο Τάγμα του Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου.

Τα τελευταία χρόνια και η Αρχιεπισκοπή Καναδά δημιούργησε το δικό της τάγμα, αυτό του Αποστόλου Παύλου.

Η απουσία γυναικών

Δυστυχώς όμως από τα τάγματα αυτά απουσιάζουν οι γυναίκες-μέλη. Οι ελάχιστες που υπήρχαν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού έχουν φύγει από τη ζωή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το παλαιότερο μέλος της Αδελφότητας του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι μια εμβληματική μορφή: ο κ. Αριστείδης Πανώτης. Ο 93χρονος θεολόγος έγινε άρχων από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα το 1964. «Το βάρος της ευθύνης να είσαι άρχων είναι τεράστιο. Στόχος είναι η προστασία της Ορθοδοξίας. Η προστασία των χριστιανών. Η στήριξη του Πατριάρχη» δηλώνει στο «Βήμα» ο κ. Πανώτης.

ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ Η ΙΣΧΥΣ ΤΟΥΣ

Παρέχουν τη σταθερή υποστήριξή τους, κομίζουν χορηγίες δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, εργάζονται αδιάκοπα και αφοσιωμένα, με υπέρτατο σκοπό τους να διασφαλίσουν το μέλλον ενός ιστορικού πυλώνα για εκατομμύρια χριστιανούς σε ολόκληρο τον κόσμο: του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

Οι Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη, μια κλειστή ομάδα ισχυρών ανθρώπων με παγκόσμια οικονομική και κοινωνική επιρροή, πραγματοποιούν, από αύριο μέχρι και την Τετάρτη, στην Αθήνα το 4ο Διεθνές Συνέδριό τους με θέμα «Προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Συνολικά 292 συμμετέχοντες από 22 χώρες θα βρεθούν στην Ελλάδα για το Συνέδριο και ανάμεσά τους επιφανείς προσωπικότητες της διεθνούς ελίτ.

Οι συμμετέχοντες.

Στη συνάντηση θα δώσει το «παρών» εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος θα τελέσει λειτουργία στη Μητρόπολη Αθηνών, ενώ το Συνέδριο θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς του Αθανάσιου Μαρτίνου, προέδρου της Αδελφότητας Παμμακαρίστου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ευρώπη, και του δρος Αντώνιου Ι. Λυμπεράκη, εθνικού διοικητή των Αρχόντων Αμερικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Παρέμβαση θα πραγματοποιήσει, επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ενώ ομιλίες θα παραθέσουν, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, η γενική γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Δέσποινα Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη και ο ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος του Βίλνιους και πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Διασκέψεων Γκιντάρας Γκρούσας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline