Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024  23:15:21

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Ολοταχώς για τη προεδρία του ΣΕΒ, άλλοτε φέουδο των τζακιών. «Είμαι αυτοδημιούργητος. Η κ. Ιουλία Τσέτη βρήκε έτοιμη τη φαρμακοβιομηχανία της». Κύριο

Οι 4 ριζικές προτεραιότητες αν εκλεγεί πρόεδρος στον ΣΕΒ.

Με συγκεκριμένο πρόγραμμα, τεράστια εμπειρία του χώρου των επιχειρήσεων και με ένα σπάνιο σε επιτυχίες αυτοβιογραφικό καλπάζει για την κατάκτηση της προεδρίας του ΣΕΒ ο επιχειρηματίας, μέτοχος και ιδρυτής της Bespoke και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος.
Στη διάρκεια συνάντησης του με δημοσιογράφους ο κ. Θεοδωρόπουλος που βρίσκεται στον ΣΕΒ για σχεδόν 26 χρόνια τάχθηκε υπέρ της «συνεργασίας και της συνεννόησης με τους κοινωνικούς εταίρους, φορείς της αγοράς και άλλους εμπλεκόμενους στην οικονομική και κοινωνική ζωή».

Τι οδήγησε στην επιλογή του

Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΕΒ έκανε γνωστόν τον λόγο για τον οποίο έλαβε την απόφαση να ζητήσει την ψήφο των επιχειρήσεων – μελών του Συνδέσμου. Ήταν η ιστορία του ειδικού λογαριασμού ΛΑΕΚ, ο οποίος αν και αποτελούσε κοινό ταμείο εργοδοτών και εργαζομένων για την εκπαίδευση του προσωπικού των επιχειρήσεων, εντούτοις οι πόροι ήταν υπό τον ΟΑΕΔ και το κράτος με αποτέλεσμα να μην δαπανούνται για το λόγο που συστήθηκε: «Τα τελευταία δύο χρόνια καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια με τη ΓΣΕΕ και άλλους κοινωνικούς εταίρους για να αλλάξουμε αυτό το ταμείο. Με νόμο πέρασε στη διαχείριση των κοινωνικών εταίρων. Είναι ο Ειδικός Λογαριασμός Εκπαίδευσης Κατάρτισης (ΕΛΕΚ) και η ικανοποίηση που ένιωσα όταν θεσπίστηκε και οργανώσαμε αυτόν το Ταμείο. Βάλαμε κανόνες και ένιωσα ικανοποιημένος για την προσφορά μου στην κοινωνία και την οικονομία».

Οι 4 βασικές προτεραιότητες

Ο κ. Θεοδωρόπουλος έκανε επίσης γνωστές τις 4 πρώτες προτεραιότητες αν εκλεγεί στη θέση του προέδρου του ΣΕΒ:

1. Εργασιακά. Σύμφωνα με τον επιχειρηματία απαιτείται μεγαλύτερη ευελιξία στα εργασιακά αλλά και επιστροφή των μισθών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

2. Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου. Όπως είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος δεν μπορεί το 75% του ΑΕΠ να προέρχεται από την κατανάλωση και το 25% από την παραγωγή. Χρειάζεται αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και στήριξη της βιομηχανίας. Απαιτείται σύμφωνα με τον ίδιο η επανασύσταση του υπουργείου Βιομηχανίας.

3. Άρση αντικινήτρων. Ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε την ανάγκη της άρσης των αντικινήτρων για αδειοδοτήσεις και χωροταξία προκειμένου να πραγματοποιηθούν επενδύσεις.

4. Ανταγωνιστικότητα στην Ε.Ε. Όπως είπε η Ε.Ε. γεννά πολλές ντιρεκτίβες και οι αποφάσεις για θέματα όπως της πράσινης μετάβασης όταν οι ανταγωνιστές ΗΠΑ και Ασία δεν έχουν τέτοιους όρους πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε.

«Δεν είμαι από τζάκι...»

Ο κ. Θεοδωρόπουλος ρωτήθηκε για το ποιες είναι οι διαφορές που έχει με την επίσης υποψήφια για την προεδρία κυρία Ιουλία Τσέτη: «Η κυρία Τσέτη θεωρεί αποτυχημένο τον ΣΕΒ. Εγώ τον θεωρώ επιτυχημένο με ανάγκη βελτίωσης».
Ο ίδιος τόνισε αναφορικά με σχόλια που έχουν γίνει και τον φέρουν ως «βιομηχανικό τζάκι»: «Έγω δεν είμαι από βιομηχανικό τζάκι. Είμαι αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας», είπε για να συμπληρώσει: «Η κυρία Τσέτη βρήκε έτοιμη επιχείρηση».

Οι ισχυρές πιθανότητες εκλογής του

Ο κ. Θεοδωρόπουλος φαίνεται να συγκεντρώνει πολύπλευρη και αξιοσημείωτη αποδοχή, έχοντας καταφέρει να οικοδομήσει ένα «καλό όνομα» μέσα από την ευρύτερη παρουσία και τις τοποθετήσεις του για τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο. Ενώ απολαμβάνει ευρείας αποδοχής και αναγνώρισης –πράγμα δύσκολο- για τις ικανότητες που έχει επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια στο εγχώριο επιχειρείν.

Αποκορύφωμα βεβαίως αποτελεί η γιγάντωση και πώληση της Chipita στον πολυεθνικό κολοσσό της Mondelez έναντι τιμήματος μαμούθ που προσέγγισε τα 2 δισ. δολάρια. Ένα από τα μεγαλύτερα deal που κατάφερε ποτέ να κλείσει ελληνική επιχείρηση.
Και τώρα μέσω της εταιρείας Bespoke Holdings έχει να επιδείξει ένα ευρύ αποτύπωμα, ελέγχοντας μεταξύ άλλων την αλλαντοβιομηχανία Νίκας και την σοκολατοποιία ΙΟΝ και συμμετέχοντας στο μετοχικό κεφάλαιο της ΜΕΒΓΑΛ, της εταιρείας υδροπονικής καλλιέργειας Wonderplant και της βιομηχανίας χυμών Viva.

Η αίσθηση που επικρατεί στους κύκλους των βιομηχάνων είναι πως ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος διατηρεί ένα δοκιμασμένο πλεονέκτημα. Όπως λέει στον ΟΤ βιομήχανος που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο κ. Θεοδωρόπουλος είναι βαθύς γνώστης των προβλημάτων του κλάδου, επισημαίνοντας πως έχει το ειδικό βάρος να περάσει τα αιτήματα και να ακουστούν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Το «ιερατείο»

Στον αντίποδα, η φιλόδοξη υποψηφιότητα της κ,Ιουλίας Τσέτη ,που πρτοκάλσε έκπληξη σε πολλούς. Η δυναμική φαρμακοβιομήχανος φιλοδοξεί όπως λέει σε συνομιλητές της να πάει κόντρα στην παράδοση και στο «ιερατείο» του ΣΕΒ που αποφασίζει ποιος θα χρηστεί ο επόμενος πρόεδρος του ΣΕΒ.

Δηλώνοντας σε κάθε τόνο ότι ηθική υποχρέωση της παραγωγικής τάξης είναι να επενδύει στον τόπο της η κα Τσέτη πιστεύει ότι πλέον ζούμε σε μία no gender εποχή και θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά και δεξιότητες των ανθρώπων χωρίς να μας απασχολεί το φύλο.

Κατά πληροφορίες η υποψηφιότητά της κας Τσέτη, η οποία ήταν από τους πρώτους που μίλησαν για το brain drain, κάτι που αναστρέφεται μόνο με την σύνδεση της βιομηχανίας με τα Ερευνητικά Κέντρα και τα πανεπιστήμια, όπως λέει, υποστηρίζεται από σειρά επιχειρηματιών της λεγόμενης «νέας οικονομίας» και εάν εκλεγεί θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣΕΒ, αφού και οι 25 έως σήμερα πρόεδροι του Συνδέσμου ήταν άνδρες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline