Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024  23:02:39

H ακρίβεια στα σούπερ –μάρκετ, η λεηλασία στις παραλίες. Καλοκαιρινή δροσιά ακριβοπληρωμένη. Οι αλμυρές τιμές – για τη μέση ελληνική οικογένεια. Κύριο

Στα ύψη ακτοπλοϊκά, ξαπλώστρες και... παγωτά. 

Πανάκριβες οι μετακινήσεις με πλοίο, «φωτιά» οι οργανωμένες παραλίες, οι ταβέρνες, τα μπήτς- μπαρ, τα ενοικιαζόμενα θαλάσσης και στα ύψη τα παγωτά.

Η Ακρίβεια δραπέτευσε από τα σούπερ- μάρκετ, τις Τράπεζες και τα βενζινάδικα, στα ενοίκια καταστημάτων και σπιτιών και κατηφόρισε στις παραλίες μαζί με την κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια. Ο εγχώριος τουρισμός γίνεται όλο και περισσότερο απαγορευτικός τον μέσο Έλληνα και την οικογένεια του..

Όχι μόνο ο ταξιδιωτικός τουρισμός, με 10 το πολύ ημέρες για διακοπές, σε κάποιο νησί ή παραλιακή πόλη αλλά και οι πολλές, οι λαϊκές άλλοτε πλαζ στις μεγάλες πόλεις. Παντού οργισμένα παράπονα και καταγγελίες για την νέα ακρίβεια και υποβάθμιση της καθημερινότητας. Πρώτη, δυσάρεστη εμπειρία οι παραλίες που βρίσκονται πλησίον των μεγάλων πόλεων-Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλος, Ηράκλειο, Καλαμάτα κλπ κλπ.. Τα Σαββατοκύριακα υποδέχονται ορδές λουομένων που αναζητούν κάποιες ώρες ξεγνοιασιάς.

Το κόστος για μια τετραμελή οικογένεια σε οργανωμένη παραλία της Αττικής
Η έκπληξη όμως που τους περιμένει όταν βρεθούν σε μια οργανωμένη παραλία είναι δυσάρεστη γιατί οι τιμές για ξαπλώστρες στις παραλίες της Αττικής τραβούν την ανηφόρα, ενώ το κόστος ανεβαίνει σημαντικά με έναν καφέ, κάποιον χυμό ή κάποιο τοστ.

Ακριβή μου... ξαπλώστρα

Η βουτιά στις οργανωμένες παραλίες του λεκανοπεδίου, κοστίζει ακριβά. Μια τετραμελής οικογένεια για ένα μπάνιο θέλει σχεδόν 50 ευρώ τη φορά, τις καθημερινές γιατί το Σαββατοκύριακο οι τιμές ανεβαίνουν.
Στον Άλιμο επί παραδείγματι το σετ ομπρέλας ξαπλώστρας κοστίζει 22 ευρώ ενώ η είσοδος είναι 10 ευρώ το άτομο. Μια τετραμελής οικογένεια άρα, θα πληρώσει τουλάχιστον 62 ευρώ για μια βουτιά στη θάλασσα.

Ο τιμοκατάλογος της ξαπλώστρας

Ειδικότερα ο τιμοκατάλογος στις παραλίες αυτή τη στιγμή είναι διαμορφωμένος ως εξής:
-Άλιμος
Καθημερινές: Σετ 17 ευρώ
Είσοδος 8 ευρώ / άτομο
Σαββατοκύριακο: Σετ από 22 ευρώ
Είσοδος 10 ευρώ / άτομο
-Ανάβυσσος
Καθημερινές : Σετ από 6 ευρώ
Σαββατοκύριακο : Σετ από 20 ευρώ
Ελεύθερη είσοδος
-Πόρτο Ράφτη
Καθημερινές : Σετ από 10 ευρώ
Είσοδος 5 ευρώ / άτομο
Σαββατοκύριακο : Σετ από 15 ευρώ
Είσοδος 7 ευρώ /άτομο
-Βουλιαγμένη
Είσοδος 10 ευρώ / άτομο
Μειωμένο ειδικό εισιτήριο 5 ευρώ
( άνεργοι , φοιτητές , πολύτεκνοι , άνω των 65 ετών )

Με αυτά τα δεδομένα οι ελεύθερες παραλίες είναι μία λύση για πολλές οικογένειες που θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα. Πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν την... ψάθα ή πηγαίνουν στις παραλίες με δικές τους ομπρέλες και καρεκλάκια.

Τρεις κατώτατοι μισθοί για μια εβδομάδα ξεκούρασης

Βαδίζοντας στην καρδιά του καλοκαιριού και με τα ελληνικά νησιά να αποτελούν πόλο έλξης ο νέος πονοκέφαλος σχετίζεται με τις τιμές των ακτοπλοϊκών.
Η εκτίναξη των τιμών καθιστούν άπιαστο όνειρο για πολλούς τις καλοκαιρινές διακοπές σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς. Το κρας τεστ τιμών αποτυπώνει πως η μετακίνηση με πλοίο θα είναι από 10 έως και 40% ακριβότερη με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στα ταχύπλοα και στα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια.

Ακριβά τα ταξίδια στα νησιά

Παρά την πτώση στις τιμές των καυσίμων σε σχέση με πέρυσι και τη διατήρηση του ΦΠΑ στο 13% το σοκ για τον Έλληνα καταναλωτή τείνει να γίνει μόνιμο όσο για τις ακτοπλοϊκές: όσο οι τιμές των εισιτηρίων ανεβαίνουν τόσο ανεβαίνουν και τα κέρδη τους.
Το οξύμωρο είναι ότι παρά το γεγονός ότι η άνοδος των εισιτηρίων πέρυσι αποδόθηκε στην ενεργειακή κρίση τώρα που οι τιμές των καυσίμων υποχώρησαν οι τιμές παραμένουν στα ύψη.

Κατατοπιστικό είναι το ρεπορτάζ του MEGA. Για μία τετραμελή οικογένεια οι διακοπές σε νησί ισοδυναμούν με δαπάνη που δεν αντέχει ένα μέσο νοικοκυριό. Μόνο για να φθάσει μία οικογένεια με αυτοκίνητο στη Σκιάθο θα δαπανήσει 419 ευρώ, 430 για Τήνο, 596 ευρώ για Χίο, 632 θα χρειαστεί για Πάρο, 206 για Κεφαλονιά ενώ για Ρόδο δεν φθάνουν ούτε χίλια ευρώ.
Αν στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια προσθέσουμε, διαμονή, διατροφή και διασκέδαση και χωρίς σπατάλες μία τετραμελή οικογένεια θα χρειαστεί τουλάχιστον 2.500 ευρώ για διακοπές εφτά ημερών σε νησί. Δηλαδή περίπου τρεις κατώτατους μισθούς για μια εβδομάδα ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς.

Το σοκ για τον Έλληνα καταναλωτή μεγαλώνει όταν θα διαπιστώσει πως του έρχεται φτηνότερα να πάει στην Ιταλία αφού τα ακτοπλοϊκά σε αυτή την περίπτωση έχουν: Πάτρα – Ανκόνα: 974€, Πάτρα – Βενετία : 1.124€.

Ποιος ρυθμίζει τις τιμές

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κλήθηκε πρόσφατα να απαντήσεις για τις τιμές των εισιτηρίων που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί.
Τόνισε (ΕΡΤ) ότι μέσω του παρατηρητηρίου τιμών που λειτουργεί στο υπουργείο γίνονται συστάσεις στις ακτοπλοϊκές εταιρείες ενώ προειδοποίησε ότι «αν χρειαστεί θα καταλήξουμε στην παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Απαντώντας σε ερώτηση ποιος ρυθμίζει τις τιμές ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι το κράτος δεν μπορεί να παρέμβει γιατί η αγορά είναι ελεύθερη.
«Δεν μπορεί να παρέμβει το κράτος και να επιβάλει τιμές. Θα ήταν και λάθος» είπε επισημαίνοντας ότι η ουσία είναι να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Δεν παρέλειψε να πει ότι «μέχρι τώρα οι τιμές στα συμβατικά πλοία είναι λογικές».
Παγωτό που «τσουρουφλίζει»
«Κερασάκι στην τούρτα» στο ράλι των αυξήσεων οι τιμές των παγωτών.

Πόσο κοστίζει μια μπάλα παγωτού

Οι ανατιμήσεις λόγω σοκολάτας και ζάχαρης φτάνουν το 25% και η μπάλα παγωτό πλέον ακουμπά τα 4€ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA.
• 2023: 2,50€ – 3,20€ / μπάλα
• 2024: 3€ – 4€ (απλά) – 4,20€ – 4,50€ (special) / μπάλα

Αύξηση: Έως 2€ ή 80%

Αυτό σημαίνει πως στην πόλη ή στο νησί, στην παραλία για παράδειγμα η συνήθεια του παγωτού για ένα ζευγάρι (4 μπάλες παγωτό) θα κοστίζει:
• 2023: Από 10€ – 12.80€
• 2024: Από 12€ -18€

Το αδιανόητο ράλι της ακρίβειας γίνεται πιο σαφές αν δούμε την διαχρονική απογείωση των τιμών:
• 2021: 1.30€ – 2€
• 2022: 1.40€ – 2.50€
• 2023: 2.50€ – 3€
• 2024: 3€ – 4.50€

Αύξηση: Έως 3.20€ ή 246%

Και κάπως έτσι γίνεται παρελθόν και η βόλτα για παγωτό για μία οικογένεια που θα θελήσει να δροσιστεί αφού:
• 2021: 16€
• 2022: 20€
• 2023: 24€
• 2024: 36€

Απλησίαστο και το παγωτό στο ψυγείο

Πιο τσιμπημένη θα είναι και η φθηνότερη απόλαυση του συσκευασμένου παγωτού καθώς η έρευνα του LIVE NEWS σε περίπτερα και μικρομάγαζα για τις τιμές των παγωτών δείχνει πως το ξυλάκι κυμαίνεται από:

• Ξυλάκι: 2.80€ – 3.20€
• Κυπελάκι: 2.50€ στα 3.00€
• Πύραυλος: Από 2.50€ στα 3.00€
• Οικογενειακό: Από 10€ στα 13€

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline