Τρίτη 18 Ιουνίου 2024  15:02:50

Ευρωεκλογές: Συντηρητικό τσουνάμι σαρώνει την ΕΕ – Λεπέν και Κραχ ηγούνται της ακραίας συντηρητικής στροφής. Τα ακροδεξιά κόμματα έχουν σημειώσει σημαντικά κέρδη σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, κάνοντας ισχυρή επίδειξη στη Γερμανία και τη Γαλλία. Κύριο

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα στις κάλπες των ευρωπαϊκών κρατών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαιώνουν τις γκρίζες προβλέψεις για σημαντική ακροδεξιά στροφή του εκλογικού σώματος.

Τα ακροδεξιά κόμματα έχουν σημειώσει σημαντικά κέρδη σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, κάνοντας ισχυρή επίδειξη στη Γερμανία και τη Γαλλία. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπέστησαν τεράστιες ήττες, καθώς τα ακροδεξιά κόμματα σημείωσαν κέρδη που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μπλοκ να υιοθετήσει σκληρότερη γραμμή για τη μετανάστευση και να ανατρέψει τα φιλόδοξα σχέδια για την κλιματική αλλαγή. Μάλιστα στη Γαλλία ο Μακρόν αναγκάστηκε να προκηρύξει έκτακτες εκλογές μετά το αποτέλεσμα-σεισμός στη χώρα.

Ευρωεκλογές στη Γερμανία: Πόλωση, επιθέσεις και διαδηλώσεις

Τα υπερσυντηρητικά και εθνικιστικά κόμματα εκτιμάται ότι κέρδισαν τουλάχιστον 33 από τις 174 έδρες που ήταν διαθέσιμες στην Αυστρία, την Κύπρο, τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ολλανδία, σύμφωνα με επίσημα exit poll από αυτές τις χώρες, από 19 έδρες στις τελευταίες εκλογές του 2019.
Η άνοδος, σε βάρος των φιλελεύθερων και των πράσινων κομμάτων, εάν θα αντικατοπτριστεί στο τελικό αποτέλεσμα για ολόκληρη την ήπειρο, θα περιπλέξει την προσπάθεια της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Επιτροπής.

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κέρδισε 17 από τις 96 έδρες της χώρας και το ακροδεξιό κόμμα Ελευθερία (FPÖ) της Αυστρίας ήταν στην κορυφή των αποτελεσμάτων της χώρας κερδίζοντας έξι από τις 20 έδρες της χώρας, σύμφωνα με τα exit poll. Στο διάγραμμα που ακολουθεί φαίνονται οι πορείες των κυρίαρχων κομμάτων της Γερμανίας από το 2004 και μετά και πώς σκαφάλωσε στη 2η θέση η AfD στις φετινές ευρωεκλογές.
Το AfD υπερκέρασε το εμπόδιο των πρόσφατων σκανδάλων και κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 16,5% των ψήφων μετά το αντιπολιτευόμενο κεντροδεξιό CDU/CSU και κέρδισε και τα τρία κόμματα του συνασπισμού του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς. Ήταν ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα του AfD σε εθνικές εκλογές.

Η επιτυχία του ήρθε παρά τον καταιγισμό αρνητικών πρωτοσέλιδων, πολλά από τα οποία αφορούσαν τον κύριο υποψήφιο του κόμματος στις εκλογές, Μαξιμίλιαν Κραχ. Ένας υπάλληλός του συνελήφθη ως ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας. ενώ προκάλεσε οργή με δηλώσεις του στις οποίες υποβάθμιζε τα εγκλήματα των SS.

Το αποτέλεσμα ήταν μια καταστροφή για τα τρία κόμματα του εύθραυστου συνασπισμού του Βερολίνου — τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), τους Πράσινους και το φιλελεύθερο FDP. Οι Πράσινοι είδαν το ποσοστό τους σε ψήφους να μειώνεται κατά περισσότερες από 8 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το SPD συγκέντρωσε μόλις 14% – το χειρότερο αποτέλεσμα που είχε ποτέ σε ψηφοφορία σε εθνικό επίπεδο.
Το αντιπολιτευόμενο κεντροδεξιό CDU/CSU κέρδισε τις εκλογές με 29 έδρες, το SPD κέρδισε μόλις 14, οι Πράσινοι 12 και το FDP 5.

Στη Γαλλία, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν κέρδισε με 32,4% των ψήφων, ενώ το κόμμα του Μακρόν υποχώρησε σε 15,2%, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύει το Ifop. Οι προειδοποιήσεις του Μακρόν για την άνοδο του αυταρχισμού και η έκκληση για ευρωπαϊκή ενότητα ενόψει των εκλογών απέτυχαν να ενισχύσουν το αποτέλεσμά του, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό, την ασφάλεια και τη μετανάστευση οδήγησαν στην αύξηση της υποστήριξης της Λεπέν.

Η φήμη του Γάλλου προέδρου ως μεταρρυθμιστή και διαχειριστή της οικονομίας έχει επίσης υποστεί πλήγματα τους τελευταίους μήνες, με την κυβέρνηση να αναγκάζεται να αναζητήσει εξοικονόμηση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ μετά την αύξηση του ελλείμματός της και την S&P Global Ratings να υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Στην Ολλανδία, το ακροδεξιό κόμμα Ελευθερίας του Γκερτ Βίλντερς κέρδισε 7 έδρες, από 1 τελευταία φορά, αν και κέρδισε ελαφρώς λιγότερες έδρες από μια συμμαχία Εργατικών/Πράσινων.
Με περίπου τις μισές ψήφους καταμετρημένες στο Βέλγιο, η ακροδεξιά δεν φαίνεται έτοιμη να καταλάβει τη νίκη που ήλπιζε, αν και σημείωσε ένα υψηλό ποσοστό. Η αυτονομιστική συντηρητική Νέα Φλαμανδική Συμμαχία βρίσκεται στην πρώτη θέση, τόσο για τις βελγικές ομοσπονδιακές εκλογές (26,7 %) όσο και για τις περιφερειακές εκλογές της Φλάνδρας (25,2 %), αφήνοντας πίσω του το ακροδεξιό Vlaams Belang (αντίστοιχα 21 και 22 %).
Στη Βαλλονία, οι φιλελεύθεροι του Mouvement Reformateur βρίσκονται στην κορυφή με 32 %, με το κεντρώο Les Engages στη δεύτερη θέση, με 25 %.

Γιατί οι λαοί στρέφονται προς την εθνικιστική, ξενοφοβική Ακροδεξιά

Είναι προφανές ότι οι μέχρι σήμερα πολιτικές της ΕΕ που εκπορεύονται από τα παραδοσιακά κυρίαρχα πολιτικά ρεύματα, χρεώνονται τα αδιέξοδα για τους λαούς της περιοχής και τη ραγδαία χειροτέρευση του επίπεδο διαβίωσης, των συνθηκών εργασίας και των εισοδημάτων τους.

Η κυρίαρχη πολιτική της ΕΕ θεωρείται από μεγάλα κοινωνικά στρώματα του μπλοκ ως υπεύθυνη για την συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία που στοιχίζει εκτός από χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, πολλά δις. ευρώ σε πόρους που θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε άλλες ανάγκες και για τη βελτίωση των πολιτών της Ενωσης.
Αυτή η πολιτική θεωρείται επίσης ότι ευθύνεται για την εκτίναξη της ακρίβειας, αλλά και την έκρηξη των περιπτώσεων διαφθοράς. Ευθύνεται για την επιδείνωση των ασφαλιστικών συστημάτων, τις μειώσεις συντάξεων, της αύξησης του εργάσιμου βίου.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική ευθύνεται στα μάτια των φτωχών αγροτών σε όλη την ΕΕ για το ξεκλήρισμα πολλών από αυτούς κι αυτό το είδαμε με τις μαχητικές κινητοποιήσεις πριν από λίγους μήνες, στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ισπανία.

Από την άλλη, πολλές επιλογές των Βρυξελλών στο μεταναστευτικό έριξαν νερό στον μύλο της ακροδεξιάς και ουσιαστικά η αντι-μεταναστευτική-προσφυγική πολιτική της ΕΕ κατέστησε τα κόμματα της Μελόνι, της Λεπέν κ.α. ως ισότιμους συνομιλητές και συνδιαμορφωτές της, "τραβώντας" σε όλο και πιο σκληρές θέσεις την ΕΕ.
Φον ντερ Λάιεν: «Σήμερα γιορτάζουμε...»

Η κεντροδεξιά ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της φον ντερ Λάιεν επρόκειτο να κερδίσει 50 έδρες από τις 174 που είναι διαθέσιμες στις πέντε χώρες, σύμφωνα με την πρόβλεψη των δεδομένων.
«Είμαστε για άλλη μια φορά η ισχυρότερη δύναμη στη Γερμανία», είπε η φον ντερ Λάιεν ως απάντηση στις πρώτες προβλέψεις από τη χώρα καταγωγής της. «Σήμερα γιορτάζουμε. Από αύριο θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε».
Για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Επιτροπής, η φον ντερ Λάιεν χρειάζεται την πλειοψηφία του κοινοβουλίου των 720 εδρών για να τη στηρίξει. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται νωρίς τη Δευτέρα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline