Τρίτη 18 Ιουνίου 2024  16:46:54

Μικρή, δυστυχώς, η ανταπόκριση στην επιστολική ψήφο από όλους (απόδημους και γηγενείς).. Μόλις στο 2% .... Μεγάλη αποχή στις νεαρές ηλικίες 17-30 χρονών. Κύριο

Προβληματισμός σε όλα τα κομματικά επιτελεία για τη γενική απροθυμία και ειδικότερα τη μεγάλη αποχή των νέων ηλικίας 17-30 ετών από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου προκύπτει από τα στοιχεία της επιστολικής ψήφου.

Σε ένα σύνολο ψηφοφόρων του εσωτερικού και τουλάχιστον τριών εκατ. στο εξωτερικό , τα τελικά ποσοστά που θα ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές την επόμενη Κυριακή τελικά δεν ξεπερνούν το 2%.

Μειωμένη πολύ η ανταπόκριση παρά την άνεση της επιστολικής ψήφου. Τόσο από τους ομογενείς και απόδημους Έλληνες, συνολικά πάνω από τρία εκατομμύρια σε Ευρώπη-ΗΠΑ-Αυστραλία όσο και στα πέντε και πλέον εκατομμύρια ενήλικων πολιτών. Υποτονικό το ενδιαφέρον, έντονη απροθυμία..

Συνολικά 202.556 ψηφοφόροι από ολόκληρο τον πλανήτη θα ψηφίσουν με επιστολική, εκ των οποίων οι 153.322 είναι εντός Ελλάδος. Αν σκεφτεί κανείς πως είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το συγκεκριμένο πρότζεκτ και μάλιστα σε εκλογές που παραδοσιακά έχουν μειωμένο ενδιαφέρον, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, που «έτρεξε» εν πολλοίς την καμπάνια, έχουν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι.

Η ανάλυση των ποιοτικών δεδομένων, ωστόσο, αποκαλύπτει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία λαμβάνει υπόψη της η κυβέρνηση και τα έχει εντάξει στον προεκλογικό σχεδιασμό.
Πώς «διαβάζουν» τα κομματικά επιτελεία τον αριθμό των εγγεγραμμένων στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.

Από τους 153.322 ψηφοφόρους του εσωτερικού που επέλεξαν την επιστολική ψήφο, στην Αττική είναι 46.548.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η Αττική, το μεγαλύτερο γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας, που είναι σχεδόν η μισή Ελλάδα, στην επιστολική ψήφο αποτελεί μόλις το 30,5% των εγγεγραμμένων. Οι 17-30 ετών αποτελούν μεσοσταθμικά το 16,9%, κάτι που στην Αττική αντιστοιχεί σε 7.000-8.000 ψηφοφόρους ηλικίας 17-30.

Η «μετάφραση» του αριθμού αυτού επί του πεδίου σημαίνει πως οι νέοι ψηφοφόροι, που είτε θα φύγουν για να δουλέψουν στα νησιά, είτε θα εργάζονται στις παραλίες και στις τουριστικές συνοικίες της Αττικής, είτε εκείνη την ημέρα είναι πιθανό να πάνε για μπάνιο, μπορεί να αποτελέσουν τη «μαύρη τρύπα» των εκλογών.

Οι κουρασμένοι ψηφοφόροι και οι κάλπες

Ιδια ακριβώς εικόνα υπάρχει και στο έτερο μεγάλο αστικό κέντρο, τη Θεσσαλονίκη, όπου συνολικά δήλωσαν πως θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο 12.920 ψηφοφόροι, αριθμός που αντιστοιχεί στο 8,43% εκείνων που ενεγράφησαν πανελλαδικά. Το ποσοστό αυτό είναι επίσης χαμηλότερο από το πληθυσμιακό ποσοστό της Θεσσαλονίκης πανελλαδικά, που είναι πάνω από το 10%.

Δημοσκόπηση: 4 κόμματα στη μάχη του 3% – Τα 5 σημαντικότερα προβλήματα για τους πολίτες
Στην επιμέρους μεσοσταθμική ανάλυση, οι 17-30 που θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο είναι μεταξύ 2.000-3.000 ψηφοφόρων. Ολα τα παραπάνω οδηγούν σε ένα πολιτικό συμπέρασμα: η πιθανότητα της αποχής στα δύο πιο μεγάλα αστικά κέντρα συνολικά στο σώμα των ψηφοφόρων και ειδικά στους νέους είναι αυξημένη, κάτι που κάνει το τελικό αποτέλεσμα να μοιάζει με κινούμενη άμμο, καθώς κανείς δεν ξέρει πώς θα επηρεάσει την έκβαση των εκλογών.

Πρόσθετο χαρακτηριστικό της ρευστότητας που μπορεί να έχει αυτή η εποχή είναι πως η ψαλίδα μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στις ηλικίες 17-30 έχει κλείσει από τις εθνικές εκλογές που ήταν 11 μονάδες και συγκεκριμένα η Ν.Δ. είχε λάβει 31% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20%. Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν πως η Ν.Δ. κινείται μεταξύ 25%-27% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 21%-23% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 14%-16%. Συνεπώς η ψήφος στις νέες ηλικίες μοιάζει πιο μοιρασμένη και η πιθανή αποχή μπορεί τελικά να επηρεάσει ισόποσα τα κόμματα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline