Τρίτη 18 Ιουνίου 2024  16:46:59

Motor Oil- Βαρδινογιάννης στους γαλαντόμους εργοδότες και πάλι, όπως οι Καρέλια και ο Σκλαβενίτης: Ρεκόρ μπόνους σε μετόχους, στελέχη και εργαζόμενους. Κύριο

Που θα κατανείμει ο όμιλος επενδύσεις 340 εκατ. το 2024. Οι έξτρα παροχές στη διοίκηση, το προσωπικό και τους μετόχους.

Με δύο διαδοχικά ρεκόρ η Motor Oil συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη αποχαιρετά την εταιρική χρήση του 2023 και καλωσορίζει αυτή του 2024, αντίστοιχα.

Η πρώτη ιστορική επίδοση έχει να κάνει με τη διανομή μέρους των κερδών, που πέτυχε την περασμένη χρονιά, σε μετόχους, διοικητικά στελέχη και εργαζόμενους. Η διοίκηση υπό τον πρόεδρο Βαρδή Βαρδινογιάννη και τον αντιπρόεδρο και CEO κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη εισηγείται στην ερχόμενη ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων στις 19 Ιουνίου τη διανομή 219 εκατ. ευρώ.

Motor Oil: Έκρηξη επενδύσεων στα 181 εκατ και καθαρά κέρδη στα 191 εκατ. για το α' τρίμηνο 2024
Το δεύτερο ρεκόρ που σημαδεύει ο 52χρονος ενεργειακός όμιλος είναι αυτός των επενδύσεων. Για το 2024 έχει προγραμματίσει επενδύσεις της τάξης των 340 εκατ. ευρώ.
Η διανομή κερδών
Η Motor Oil στο μισό και παραπάνω αιώνα της δραστηριότητας της ακολουθούσε πάντα μία συνετή επιχειρηματική ανάπτυξη.

Οι επενδυτικές της κινήσεις, όπως οι εξαγορές αλλά και οι δαπάνες για την οργανική της ανάπτυξη, ήταν ζυγισμένες. Και όταν η διοίκηση πατούσε το «κουμπί» για την υλοποίηση τους αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα να σηματοδοτούν μία νέα πορεία του ομίλου της Κορίνθου αλλά και να φέρνουν σχεδόν πάντα υπεραξίες σε μετόχους και έξτρα αποδοχές στους εργαζόμενους.
Έτσι για τη χρήση του 2023 η διοίκηση αποφάσισε να διανείμει το υψηλότερο μέρισμα στην ιστορία της από την εποχή της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το 2001.

Συνεπής στη δέσμευση της για τη μεγιστοποίηση της μερισματικής απόδοσης θα διαθέσει κέρδη ύψους 199,4 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σε κάθε μετοχή αντιστοιχεί 1,80 ευρώ.
Όμως, τα υψηλά οικονομικά αποτελέσματα του 2023 οδήγησαν τη διοίκηση της Motor Oil στο να προτείνει στους μετόχους και τη διανομή 12 εκατ. ευρώ Οι 1.429 εργαζόμενοι του ομίλου θα λάβουν, αν το εγκρίνει η γενική συνέλευση, από δύο μηνιαίους μισθούς.

Ο αντιπρόεδρος και CEO της Motor Oil κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης

Αλλά και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου καθώς και ανώτατα διευθυντικά στελέχη θα γίνει εισήγηση στους μετόχους για τη διανομή κερδών ύψους 8 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, σύμφωνα με την έκθεση αποδοχών των μελών του ΔΣ που έχει αναρτήσει η εισηγμένη ενόψει της γενικής συνέλευσης τα 7,05 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στον κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη, 600.000 ευρώ στον κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη, ενώ οι δύο αναπληρωτές CEO κ.κ. Ιωάννης Κοσμαδάκης και Πέτρος Τζαννετάκης θα λάβουν από 162.724 και 162.810 ευρώ, αντίστοιχα. Στα 36.107 ευρώ ανέρχεται και το μπόνους από τα κέρδη για την κυρία Νίκη Στουφη μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Επισημαίνεται ότι τα καθαρά κέρδη χρήσης της Εταιρεία διαμορφώθηκαν τη χρήση 2023 σε 786,6 εκατ. ευρώ έναντι 735 εκατ. ευρώ τη χρήση 2022.

Οι επενδύσεις ρεκόρ

Με βάση το επενδυτικό πλάνο του ομίλου οι σχετικές δαπάνες για το 2024 θα ανέλθουν στα 340 εκατ. ευρώ.
Το προηγούμενο υψηλότερο ποσό που δαπανήθηκε για επενδύσεις ήταν το 2021 στα 322 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι ανήλθαν στα 318 εκατ. ευρώ.

Το διυλιστήριο και οι λιμενικές εγκαταστάσεις της Motor Oil

Σε εταιρικό επίπεδο οι επενδύσεις για το 2024 εκτιμώνται σε 210 εκατ. ευρώ, όταν το 2023 ήταν στα 207,7 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου μεγάλο μέρος των φετινών επενδύσεων θα αφορά στην κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής προπυλενίου, στη νέα μονάδα συμπαραγωγής ισχύος και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) ισχύος 57 MW, σε έργα επέκτασης των λιμενικών εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου και σειρά έργων μικρότερης κλίμακας (miscellaneous) για τη διασφάλιση υψηλού βαθμού λειτουργικότητας και ευελιξίας στην παραγωγή του διυλιστηρίου.
Καταστατικό

Στις στρατηγικές αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει η γενική συνέλευση των μετόχων είναι και η τροποποίηση του καταστατικού της Motor Oil.
Θα προστεθούν στο αντικείμενο των δραστηριοτήτων της η ΣΗΘΥΑ και η παραγωγή, πώληση και διανομή υδρογόνου μέσω ειδικών οχημάτων σε πρατήρια και βιομηχανίες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline