Τρίτη 25 Ιουνίου 2024  09:15:57

Ας μη επαναληφθεί η δόξα του 2004 και μετά η πτώση. Άνοιξε δρόμους φιλόδοξους και ευρωπαϊκούς, ο «Ολυμπιακός»... Για τους φιλάθλους, την εικόνα της Ελλάδος, τις άλλες ομάδες. Κύριο

Με το γκολ του Ελ Κααμπί, ο Ολυμπιακός πήρε 400 βαθμούς και ανέβασε τη βαθμολογία της Ελλάδας στους 31.525 βαθμούς, λίγο κάτω από τη 14η Νορβηγία (31.625 β.) και λίγο πάνω από τη 16η πια Δανία (31.450).

Με τη 15η θέση, η Ελλάδα θα έχει στη μεθεπόμενη περίοδο 2 ομάδες στα προκριματικά του Champions League που θα ξεκινήσουν από τον 2ο γύρο: ο πρωταθλητής από το μονοπάτι των πρωταθλητών και ο 2ος της Σούπερ Λίγκας από το (πιο δύσκολο) μονοπάτι των μη πρωταθλητών.

Τι φέρνει για την Ελλάδα το τρόπ1.Ο θρίαμβος του Ολυμπιακού στο Conference League έφερε δώρα στη δική του πόρτα, αλλά διασφάλισε και στο ελληνικό ποδόσφαιρο τη 15η θέση στο ranking της UEFA που συνεπάγεται ένα παραπάνω ευρωπαϊκό εισιτήριο για την περίοδο 2025-26.

Αμεσο κέρδος δεν υπάρχει, υπό την έννοια ότι η κατάκτηση του τροπαίου δεν δίνει από φέτος ένα έξτρα 5ο εισιτήριο. Αυτό θα συνέβαινε μόνο εάν ο Ολυμπιακός δεν κατακτούσε μέσω πρωταθλήματος ευρωπαϊκό εισιτήριο, τερμάτιζε, δηλαδή, στην 4η θέση της Σούπερ Λίγκας και έπαιρνε ο Aρης το Κύπελλο.

Αυτός ήταν ο μοναδικός συνδυασμός που θα έφερνε από τώρα ένα παραπάνω ευρωπαϊκό εισιτήριο, πέρα από τα τέσσερα που είχε η Ελλάδα με βάση την περσινή της κατάταξη στο ranking της UEFA.
Καθοριστικό για την εξασφάλιση του 5ου εισιτηρίου για τη σεζόν 2025-26 ήταν η επικράτηση του Ολυμπιακού στη διάρκεια του τελικού και όχι στη διαδικασία των πέναλτι.

Με το γκολ του Ελ Κααμπί, ο Ολυμπιακός πήρε 400 βαθμούς και ανέβασε τη βαθμολογία της Ελλάδας στους 31.525 βαθμούς, λίγο κάτω από τη 14η Νορβηγία (31.625 β.) και λίγο πάνω από τη 16η πια Δανία (31.450). Με τη 15η θέση, η Ελλάδα θα έχει στη μεθεπόμενη περίοδο 2 ομάδες στα προκριματικά του Champions League που θα ξεκινήσουν από τον 2ο γύρο: ο πρωταθλητής από το μονοπάτι των πρωταθλητών και ο 2ος της Σούπερ Λίγκας από το (πιο δύσκολο) μονοπάτι των μη πρωταθλητών.

Εάν είχαμε ξεπεράσει και τη Νορβηγία, ο πρωταθλητής θα κέρδιζε δύο γύρους. Θα συμμετείχε απ' ευθείας στα πλέι οφ του Champions League, με εξασφαλισμένη στη χειρότερη περίπτωση τη συμμετοχή του στη League Phase του Europa League.

Ο κυπελλούχος (ή ο 3ος του πρωταθλήματος εάν το Κύπελλο το κατακτήσει μια από τις δύο πρώτες ομάδες) θα ξεκινήσει από τον 3ο προκριματικό του Europa League αντί για τον 2ο που ξεκινάει τώρα, ενώ δεν αλλάζει κάτι με τα δύο εισιτήρια του Conference League. Οι κάτοχοί τους θα ξεκινήσουν από τον 2ο προκριματικό.

2.Το κέρδος του Ολυμπιακού από την κατάκτηση του τροπαίου είναι η μετάθεσή του από τον 2ο προκριματικό του Conference League απ' ευθείας στη League Phase του Europa League.
Αναβαθμίζει, εν ολίγοις, τη θέση του και εξασφαλίζει τουλάχιστον 8 ευρωπαϊκά παιχνίδια μέχρι τέλος Ιανουαρίου.

Δεν έχει το άγχος των προκριματικών, άρα μπορεί να ξεκουραστεί και να φτιάξει χωρίς πίεση χρόνου το ρόστερ του, αφού οι ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις θα ξεκινήσουν στις 25/26 Σεπτεμβρίου και όχι τον Ιούλιο.

Ταυτόχρονα εξασφαλίζει 4.130.000 ευρώ από τη συμμετοχή του στη League Phase του Europa League, ποσό που θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο από το Value Pilar, ένα έξτρα χρηματικό μπόνους που καρπώνονται οι ομάδες ανάλογα με τη βαθμολογική συγκομιδή τους την τελευταία δεκαετία και την τελευταία πενταετία, σε συνδυασμό με τη θέση της χώρας στο ranking της UEFA.

Κάθε νίκη του Ολυμπιακού στη φάση αυτή θα πριμοδοτείται με 450 χιλ. ευρώ και κάθε ισοπαλία με 150 χιλ. ευρώ, αλλά εάν δεν προκριθεί είτε άμεσα (κερδίζοντας μία από τις 8 πρώτες θέσεις του ενιαίου ομίλου) είτε μέσω πλέι οφ (οι ομάδες από την 9η μέχρι την 24η θέση θα αναμετρηθούν σε διπλούς αγώνες για τα άλλα 8 εισιτήρια), δεν θα μπορεί να συνεχίσει στην υποδεέστερη διοργάνωση (το Conference League) όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Οι «ερυθρόλευκοι» θα είναι λογικά στο 2ο ή στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας, αλλά αυτό ελάχιστη σημασία έχει γιατί όλες οι ομάδες θα κληρωθούν με δύο αντιπάλους από τα 4 γκρουπ δυναμικότητας (σύνολο 8 αγώνες), χωρίς να αποφεύγουν αυτές που ήταν στο ίδιο γκρουπ όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
Aρα και οι 36 ομάδες της League Phase θα έχουν δύο αντιπάλους από το 1ο γκρουπ δυναμικότητας, δύο από το 2ο, δύο από το 3ο και δύο από το 4ο.

Οι αγώνες θα είναι μονοί και η έδρα θα καθορίζεται με κλήρωση, με τέσσερα εντός και τέσσερα εκτός έδρας παιχνίδια.

Εξαίρεση θα είναι το Conference League όπου οι αγώνες θα παραμείνουν έξι αντί για οκτώ.
Η διαμόρφωση των γκρουπ δυναμικότητας θα διαμορφωθούν και στις 3 ευρωπαϊκές διοργανώσεις μόλις ολοκληρωθούν όλα τα πρωταθλήματα και κάποιοι τελικοί Κυπέλλου που εκκρεμούν ακόμα.
Μπορεί στη League Phase αυτή η κατανομή να έχει μικρή σημασία γιατί όλοι παίζουν με όλους, αλλά στα προκριματικά έχει ιδιαίτερο βάρος καθώς ο διαχωρισμός των ομάδων σε ισχυρές και ανίσχυρες σε κάθε γύρο, θα καθορίσει και τη δεξαμενή των πιθανών αντιπάλων της.

Oσοι είναι ισχυροί στα προκριματικά και τα πλέι οφ, θα έχουν σαφώς πιο ασθενείς υποψήφιους αντιπάλους και περισσότερες πιθανότητες πρόκρισης, σε αντίθεση με τους ανίσχυρους που θα έχουν πιο ψηλά εμπόδια στον δρόμο τους.

Το φετινό καλοκαίρι

Κατά άλλα, η επιτυχία του Ολυμπιακού δεν επηρεάζει σε κάτι τις άλλες τρεις ομάδες μας στην Ευρώπη.

Θα ξεκινήσουν όλες από τον 2ο προκριματικό και θα χρειαστούν από 3 προκρίσεις για να φθάσουν στη League Phase των διοργανώσεων που μετέχουν.
Ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ, όμως, θα έχει δύο παραπάνω ευκαιρίες και ο κυπελλούχος Παναθηναϊκός άλλη μία. Εάν αποκλειστούν, πάνε στην παρακάτω διοργάνωση, σε αντίθεση με την ΑΕΚ που πρέπει να κάνει 3 σερί προκρίσεις για να μπει στον ενιαίο όμιλο του Conference League.

Με τρεις προκρίσεις, ο ΠΑΟΚ μπαίνει στη League Phase του Champions League, με δύο του Europa League και με μία του Conference League.
Αντίστοιχα, ο Παναθηναϊκός ζητάει 3 προκρίσεις για να φτάσει στη League Phase Europa League και δύο για του Conference League.

Με μόνο μία, μένει... Ελλάδα!

Ο ΠΑΟΚ θα είναι πάντα ισχυρός και λογικά θα κληρωθεί στον 2ο προκριματικό με τη νικήτρια ενός ζευγαριού του 1ου προκριματικού, με κάποιες πιθανότητες να βρει ανίσχυρο αντίπαλο που έχει ξεκινήσει κι αυτός από τον 2ο προκριματικό.
Μερικοί πιθανοί αντίπαλοί του θα είναι οι Ελσίνκι, Φλόρα Ταλίν, Κλάκσβικ, Σάμροκ Ρόβερς, Λίνκολν, Πιούνικ, Ρίγα, Στεάουα Βουκουρεστίου, Γιαγκελόνια, Πετροκούμπ, Μπαλκάνι, που είναι φαβορί στον 1ο προκριματικό.

Ο Παναθηναϊκός ξεκινάει ανίσχυρος και θα βρεθεί αντίπαλος με κάποιον από τους ισχυρούς Aγιαξ, Μπράγκα, Μόλντε, Ραπίντ Βιέννης, Ριέκα, Τραμπζονσπόρ, Σερκλ Μπριζ, Σέριφ Τίραλσπορ, αλλά αν προκριθεί, παίρνει τη θέση του και θα έχει καλύτερη κλήρωση στη συνέχεια.
Η ΑΕΚ θα έχει στους δύο πρώτους προκριματικούς αντιπάλους από υποβαθμισμένα πρωταθλήματα, αλλά εάν φτάσει στα πλέι οφ, εκεί λογικά θα είναι στο γκρουπ των ανίσχυρων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline