Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024  01:43:12

Πράσινο φως για χρήση Αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία, με τολμηρό αλλά «ρεαλιστικό σκεπτικό»: Γιατί οι Ρώσοι είναι και παραμένουν εισβολείς, ενώ οι Ουκρανοί αμύνονται υπέρ πατρίδος. Κύριο

Επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια, που ήθελαν να ασκούνται μεγάλες πιέσεις στις ΗΠΑ, να επιτρέψει τη χρήση Αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον ενέκρινε τη χρήση των αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία εντός του ρωσικού εδάφους, αφού το Κίεβο ζήτησε την άδεια, τις προηγούμενες εβδομάδες, εν μέσω των ρωσικών επιθέσεων στο Χάρκοβο.

Τι είπε ο Αμερικανός ΥΠ.ΕΞ.

Ο Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Πράγα, είπε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε το αίτημα.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα κάνουν αποτελεσματικά βήματα σε ό,τι αφορά τη στήριξη που παρέχεται στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, τον Ιούλιο, θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα για να έρθει η Ουκρανία εγγύτερα στη Συμμαχία.

«Οι ΗΠΑ έστειλαν ένα μήνυμα»

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε πως το Κίεβο έλαβε «ένα μήνυμα» από την Ουάσινγκτον, που μπορεί να αποτελέσει «ένα βήμα προς τα εμπρός», χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Θέλω να δω τι θα συμβεί στην πράξη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας σε συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των σκανδιναβικών χωρών δήλωσε ότι «Λάβαμε ένα μήνυμα από την αμερικανική πλευρά νωρίς σήμερα το πρωί. Έλαβα αυτό το μήνυμα από τους στρατιωτικούς μου, αλλά δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες σχετικά με αυτό. Θέλω να δω τι θα συμβεί στην πράξη, αλλά νομίζω ότι σε κάθε περίπτωση πρόκειται για κάποιο βήμα προς τα εμπρός προς έναν στόχο που θα έπρεπε να είχε συζητηθεί νωρίτερα».

Συμφωνία ασφαλείας με τη Σουηδία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε σήμερα Παρασκευή διμερή συμφωνία ασφαλείας με τη Σουηδία, μια από τρεις προγραμματισμένες προς υπογραφή με σκανδιναβικές χώρες, καθώς επιδιώκει περαιτέρω στρατιωτική στήριξη από τη Δύση στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

«Μπορείτε να δείτε ότι η Ρωσία προσπαθεί να επεκτείνει τον πόλεμο... Μόνο μαζί μπορούμε να σταματήσουμε την τρέλα από τη Μόσχα», είπε ο Ζελένσκι υπογράφοντας τη συμφωνία, την 13η τέτοια συμφωνία που έχει υπογράψει το Κίεβο με δυτική χώρα. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ουκρανός πρόεδρος προανήγγειλε σήμερα ότι θα υπογράψει ακόμη διμερείς συμφωνίες με τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline