Τρίτη 18 Ιουνίου 2024  14:10:06

Από μηδενική βάση στις 8/7, χωρίς τις πλείστες αθωώσεις, η νέα δίκη για την τραγωδία των 102 νεκρών στο Μάτι. Διοικητές, Δoύρου, Ψινάκης, Δήμαρχοι, κ.α. συνυπεύθυνοι. Κύριο

Πρώτη καμπάνα: Ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή στον κυνικό υπαρχηγό της Πυροσβεστικής Ματθαιόπουλο για απειλές στον πραγματογνώμονα Λιότσιο.

Μέσα σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα της ελληνικής δικαιοσύνης προσδιορίστηκε το Εφετείο για τη δίκη των κατηγορουμένων στην υπόθεση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς και τους 32 εγκαυματίες.

Έτσι στις 8 Ιουλίου ανοίγει η αυλαία της δευτεροβάθμιας δίκης στο Τριμελές Εφετείο της Αθήνας ενώπιον του οποίου θα δικαστούν και οι 21 κατηγορούμενοι από μηδενική βάση μετά την έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης που άσκησε ο εισαγγελέας εφετών Σπύρος Παππάς και σε ο,τι αφορά το ύψος των ποινών για τους καταδικασθέντες και σε ο,το αφορά το αθωωτικό μέρος της ετυμηγορίας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

Η δικαιοσύνη σε αυτό στάδιο έδειξε ξεκάθαρα πως όταν θέλει μπορεί να τρέξει τις διαδικασίες καθώς πάνω από αυτή την τόσο σοβαρή υπόθεση που η ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων προκάλεσε έκρηξη οργής από τους συγγενείς των θυμάτων, εξακολουθεί να πλανάται το... φάντασμα της ενδεχόμενης παραγραφής των πλημμεληματικών πράξεων που αποδίδονται στους κατηγορουμένους και ως εκ τούτου εξακολουθεί να είναι υπαρκτός ο κίνδυνος της επί της ουσίας ατιμωρησίας τους σε μια τέτοια περίπτωση.

Γι αυτό ακριβώς το λόγο άμεσα μετά την έκδοση της απόφασης η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα είχε επικοινωνήσει με τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου της Αθήνας Χριστόφορο Λινό ζητώντας του να απαλλάξει από άλλα τα άλλα υπηρεσιακά της καθήκοντα την πρόεδρο του δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση για να γράψει την πρωτόδικη αποφαση, όπως και έγινε η οποία αποτελείται από 8.500 σελίδες!

Ένοχοι έξι από τους 21 κατηγορούμενους

Μετά τη δημοσίευση της απόφασης με επιμέλεια της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Καλιόππης Βαρδάκη... έτρεξαν άμεσα όλες οι αναγκαίες διαδικασίες για τον άμεσο προσδιορισμό της δίκης ώστε να μην χαθεί ούτε μια ημέρα.
Και έτσι φτάσαμε στον προσδιορισμό της δίκης στις 8 Ιουλίου στο τμήμα διακοπών του Εφετείου της Αθήνας, ώστε να προχωρήσει και μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες η δίκη.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτο βαθμό είχαν κριθεί ένοχοι έξι από τους 21 κατηγορουμένους στους οποίους το δικαστήριο επέβαλε ποινή από 3 χρόνια έως 5 χρόνια κατά συγχώνευση φυλάκισης. Και εκείνο που στην κυριολεξία είχε εξοργίσει συγγενείς θυμάτων και εγκαυματίες ήταν η απόφαση της μετατροπής της ποινής σε εξαγοράσιμη προς δέκα ευρώ την ημέρα.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι ήταν άμεση η παρέμβαση και από την πλευρά της Εισαγγελεως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη η οποία είχε ζητήσει αρμόδιες να διερευνηθεί το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης,όπως και έγινε.

Υπό αυτά τα δεδομένα από τις 8 Ιουλίου η πλευρά των οικογενειών των θυμάτων θα βρεθεί και πάλι απέναντι σε όλους τους κατηγορουμένους που φέρονται ότι με πράξεις και παραλείψεις τους ευθύνονται για τον μαρτυρικό θάνατο των δικών τους ανθρώπων.
Και το στοίχημα της δικαιοσύνης είναι να αποδώσει δίκαιο ,να τιμωρήσει τους ενόχους και όλα αυτά μέσα σε χρόνο που να μην έχει προλάβει να συμπληρωθεί ο χρόνος της παραγραφής.

Πάντως μέχρι τώρα η δικαιοσύνη βαρύνεται με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στο στάδιο της ανάκρισης που οδήγησαν την υπόθεση έξι χρόνια μετά την τραγωδία και την εκατόμβη των νεκρών σε απόφαση πρώτου βαθμού, ενώ η δίκη σε πρώτο βαθμό παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του δικαστηρίου κράτησε συνολικά 19 μήνες για να καταλήξει σε απόφαση που ουσιαστικά ανατράπηκε πλήρως από την έφεση του εισαγγελέα.

2.Μάτι: Ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή στον Ματθαιόπουλο για απειλές στον πραγματογνώμονα Λιότσιο

Ο μηνυτής Δημήτρης Λιότσος, διορισμένος δικαστικός πραγματογνώμονας της υπόθεσης του Ματιού από τις εισαγγελικές αρχές κατέθεσε ότι έγινε στόχος μπουλιγκ και απειλών

Της Ιωάννας Μάνδρου

Ποινή φυλάκισης 2 ετών και έξι μηνών με αναστολή επιβλήθηκε στον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο για τις κατηγορίες της απόπειρας παράνομης βίας και της παράβασης καθήκοντος, μετά τις καταγγελίες του πραγματογνώμονα, Δημήτρη Λιότσιου, για τις πιέσεις και τις απειλές που δέχθηκε για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Μόλις ανακοινώθηκε η ποινή συγγενείς θυμάτων χειροκρότησαν τη σύνθεση του Δικαστηρίου.

Ο Βασίλης Ματθαιόπουλος που θα δικαστεί εκ νέου στο εφετείο για την τραγωδία στο Μάτι (ήταν τότε υπαρχηγός της Πυροσβεστικής και μετά έγινε αρχηγός) δεν εμφανίστηκε στη δίκη. Με δήλωση του, η οποία προσκομίστηκε από τον δικηγόρο του, Διαμαντή Μπασαρά, ο πρώην αρχηγός της πυροσβεστικής ανέφερε μεταξύ άλλων : «Επιθυμώ να δηλώσω ότι αποδέχομαι την κατηγορία για απόπειρα παράνομης βίας και εκφράζω την ειλικρινή συγγνώμη μου για την ανωτέρω πράξη προς τον Δ. Λιότσιο και ενώπιον του δικαστηρίου».

Ο κατηγορούμενος στην ίδια δήλωση ανέφερε πως για νομικούς λόγους δεν αποδέχεται την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.
Στην ίδια δήλωση ο κ. Ματθαιόπουλος τόνισε πως δεν θα ήθελε η απουσία του από το δικαστήριο να εκληφθεί ως ασέβεια.

«Κοιτάξτε το παιδί μου που κάηκε» είπε, αντιδρώντας, μητέρα θύματος την ώρα που οι δύο πλευρές ανέπτυσσαν τα νομικά τους επιχειρήματα για τη δήλωση Ματθαιόπουλου, ενώ η δίκη άρχισε με την κατάθεση του πραγματογνώμονα Δημήτριου Λιότσου ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε, ότι μετά τα πρώτα ερωτήματα που έθεσε, όταν ορίστηκε πραγματογνώμονας, συνάντησε κάποιες αντιδράσεις, ότι δηλαδή δεν είχε το δικαίωμα με βάση τον διορισμό του να κάνει τέτοια ερωτήματα.

«Οι αντιδράσεις, είπε ο μάρτυρας, ήταν από Ματθαιόπουλο. Όταν τύγχανε να βρεθούμε μου έλεγε «τι ζητάς, θα μπλέξεις, πρόσεχε μην πάθεις κανένα κακό, «άμα τα βάλω με το δασαρχείο θα μου ανοίξουν τον κ...» και άλλα» τόνισε ο πραγματογνώμονας στην υπόθεση.

Όπως τόνισε στη συνέχεια ο μάρτυρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε τον Ιούλιο του 2018 με τον Βασίλη Ματθαιόπουλο του ζητήθηκε -μεταξύ άλλων- να μην συντάξει την πραγματογνωμοσύνη σύμφωνα με πραγματικά γεγονότα, να αποδώσει ό,τι έγινε στην άναρχη δόμηση και να αναφέρει πως υπήρχε άφθονος χρόνος για την έγκαιρη απομάκρυνση των πολιτών.
Ο μάρτυρας είπε πως απευθύνθηκε αμέσως στην εισαγγελέα που είχε αναλάβει την υπόθεση τότε και τόνισε πως με πρωτοβουλία του τότε προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίου του δόθηκε άλλος διορισμός και προχώρησε η υπόθεση.

Μετά ωστόσο σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο κ. Λιότσιος εντάθηκαν και οι πιέσεις. «Συνέχισα την έρευνα μου. Όταν πήρα δεύτερο διοριστήριο έγινε πιο έντονη η διαδικασία της αντίδρασης. Όποτε πήγαινα, είτε με χειρονομίες είτε με λόγια : «πρόσεξε τι γράψεις, θα πάθεις κακό, θα σε στείλουμε στη Σάμο ή στην Κω και στην πρώτη φωτιά δε θα μου σηκώνει εναέρια, ότι το ότι συνέβη στην πυρκαγιά της Μάνης και στα Κύθηρα και ότι έτσι γίνονται τα παιχνίδια»,
συνεχώς υπήρχε ψυχολογική πίεση.»

Μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου ο μάρτυρας είπε πως δεν δέχθηκαν «μόνο μπούλινγκ» αλλά «ευθέως απειλή.»

Όσο αφορά στην ημέρα της συνάντησης του με τον Βασίλη Ματθαιόπουλο ο μάρτυρας περιέγραψε πως μία ημέρα πριν στις 20 Σεπτεμβρίου 2018, τον πήρε τηλέφωνο και τον κάλεσε στο γραφείο του. «Μία ημέρα, στις 20 του μηνός, πριν την ηχογράφηση, με καλεί στο τηλέφωνο διότι έμαθε ότι ήρθε η μέρα να παραδώσω και με καλεί στο γραφείο του. Μείναμε μόνοι μας και άρχισε να με απειλεί»
Ο μάρτυρας πρόσθεσε ότι στη συνέχεια επικοινώνησε με τον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Ηλία Ζαγοραίο και εκείνος τον καθοδήγησε πως θα συντάξει την πραγματογνωμοσύνη για να είναι όλα σύννομα.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο Δημήτρης Λιότσιος στη συνέχεια, «Τον Μάρτιο, πριν την εισαγγελική διάταξη, άρχισαν να εφαρμόζονται οι απειλές του Ματθαιόπουλου, παθαίνω δολιοφθορά στη μηχανή μου. Η αντιπροσωπεία συνέταξε έκθεση και είπε πως είναι ανθρώπινος παράγοντας ο λόγος που λύθηκε το παξιμάδι. Μου είπε ο δικηγορος μου να βγω να το καταγγείλω δημόσια για να σταματήσει η διαδικασία. Μετά από λίγους μήνες κλάπηκε η μηχανή.»

Ο μάρτυρας περιέγραψε πως στη συνέχεια πέρασε ο καιρός και η τότε γενική γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου δήλωνε δημόσια όσα έλεγε Ματθαιόπουλος, πως δηλαδή δεν είχε δικαίωμα να κρίνει ανωτέρους.

«Μετά από όλο αυτό με καλεί ο ανακριτής Αθανάσιοας Μαρνέρης, όπου επί δύο χρόνια έκανε καλή έρευνα και χάρη σε αυτόν έφτασε αυτή η υπόθεση εκεί που έφτασε. Δεν θα έφτανε. Όλη η παρέμβαση που έγινε ήταν μόνο και μόνο για να θαφτεί η υπόθεση» τόνισε ο μάρτυρας.

Εισαγγελέας: Σας είχε ζητήσει να δηλώσετε αποχή και από πραγματογνώμονας;
Μάρτυρας: Ναι.
Πρόεδρος: Είχε συμφέρον προσωπικό;
Μάρτυρας: Να μην πάει κατηγορούμενος για το Μάτι όπως πήγε!

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσαν ακόμα δύο μάρτυρες αξιωματικοί της πυροσβεστικής στους οποίους ο πραγματογνώμονας είχε εκμυστηρευτεί τι του συνέβη καθώς και η δημοσιογράφος που αποκάλυψε τη συνομιλία ανάμεσα σε παθόντα και κατηγορούμενο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline