Τρίτη 18 Ιουνίου 2024  14:26:33

Αγορές ακριβών ακινήτων στην Ελλάδα, πέραν για καλό ενοίκιο και «χρυσή Βίζα» πενταετίας .... «Πλυντήριο» διεθνούς απάτης 39 βίλες σε Μύκονο και Αττική. Τα αποκαλυπτήρια. Κύριο

Τα κρυπτονομίσματα, τα ευρήματα της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η χρηματιστηριακή της πλατείας Συντάγματος, ο «έλληνας λύκος της Γουόλ Στριτ» και ο ρόλος της συζύγου του.

Σε 39 υπερπολυτελείς βίλες στην Ανω Μερά στη Μύκονο και σε διαμερίσματα εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων στη Βουλιαγμένη, στη Βούλα και στη Γλυφάδα «ξέπλενε» τα παράνομα έσοδά του διεθνές κύκλωμα απάτης.
Πρόκειται για περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ σε κρυπτονομίσματα και ύποπτα επενδυτικά προϊόντα. Τα παραπάνω προκύπτουν – όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής» – από την πολύμηνη έρευνα της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος υπό τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Χαράλαμπο Βουρλιώτη, ύστερα από συνεργασία με τη βρετανική Σκότλαντ Γιαρντ αλλά και ελληνικές υπηρεσίες. Το κύκλωμα συνεργαζόταν και με ελληνική χρηματιστηριακή εταιρεία, που επίσης ελέγχεται για τις δραστηριότητές της, ενώ είχε τουλάχιστον 5.500 θύματα διεθνώς, ανάμεσα στα οποία γνωστοί επιχειρηματίες. Μάλιστα, φέρεται να ήταν και... χορηγός διεθνών αθλητικών διοργανώσεων.

Πρωταγωνίστρια στο «ξέπλυμα» των χαμένων χρημάτων των επενδυτών μέσα από τα ακίνητα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και στη Μύκονο εμφανίζεται η ελληνικής καταγωγής σύζυγος ενός εκ των πρωταγωνιστών της απάτης, η οποία και εμφανίζεται να έχει πλήθος ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών μέσω των οποίων προχωρούσε στις επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα.

Πώς ξεκίνησαν όλα; Η απάτη που απασχολεί τις διεθνείς αλλά και τις ελληνικές ελεγκτικές αρχές φέρεται να ξεκινάει τον Μάρτιο του 2019 με την ίδρυση στα Νησιά Κέιμαν του ομίλου Aubit International από βρετανούς πολίτες που διαμένουν στη Μάλτα. Εταιρεία-ναυαρχίδα του ομίλου ήταν η εταιρεία Freeway, η οποία συστάθηκε στις Σεϋχέλλες τον Ιανουάριο του 2021 και ίδρυσε στη συνέχεια τη διαδικτυακή πλατφόρμα συναλλαγών με ψηφιακές μάρκες που ονομάζονταν «Superchargers». Πρόκειται για κανονικά και ψηφιακά νομίσματα, όπως π.χ. δολάρια, ευρώ, bitcoin και άλλα, με υποσχόμενες ετήσιες αποδόσεις της τάξης του 43%.

Οι κερδοφόρες συναλλαγές φέρεται να προέρχονταν από τη χρήση ενός αλγορίθμου για τις συναλλαγές, ο οποίος χρησιμοποιούσε τις αξίες εθνικών νομισμάτων, τις ισοτιμίες τους κ.λπ. Μέχρι το φθινόπωρο του 2022 η Freeway είχε περίπου 5.650 ενεργούς χρήστες σε 159 χώρες παγκοσμίως και έσοδα που προσέγγιζαν τα 300.000.000 ευρώ.
Στην πλατεία Συντάγματος

Οπως διαπιστώνεται στην πορεία, η Aubit είχε μεταφέρει μεγάλο τμήμα των κεφαλαίων της σε ελληνική χρηματιστηριακή εταιρεία με έδρα την πλατεία Συντάγματος. Η εν λόγω εταιρεία μάλιστα θεωρείται διάδοχος μιας άλλης ΑΧΕΠΕΥ (Ανώνυμη Χρηματιστηριακή Εταιρεία για Επενδυτικές Υπηρεσίες) που είχε ιδρυθεί από τα ίδια πρόσωπα και στην οποία είχε επιβληθεί την περίοδο 2007-2017 σειρά προστίμων για παράνομες ενέργειές της.

Η επιλογή της ελληνικής χρηματιστηριακής από τον όμιλο Aubit έγινε λόγω των γνωριμιών και των διασυνδέσεων που είχε ο ήδη καταδικασμένος για εξαπάτηση επενδυτών άνω των 86 εκατομμυρίων δολαρίων 42χρονος βρετανός επιχειρηματίας ελληνικής καταγωγής Α.Κ., που θεωρείται ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές του κυκλώματος.
Ο Α.Κ. φέρεται να είναι το άτομο το οποίο δημιούργησε, μέσω μιας εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού, τον προαναφερθέντα αλγόριθμο στις ισοτιμίες νομισμάτων, ο οποίος υποτίθεται ότι εξασφάλιζε τα κέρδη των επενδυτών.

Σε αυτό το φόντο οι οργανωτές της απάτης ανέφεραν στα θύματά τους ότι οι επενδύσεις τους ήταν απολύτως ασφαλείς, ότι η διαδικτυακή πλατφόρμα ηλεκτρονικών πονταρισμάτων ελεγχόταν από την Τράπεζα της Ελλάδος και ότι υπήρχε διασφάλιση από κάθε κίνδυνο. Οι διαβεβαιώσεις αυτές ωστόσο δεν φαίνεται να είχαν κανένα αντίκρισμα.
Το τέλος του... ονείρου

Τον Οκτώβριο του 2022 σταμάτησαν οι εξαργυρώσεις από την πλατφόρμα της Freeway. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας επικαλέστηκαν την πτώση της τιμής του bitcoin, τη ραγδαία άνοδο της τιμής του δολαρίου και τη δυσλειτουργία του συγκεκριμένου αλγορίθμου. Στα τέλη Αυγούστου του 2023 οι εκπρόσωποι της εταιρείας Aubit-Freeway δήλωσαν στις δικαστικές αρχές των Νησιών Κέιμαν αδυναμία πληρωμών και αιτήθηκαν την αναδιάρθρωσή της με τοποθέτηση επιτρόπων της επιλογής τους. Το δικαστήριο όμως διέταξε την εκκαθάριση της επιχείρησης, αφήνοντας έτσι «στον αέρα» τους περισσότερους από 5.500 επενδυτές της. Με τους ίδιους βέβαια να αναρωτιούνται τι έχουν απογίνει τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που είχαν επενδυθεί από τα θύματα της απάτης. Σε συνέχεια των παραπάνω, τον Οκτώβριο του 2023 η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προέβη σε προσωρινή αναστολή της άδειας της χρηματιστηριακής εταιρείας στην πλατεία Συντάγματος που είχε σχετισθεί με το διεθνές κύκλωμα απάτης.

Επιπλέον, μερικούς μήνες αργότερα της επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 420.000 ευρώ «για οργανωτικές παραβάσεις και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».
Πάντως, θύματα της απάτης έχουν στραφεί και κατά των υπευθύνων της ελληνικής χρηματιστηριακής εταιρείας, με την εκδίκαση μιας εκ των υποθέσεων να έχει προσδιοριστεί για τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα».

Ο Α.Κ. στο μικροσκόπιο

Ωστόσο, το κύριο ενδιαφέρον για την τύχη και τη «χρήση» της λείας του κυκλώματος στράφηκε γρήγορα στον προαναφερθέντα, ελληνικής καταγωγής, επιχειρηματία Α.Κ. αλλά και σε άτομα του στενού συγγενικού του περιβάλλοντος. Ο Α.Κ. καταζητείται – σύμφωνα με δελτίο Τύπου της βρετανικής αστυνομίας που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2023 – για την εξαπάτηση τουλάχιστον 250 επενδυτών μετά την καταδίκη του από βρετανικό δικαστήριο σε 14 χρόνια φυλάκιση. Στη σχετική ενημέρωση των βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας αναφέρεται μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «μέρος της λείας του χρησιμοποίησε στον πολυτελή γάμο του και σε άλλες lifestyle επιλογές του».

O εν λόγω επιχειρηματίας, που χαρακτηρίστηκε από τους Βρετανούς ως «απατεώνας καριέρας» ή και ως ο «έλληνας λύκος της Γουόλ Στριτ», παρακολούθησε τις πρώτες ημέρες της δίκης και ύστερα εξαφανίστηκε.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις αναφορές των βρετανικών αρχών, συνελήφθη λίγες ημέρες μετά από τις Αρχές της Βουλγαρίας για τη χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων. Ακολούθως αφέθηκε ελεύθερος και σήμερα υπολογίζεται ότι βρίσκεται στο Ντουμπάι ή στην Τουρκία.

Η έρευνα λοιπόν των ελληνικών αρχών για τα «χαμένα χρήματα της πολυεθνικής απάτης» εστίασε στη συνέχεια στην ελληνίδα σύζυγο του καταζητούμενου επιχειρηματία, την Π.Μ. Η ίδια εμφανίζεται να είναι κάτοικος Παλαιού Φαλήρου αλλά και Κερατσινίου, ενώ προ μερικών ετών δήλωνε προσωρινός κάτοικος Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η Π.Κ. έγινε ο κύριος στόχος της ελληνικής Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, που ζήτησε στις 12 Ιουλίου 2023 τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της, όπως και άλλων προσώπων. Επίσης εμφανίζεται να συμμετέχει σε εταιρείες real estate και με άλλες δραστηριότητες.

Επιπλέον υπό έλεγχο βρέθηκαν και οκτώ ακόμη ελληνικές εταιρείες που δημιουργήθηκαν από την ίδια γυναίκα με αθροιστικό μετοχικό κεφάλαιο 12,6 εκατ. ευρώ. Τα κύρια ευρήματα της αρμόδιας Αρχής είναι οι πολυτελείς βίλες που φαίνεται να έχουν κατασκευάσει ή αγοράσει οι εταιρείες της Π.Μ. στην Ανω Μερά Μυκόνου αλλά και στα νότια προάστια της Αττικής συνολικής αξίας άνω των 70 εκατ. ευρώ...

Ομόφωνα αθώος για την κατηγορία του βιασμού ,που έγινε το 2010, ο σκηνοθέτης του «Σασμού» Κώστας Κωστ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline