Τρίτη 18 Ιουνίου 2024  14:28:00

Δύο επιτεύγματα κατά του καρκίνου, παγκόσμιας ελπίδας. Καρκίνος του πνεύμονα: «Εντυπωσιακά αποτελέσματα σε κλινικές δοκιμές ειδικού φαρμάκου». Αγγλία: «Eξατομικευμένο φάρμακο για 3 μορφές». Κύριο

«Ποσοστό 60% πενταετούς επιβίωσης χωρίς εξέλιξη στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα είναι απλά ανήκουστο», σχολίασε η καθηγήτρια Τζούλι Γκράλοου

Χιλιάδες ασθενείς στην Αγγλία θα λάβουν εξατομικευμένα εμβόλια για τον καρκίνο του δέρματος, του εντέρου και του πνεύμονα, στο πλαίσιο πρωτοποριακού -του πρώτου παγκοσμίως- προγράμματος του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας.

1.Τα «εντυπωσιακά» αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών ενός νέου φαρμάκου κατά του καρκίνου του πνεύμονα χαιρετίζουν γιατροί. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φάρμακο σταμάτησε την εξέλιξη του καρκίνου στον πνεύμονα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία στην ιστορία της ιατρικής.
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, με περίπου 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο. Τα ποσοστά επιβίωσης των ατόμων με προχωρημένες μορφές της νόσου, όπου οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί, είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς (60%) που διαγνώστηκαν με προχωρημένες μορφές καρκίνου του πνεύμονα και έλαβαν lorlatinib (λορλατινίμπη) ήταν ακόμη ζωντανοί πέντε χρόνια μετά χωρίς να παρατηρείται κάποια εξέλιξη της νόσου τους, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (Asco) στο Σικάγο. Το αντίστοιχο ποσοστό για ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με τα γνωστά φάρμακα ανερχόταν στο 8%, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Από όσο γνωρίζουμε, τα αποτελέσματα αυτά είναι πρωτοφανή», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Μπέντζαμιν Σόλομον, ιατρικός ογκολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Peter MacCallum στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Στη τρίτη φάση της κλινικής δοκιμής, 296 ασθενείς με προχωρημένες μορφές μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα κατανεμήθηκαν τυχαία να λάβουν είτε lorlatinib (149 ασθενείς) είτε crizotinib (147 ασθενείς, εκ των οποίων 142 έλαβαν τελικά θεραπεία). Στο 25% περίπου από αυτούς ο καρκίνος του πνεύμονα είχε ήδη εξαπλωθεί στον εγκέφαλο όταν ξεκίνησε η μελέτη.
Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου ήταν 60% στους ασθενείς που έλαβαν lorlatinib και 8% στην ομάδα του crizotinib.

«Δεν χρειάζεται μεγεθυντικός φακός για να δείτε τη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο φαρμάκων», δήλωσε η καθηγήτρια Τζούλι Γκράλοου, επικεφαλής ιατρός της Asco. «Ποσοστό 60% πενταετούς επιβίωσης χωρίς εξέλιξη στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα είναι απλά ανήκουστο», πρόσθεσε. «Αυτά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των δεδομένων είναι εντυπωσιακά», δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Ντέιβιντ Σπίγκελ, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος του Sarah Cannon Research Institute στο Λονδίνο.

Τι είναι το εξατομικευμένο εμβόλιο για τον καρκίνο – Ξεκίνησε η χορήγησή του

Χιλιάδες ασθενείς στην Αγγλία θα λάβουν εξατομικευμένα εμβόλια για τον καρκίνο του δέρματος, του εντέρου και του πνεύμονα, στο πλαίσιο πρωτοποριακού -του πρώτου παγκοσμίως- προγράμματος του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας

Εξατομικευμένα εμβόλια για τον καρκίνο του δέρματος, του εντέρου και του πνεύμονα αναμένεται να λάβουν χιλιάδες ασθενείς στην Αγγλία, στο πλαίσιο του πρώτου παγκοσμίως προγράμματος του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), στο οποίο θα ταιριάζουν νοσοκομειακοί ασθενείς με κλινικές μελέτες προκειμένου να σωθούν ζωές.
Τα εμβόλια αυτά, που αποσκοπούν στη μόνιμη θεραπεία συγκεκριμένων τύπων καρκίνου (μελάνωμα, καρκίνος του προστάτη, του εντέρου και του τραχήλου), κατασκευάζονται εξατομικευμένα για κάθε ασθενή μέσα σε λίγες εβδομάδες, προκειμένου να εξαλείψουν τους όγκους και μέχρι στιγμής στις δοκιμές τους έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότερα από 30 νοσοκομεία.
Πατέρας τεσσάρων παιδιών ο πρώτος καρκινοπαθής που εμβολιάστηκε

Αυτός είναι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε

Ο Elliot Pfebve, ένας 55χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών, έγινε ο πρώτος ασθενής στην Αγγλία που έκανε το εξατομικευμένο εμβόλιο για τον καρκίνο του εντέρου σε νοσοκομείο του NHS.
Ο Pfebve, που είχε ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου και στη συνέχεια σε χημειοθεραπεία, έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου τον Μάρτιο στο νοσοκομείο «Βασίλισσα Ελισάβετ» του Μπέρμιγχαμ τον Μάρτιο, σύμφωνα με το BBC.

Μετά την αρχική θεραπεία, εξετάσεις έδειξαν πως εξακολουθούσε να φέρει στο αίμα του θραύσματα από το DNA του καρκινικού όγκου, τα οποία αυξάνουν για τους ασθενείς τον κίνδυνο υποτροπής της νόσου. Έτσι δήλωσε συμμετοχή στη δοκιμή εξατομικευμένου εμβολίου για καρκινοπαθείς.
Το εμβόλιο που έλαβε βασίζεται στην τεχνολογία mRNA, που χρησιμοποιείται και για την παραγωγή του εμβολίου κατά της Covid-19.

Τι είναι το εξατομικευμένο εμβόλιο για τον καρκίνο

Τα εμβόλια σχεδιάζονται για την πρόληψη των νόσων, αλλά εκείνα για τον καρκίνο παράγονται και για θεραπευτικούς λόγους μετά τη διάγνωση.

Όπως και τα συμβατικά, τα εμβόλια αυτά διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να αναγνωρίζει τους εχθρούς, στη συγκεκριμένη περίπτωση τα καρκινικά κύτταρα.
Στην περίπτωση του Pfebve εστάλη δείγμα του όγκου του στα εργαστήρια της BioNTech στη Γερμανία, στο οποίο εντοπίστηκαν 20 μεταλλάξεις μοναδικές στον καρκίνο του. Και με βάση αυτή την πληροφορία δημιουργήθηκε ένα εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA που περιέχει οδηγίες για το ανοσοποιητικό σύστημα του 55χρονου, ώστε να αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα, που εξακολουθούν να κρύβονται στον οργανισμό του και να τους επιτεθεί με στόχο να τα καταστρέψει και να βελτιωθούν έτσι οι πιθανότητες να μην υποτροπιάσει ο καρκίνος του για πολλά χρόνια.

Τα έως τώρα αποτελέσματα του εμβολίου θα παρουσιασθούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO 2024), που αρχίζει σήμερα στο Σικάγο.
Στις μελέτες θα ενταχθούν επίσης ασθενείς με άλλες μορφές καρκίνου. Ήδη έχουν αρχίσει να χορηγούνται εμβόλια σε αρκετές δεκάδες, ενώ χιλιάδες αναμένεται να συμμετάσχουν έως το 2030.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline