Σάββατο 22 Ιουνίου 2024  13:51:24

Δύο γίγαντες της Ναυτιλίας δεν συμφωνούν για το αύριο. Αισιόδοξος ο Βαγ. Μαρινάκης για τις προοπτικές διεθνούς ανάπτυξης.... Γ. Προκοπίου: «Να προετοιμασθούμε για νέο κύκλο κρίσεως, που έρχεται». Κύριο

Τα επιχειρήματα τους στις συζητήσεις που προκάλεσαν στα «Ποσειδώνεια».

1.Αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάπτυξης της ναυτιλίας και πλήρης δυναμισμού ο Βαγγ. Μαρινάκης.
Μιλώντας σε εκδήλωση της Tradewinds, ο πρόεδρος της Capital Maritime & Tranding Corp. δήλωσε ότι η επένδυση σε πλοία μεταφοράς CO2 εξασφαλίζει υγιές περιβάλλον
Ποιες είναι οι προοπτικές της ναυτιλίας και ειδικά της ναυτιλίας ως προς τη μεταφορά ενέργειας; Αυτό ήταν το κεντρικό ερώτημα που απασχόλησε ένα πολύ ενδιαφέρον πάνελ οργανωμένο από την Tradewinds στο πλαίσιο των φετινών Ποσειδωνίων.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης υπογράμμισε κατ' αρχάς ότι στη ναυτιλία οι προβλέψεις δεν είναι εύκολες: «Εμείς στοιχηματίζουμε σε αυτό που συνέβη χθες, σε αυτό που συμβαίνει τώρα και αυτό που θα συμβεί αύριο. Θα αναφέρω ορισμένους παράγοντες που λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας για το τι κάνουμε στο μέλλον και επίσης ορισμένους άλλους παράγοντες που είναι δύσκολο να προβλέψουμε, καθώς ό,τι λαμβάνουμε υπόψη μας σήμερα μπορεί να φανεί ακαδημαϊκό αύριο και να έχει μεγάλες εκπλήξεις. Γιατί έτσι είναι η ναυτιλία, γι' αυτό και οι προβλέψεις δεν επαληθεύονται πάντα».

Για να τεκμηριώσει τη δυνατότητα μιας πιο αισιόδοξης προσέγγισης ο ιδρυτής και πρόεδρος της Capital Maritime & Trading Corp σημείωσε: «Βλέπουμε ότι στις μέρες μας ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και ότι όταν οι χώρες αναπτύσσονται και οι πληθυσμοί αποκτούν ηλεκτρικό ρεύμα και φώτα, είναι πολύ δύσκολο να το σταματήσουμε. Η καθυστέρηση είναι μέχρι να αναπτυχθεί η χώρα».

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι η ανησυχία ότι την αισιοδοξία θα διαδεχτεί μια απότομη επιδείνωση όπως το 2008 δεν είναι δικαιολογημένη: «Επειδή πολλοί άνθρωποι ανησυχούν ότι όλη αυτή η αισιοδοξία που βλέπουμε στα Ποσειδώνια του 2024 μοιάζει με το 2008 και 2-3 μήνες αργότερα άρχισε η κατάρρευση με τα subprimes, τη Lehmann Brothers, σήμερα βλέπουμε κάτι που δεν μπορούσαμε να δούμε πριν από 15 ή 20 χρόνια. Τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά από ό,τι ήταν πριν από 16 χρόνια. Πρώτα από όλα, η ζήτηση για ενέργεια αυξάνεται πολύ και βλέπουμε ότι, λόγω της Τεχνητής Νοημοσύνης, χρειαζόμαστε, ειδικά στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη, πολύ περισσότερη ενέργεια και νερό, κάτι που θα είναι πολύ σημαντικό για τα επόμενα χρόνια και πιο σημαντικό από ό,τι ήταν μέχρι σήμερα».

Το άλλο στοιχείο αισιοδοξίας κατά τον Βαγγέλη Μαρινάκη σχετίζεται με την αύξηση των παραγγελιών για νέα πλοία: «Για πολλούς τύπους πλοίων τα τελευταία 10 χρόνια οι παραγγελίες νέων πλοίων ήταν ελάχιστες ή ανύπαρκτες, και αυτό μας δίνει αισιοδοξία για το μέλλον και φυσικά βλέπουμε τι συμβαίνει με το LNG και αναμένουμε πολύ μεγαλύτερη παραγωγή τα επόμενα 2-3 χρόνια. Βλέπουμε σταθερή ζήτηση εκεί – και φυσικά, από την άλλη πλευρά, αύριο μπορεί να γίνει ένας σοβαρός εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ και ό,τι συζητάμε σήμερα δεν θα υπάρχει.

Ετσι στοιχηματίζουμε στην καλή πλευρά και ελπίζουμε να μην αντιμετωπίσουμε μεγάλες εκπλήξεις στο εγγύς μέλλον».
Αισιόδοξος φάνηκε ο Βαγγέλης Μαρινάκης σε σχέση με την επίπτωση που θα έχει η κατάσταση στη διώρυγα του Σουέζ στη ναυτιλία: «Αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους 3-4 μήνες στη διώρυγα του Σουέζ είναι κάτι που δεν έχουμε δει ακόμη τις επιπτώσεις του. Προς το τέλος του έτους ή το δεύτερο εξάμηνο του έτους ίσως εκπλαγούμε όταν δούμε ότι η επίδραση στην αγορά θα είναι πιο σημαντική και θα δούμε πολύ καλύτερες αγορές, ειδικά στα εμπορευματοκιβώτια και στο ξηρό φορτίο. Είναι κάτι που δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής, όπως το έχουμε δει στα δεξαμενόπλοια».
Υγιής αγορά και ναυλωτές πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερο

Σε σχέση με τη μεγάλη πρόκληση των πλοίων που μεταφέρουν τα εναλλακτικά καύσιμα αλλά και το διοξείδιο του άνθρακα ο Βαγγέλης Μαρινάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος: «Βλέπουμε μια υγιή αγορά και επίσης βλέπουμε ναυλωτές που ένα ή δύο χρόνια πριν από την παράδοση είναι πρόθυμοι να πληρώσουν πολύ περισσότερα χρήματα για πλοία, κάτι που δεν γινόταν πριν από μερικά χρόνια. Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά τα πλοία μεταφοράς CO2, το ίδιο πλοίο μπορεί να δραστηριοποιηθεί στο εμπόριο LPG και στο εμπόριο αμμωνίας [ενν. πρόκειται για πλοία] σε μεγέθη που δεν έχουν κατασκευαστεί καθόλου τα τελευταία 5 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά να περιμένουμε ή ακόμα και να κάνουμε καλύτερες εμπορικές συμφωνίες στο LPG παρά στο CO2. Αλλά φυσικά βλέπουμε μεγάλη ζήτηση στο CO2 και είναι θέμα χρόνου πότε θα είναι έτοιμα να μετακινηθούν τα φορτία CO2. Σίγουρα η προοπτική αυτή είναι ήδη εδώ, το βλέπουμε από τη βιομηχανία και ελπίζουμε ότι αυτό που έχουμε κάνει θα είναι μια πολύ καλή επένδυση και επίσης θα συμβάλει σε ένα υγιέστερο περιβάλλον».

Ευθύνη των κυβερνήσεων να εξασφαλίσουν ότι οι κυρώσεις δουλεύουν με σοβαρό τρόπο

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στάθηκε και σε ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ναυτιλία, τον «σκοτεινό στόλο» που δεν έχει συμμορφωθεί με τις κυρώσεις στη Ρωσία, διαμορφώνοντας μια άνιση και προβληματική συνθήκη. «Αν υπολογίσουμε ότι ο "σκοτεινός στόλος" όπως είπατε είναι κοντά στα 1.000 πλοία, ότι σε καθημερινή βάση πλέουν στη Μεσόγειο, στη Βαλτική, σε όλη την Ευρώπη, τι κάνουμε γι' αυτό; Ακολουθούμε τους κανονισμούς, κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε και δίπλα στο πλοίο μας πλέει και ένα πλοίο του "σκοτεινού στόλου" και προκαλεί ρύπανση, συγκρούσεις, οτιδήποτε».

Σε αυτή τη βάση ο Βαγγέλης Μαρινάκης υπογράμμισε ότι υπάρχει μια ευθύνη των κυβερνήσεων να εξασφαλίσουν ότι οι κυρώσεις λειτουργούν με έναν σοβαρό τρόπο και δεν καταλήγουν σε μια «τιμωρία» των καταναλωτών και της οικονομίας: «Νομίζω ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν κάνει αρκετά για να το αποτρέψουν αυτό, συν τις ταξινομήσεις, συν την ασφάλιση, και νομίζω ότι όλοι ακολουθούμε τους κανονισμούς, σεβόμαστε τις κυρώσεις, αλλά ταυτόχρονα όλα αυτά συμβαίνουν και μπορούν εύκολα να συμβαίνουν, και έχουν συμβεί, δεν έχουν κανένα νόημα».

2.Γιώργος Προκοπίου: Ετοιμαστείτε για έναν νέο κύκλο κρίσης στη Ναυτιλία
«Το 2008 κάναμε την ίδια κουβέντα με σήμερα. Ότι δεν υπάρχουν ναυπηγεία να βάλουμε και άλλες παραγγελίες. Και ξαφνικά μπήκαμε, τότε, σε μία κρίση διάρκειας 12 ετών» ανέφερε o ιδρυτής των εταιρειών Dynacom Tankers, Sea Traders και Dynagas, στο πλαίσιο του 9ου Capital Link Maritime Leaders Summit

Ως υποκρισία χαρακτήρισε ο Γιώργος Προκοπίου το γεγονός ότι ασκείται τόσο μεγάλη πίεση στη ναυτιλία για την πράσινη μετάβαση αφού το αποτύπωμά της είναι πολύ μικρό σε σχέση με άλλες βιομηχανίες.

«Φυσικά, η μεταφορά με πλοία είναι η λιγότερο ρυπογόνος μέθοδος και η πιο αποτελεσματική. Και γι' αυτό αποτελεί το 80% ή και περισσότερο του παγκόσμιου εμπορίου. Ποτέ δεν μιλάμε για εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, ποτέ δεν σκεφτόμαστε τη ρύπανση που δημιουργείται για την κατασκευή των δρόμων ή για την κατασκευή των ελαστικών που χρησιμοποιούν τα φορτηγά και ούτω καθεξής, όπου μιλάμε για πολύ βαριά ρύπανση», ανέφερε και προσέθεσε: «Για πρώτη φορά, οι περιβαλλοντολόγοι και τα συμφέροντα των πλοιοκτητών ευθυγραμμίζονται».

Ο ιδρυτής των εταιρειών Dynacom Tankers, Sea Traders και Dynagas, αναφέρθηκε και στο slow steaming, στην εφαρμογή δηλαδή μέτρων για τη μείωση της ταχύτητας των πλοίων με στόχο τον περιορισμό των αέριων ρύπων, τονίζοντας πως ήταν πάντα η καλύτερη επιλογή.

Όπως , ο οικογενειακός όμιλος που μετράει περίπου 130 πλοία στο νερό, έχει αποφασίσει να επενδύσει σε νεότευκτα που διαθέτουν συμβατικά καύσιμα και την καλύτερη υπάρχουσα τεχνολογία για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Όμως για τις ναυπηγήσεις ο Γιώργος Προκοπίου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το 2008 κάναμε την ίδια κουβέντα με σήμερα. Ότι δεν υπάρχουν ναυπηγεία να βάλουμε και άλλες παραγγελίες. Και ξαφνικά μπήκαμε, τότε, σε μία κρίση διάρκειας 12 ετών. Λοιπόν ετοιμαστείτε τώρα για τον νέο κύκλο» και συμπλήρωσε:

«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον και όλοι είμαστε ρομαντικοί. Και το λέω εγώ που είμαι αυτός που έχει παραγγείλει 88 νέα πλοία με κόστος 7 δισεκατομμύρια δολάρια . Αλλά το έχω κάνει οπότε από εδώ και πέρα λέω όχι άλλα. Οπωσδήποτε όχι άλλα πλοία».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline