Κυριακή 23 Ιουνίου 2024  22:48:17

Ανασχηματισμός, οι πάντες σε αναμονή. Δεν θα αργήσει, μέχρι την άλλη Τετάρτη-Πέμπτη η ορκωμοσία.. Σφαγή στους υφυπουργούς, με πιο αποτυχημένους τους «τεχνοκράτες» και τις γυναίκες. Δέκα υπουργοί σε μετακίνηση ή σπίτι τους. Κύριο

Οι οκτώ απομακρύνσεις-ανανεώσεις τομέων που έχει εισηγηθεί ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο ανασχηματισμός των 61 υπουργών και υφυπουργών μετά το 28,5% έγινε αναπόφευκτος και δεν γίνεται να καθυστερήσει καθώς, οι πάντες τελούν σε αναμονή- αναστολή καθηκόντων στην Κυβέρνηση και στη δημόσια διοίκηση από γενικό γραμματέα και κάτω. Δεν θα αργήσει, μέχρι την άλλη Τετάρτη-Πέμπτη η ορκωμοσία.. Σφαγή στους υφυπουργούς, με πιο αποτυχημένους τους «τεχνοκράτες» εξωκοινοβουλετικούς και τις γυναίκες. Δέκα υπουργοί σε μετακίνηση ή σπίτι τους.. Από Σκρέκα και Κεραμέως έως Σκυλακάκη και Αυγενάκη.

2.Ίσως φανεί παράξενο αλλά ο Πρωθυπουργός δεν μίλησε σε κανέναν για ανασχηματισμό, ούτε φανέρωσε τις προθέσεις του, παρά μόνον σ΄έναν, στον... Άδωνη Γεωργιάδη ο οποίος τον ρώτησε εάν παραμένει ή όχι στο υπουργείο Υγείας και ο κ. Μητσοτάκης (κατά την περιγραφή του Άδωνη) ευγενικά του απάντησε με ένα «ναι» και τίποτα άλλο.

Ήταν η «είδηση» (εάν την πει κανείς έτσι), που έπαιξε σε όλα σχεδόν τα κοινωνικά δίκτυα, ότι δηλαδή ο Άδωνις παραμένει στο πόστο του, χωρίς όμως να υπάρξουν άλλα στοιχεία του τύπου πότε και εάν θα γίνει ο ανασχηματισμός (ή οι «διορθωτικές κινήσεις» όπως προτιμά να τις ονομάζει ο κ. Μητσοτάκης), ποιοι υπουργοί θεωρούνται αμετακίνητοι, ποιοι «κατεβαίνουν από το τρένο» (για να χρησιμοποιήσω μια παπανδρεϊκή έκφραση) και ποιοι μετακινούνται ώστε να μείνει ζωντανό και το περίφημο 'rotation', το οποίο καθιέρωσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης για να μετακινεί υπουργούς από υπουργείο σε υπουργείο, ή να τους ξεκουράζει από υπουργείο στο σπίτι τους και πάλι σε υπουργείο. Αν και τελευταίως, μετά το 28,31 των ευρωεκλογών, όπως μου λένε, αποφεύγει τους αθλητικούς όρους.

Λογικό είναι ότι οι υπουργοί αξιολογούνται κατά ομάδες. Υπάρχει η λεγόμενη ομάδα των «αμετακίνητων», δηλαδή αυτών που μένουν στα υπουργεία τους και ενδεικτικά γίνεται αναφορά στα ονόματα: Γιώργος Γεραπετρίτης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Κωστής Χατζηδάκης, Αδωνις Γεωργιάδης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Λίνα Μενδώνη, Νίκος Δένδιας, Παύλος Μαρινάκης και Μάκης Βορίδης. Τώρα θα πείτε με τόσους «αμετακίνητους», τι σόι ανασχηματισμός θα γίνει, γιατί όπως έλεγε και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής «ανασχηματισμός χωρίς να αλλάξεις τον υπουργό Οικονομικών, ανασχηματισμός δεν λογιέται».

Η άλλη ομάδα του ανασχηματισμού είναι οι υπουργοί που παραμένουν στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά απλώς αλλάζουν υπουργεία, όπως πιθανόν οι Γιώργος Φλωρίδης, Νίκη Κεραμέως και Θ. Σκυλακάκης και μια τρίτη ομάδα οι υπουργοί που θα μείνουν εκτός κυβερνητικού σχήματος (καλύτερα να μην αναφέρω ονόματα -ακούγονται ήδη τρία- για να μην δυσαρεστήσω κανέναν).

Πάντως ρώτησα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, εάν έχει κλειστεί κάποιο ραντεβού με τον Πρωθυπουργό και η απάντηση ήταν όχι. Η Πρόεδρος το απόγευμα της Τετάρτης θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μουσικής στην παρουσίαση του ψηφιοποιημένου ιστορικού, αθλητικού και πολιτιστικού αρχείου της οικογένειας Πετραλιά και της e-learning πλατφόρμας του. Για να είστε καλύτερα ενημερωμένοι, απλώς σας πληροφορώ ότι οι αρχικές σκέψεις του Πρωθυπουργού ήταν να κάνει ανασχηματισμό αρχές Σεπτεμβρίου πριν από την ΔΕΘ, τότε όμως που περίμενε ένα αποτέλεσμα γύρω στο 33% στις ευρωεκλογές και όχι τόσο χαμηλό, χάνοντας η ΝΔ περίπου ένα εκατ. ψηφοφόρους.

Έτσι, το αποτέλεσμα των εκλογών άλλαξε και τις προτεραιότητές του.
Υπάρχει τέλος και κάτι άλλο: Ο ανασχηματισμός, όπως οι πάντες γνωρίζουν, δεν συζητείται αλλά πραγματοποιείται και ότι, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, την Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει (έστω και με καύσωνα) υπό την παρούσα σύνθεση. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, πρώτον ότι δεν είναι έτοιμο ακόμα το σχήμα και δεύτερον ότι ο ανασχηματισμός δεν πρόκειται να γίνει ούτε αύριο ούτε μεθαύριο, αλλά δεν πρόκειται να αργήσει και ότι την Παρασκευή η σύνθεση του Υπουργικού παραμένει ως έχει μέχρι νεωτέρας και ας αυτό παρατείνει την αγωνία και των υπουργών, αλλά και των βουλευτών που περιμένουν μήπως τους θυμηθούν, αυτή τη φορά, για υπουργικό θώκο. Τώρα τι θέλει να πει ο ποιητής, «όλα και τίποτα...».

3..«Οκτώ τα μεγάλα κοινωνικά –οικονομικά θέματα, που μας κόστισαν». Ευθαρσώς, αξιολόγηση και δημόσια παραδοχή του Κωστή Χατζηδάκη. Χωρίς αξιολόγηση στους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς χειριστές

Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024 00:54

Υγεία, Δημόσια Διοίκηση, Αστυνομία-Ασφάλεια, Εφαρμογή των νόμων, Δικαιοσύνη, Στέγαση, Ενοίκια, Ακρίβεια.
Χατζηδάκης: Το ζήτημα δεν είναι αν θα πάμε δεξιά ή αριστερά, αλλά να είμαστε αποτελεσματικοί

«Είναι ψευδοδίλημμα να συζητάμε αν πρέπει να πάμε αριστερά ή δεξιά. Το βασικό ζήτημα είναι να είμαστε αποτελεσματικοί, σοβαροί, μετρημένοι, με την αναγκαία ενσυναίσθηση και ταπεινότητα. Να ακούμε τον κόσμο, αλλά βασικά να είμαστε αποτελεσματικοί στα θέματα της καθημερινότητας. Το ποδήλατο της Νέας Δημοκρατίας θα είναι σε πιο ανηφορικό δρόμο στο εξής, αλλά τα ποδήλατα που δεν ποδηλατούν, πέφτουν. Ο φόβος είναι κακός σύμβουλος, όπως και η αλαζονεία. Πρέπει να τα αποφύγουμε και να προχωρήσουμε μπροστά».

Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε παρεμβατική και ενδιαφέρουσα συνέντευξη χθες στον ΣΚΑΙ. «Υπάρχουν, πρόσθεσε, μάχες της καθημερινότητας που πρέπει να δώσουμε με τη μέγιστη αποφασιστικότητα αλλά και χωρίς φόβο για το πολιτικό κόστος. Είναι τα θέματα της υγείας, η δημόσια διοίκηση, η αστυνόμευση, η εφαρμογή των νόμων, η δικαιοσύνη, η στέγαση, τα ενοίκια, προφανώς τα θέματα της ακρίβειας».

Τομείς με έμφαση στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα της κοινωνίας, χωρίς αξιολόγηση σε πεπραγμένα, αποτυχίες και ευθύνες σχετικά των αρμόδιων υπουργών και υφυπουργών. Πάντως η ιεράρχιση των οκτώ μειζόνων τομέων αυτών είναι η πρώτη καθοδηγητική πράξη για τη δημόσια συζήτηση μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, και τους προβληματισμούς εντός της ΝΔ και της Κυβέρνησης για μια διορθωτική πορεία.,

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline