Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024  23:08:44

Ακόμα βρίσκονται στο σκοτάδι, καθώς καμία δημοσκόπηση δεν έπιασε το φαινόμενο. «Πού χάθηκαν, εξαφανίσθηκαν οι 1.000.000 ψηφοφόροι της ΝΔ». Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι οι αιτίες της αποχής είναι πολλές. Πολυτασικό το φαινόμενο. Το ερευνούν ακόμα. Κύριο

Αισιοδοξούν πάντως πάντως ότι αυτός μεγάλος αριθμός του ενός εκατ. ψηφοφόρων της ΝΔ του 2023 μόλις, είναι δυσαρεστημένοι ποικιλοτρόπως αλλά δεν μετακινήθηκαν σε άλλα κόμματα (πλην ολίγων δεκάδων χιλιάδων στα μικρά κόμματα).

1.- Η απουσία τους από τις κάλπες όχι μόνο προβλημάτισε και στοίχισε την ηγεσία της Κυβέρνησης και της ΝΔ αλλά και κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια η παλιννόστηση τους. Εστω κατά ένα μέρος.

2.Πρωτοφανές όντως, απρόσμενο και ασύλληπτο. Καμία δημοσκόπηση δεν κατέγραψε, δεν υποψιάστηκε σε τόση έκταση το φαινόμενο..,Σχεδόν ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους έχασε η Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές 2024, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές της περασμένης χρονιάς.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, τον Ιούνιο του 2023, η Νέα Δημοκρατία είχε κερδίσει 2.115.322 (ποσοστό 40,56%), ενώ στην εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου 2023, είχε κερδίσει 2.407.750 ψήφους. Αντίθετα, χθες, στις Ευρωεκλογές 2024, οι ψήφοι της Νέας Δημοκρατίας ήταν 1.125.602, με καταμετρημένο το 100%. Αξίζει να επισημανθεί πως στις Ευρωεκλογές 2019, οι ψήφοι της Νέας Δημοκρατίας ήταν 1.873.137 – δηλαδή περίπου 750.000 περισσότερες σε σχέση με φέτος.

3.Τα αίτια του 28,31% της ΝΔ και του σχεδόν ενός εκατομμυρίου «χαμένων» ψηφοφόρων μέσα σε μόνο έναν χρόνο αναζητούν οι επιτελείς σε Μαξίμου και Πειραιώς. Από την εθνική κάλπη του περασμένου Ιουνίου μέχρι τις φετινές ευρωεκλογές, η ΝΔ είδε 989.720 λιγότερες ψήφους, καταγράφοντας τον μικρότερο αριθμό ψηφοφόρων στην ιστορία της έστω και αν η αναμέτρηση σημαδεύτηκε από την τεράστια αποχή.

Από χθες εξελίσσονται στο Μαξίμου διαδοχικές συσκέψεις για την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς ο «εκλογολόγος» της ΝΔ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος πήρε εντολή για γρήγορη και σε βάθος αξιολόγηση. Εξάλλου ο Μητσοτάκης ήθελε να είναι ενημερωμένος και έτοιμος για απαντήσεις σε ό,τι αφορά τα εκλογικά και πολιτικά συμπεράσματα στην αποψινή παρουσία του σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

«Δεν υπάρχει μία ευθεία απάντηση, πολυπαραγοντικά είναι και τα αίτια» λέει κυβερνητικός παράγοντας, ενώ άπαντες ομολογούν ότι το βασικό μήνυμα της ευρωκάλπης είναι μήνυμα δυσαρέσκειας, είτε αυτό αποτυπώθηκε με στροφή σε μικρότερα κόμματα είτε εκφράστηκε με την αποχή.

Διαρροές από τρεις δεξαμενές

Εντοπίζονται τρεις διαφορετικές δεξαμενές ψηφοφόρων, που συνέβαλαν στο δυσάρεστο αποτέλεσμα: πρώτον, δεξιοί ψηφοφόροι που νιώθουν αποξενωμένοι και μπορεί να στράφηκαν δεξιότερα της ΝΔ ως «προειδοποίηση» στην κυβέρνηση. Δεύτερον, παραδοσιακοί νεοδημοκράτες οι οποίοι απογοητευμένοι από επιλογές και χειρισμούς των προηγούμενων μηνών επέλεξαν τον καναπέ τους ή την παραλία. Και τρίτον, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως κεντρώοι οι οποίοι στήριξαν τον Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές ωστόσο αποφάσισαν να τηρήσουν τώρα μια στάση αναμονής (και αυστηρότερης κριτικής) παρακολουθώντας την τροχιά της κυβέρνησης.

Ο μεσαίος χώρος και η δική του στάση είναι εκείνη που φαίνεται να προβληματίζει περισσότερο, ενώ η προσοχή πέφτει επίσης στην αποστασιοποίηση επαγγελματικών ομάδων, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (Παραπολιτικά fm) μπορεί να παραδέχθηκε ότι η θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών απογοήτευσε πολλούς ωστόσο είναι θέμα που δεν επηρεάζει την καθημερινότητα – όπως είναι τα ζητήματα της ακρίβειας, της υγείας, το νέο φορολογικό κ.λπ.

4.Τι συμβαίνει δεξιότερα της Δεξιάς

Στο Μαξίμου εκτιμάται ότι οι μετακινήσεις στα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ πράγματι αποτυπώθηκε αλλά σε πολύ μικρούς αριθμούς. Οπως επεσήμανε (Σκάι) ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης συνολικά τα κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ (Ελληνική Λύση, Νίκη, Φωνή Λογικής, Πατριώτες) πήραν 742.000 ψήφους στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές του 2023 τα δεξιότερα της ΝΔ κόμματα (υπήρχαν και οι «Σπαρτιάτες») έλαβαν 714.000, ενώ στις ευρωεκλογές του 2019 είχαν λάβει συνολικά 701.000 ψήφους: «Hταν 30.000 ψηφοφόροι που μετακινήθηκαν. Να πήγαν στην αποχή και μερικοί ψηφοφόροι του Κυριάκου Βελόπουλου, άρα να είναι 60.000 που μετακινήθηκαν από τη ΝΔ προς τα δεξιά – 60.000 στο ένα εκατομμύριο».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline