Τρίτη 18 Ιουνίου 2024  17:09:54

Αφιέρωμα των FT στον «Έλληνα Πικάσο», αείμνηστο Αλέκο Φασιανό.(1935-2022). Κύριο

«Τα έντονα χρώματα, οι ελληνικοί συμβολισμοί και οι πειραματικές φόρμες του Αλέκου Φασιανού δεν ήταν ποτέ πιο hot», γράφουν οι Financial Times.

1. «Το αθηναϊκό προάστιο του Αγίου Παύλου δεν είναι Μονμάρτη», γράφει στους FT o Chris Cotonou, εστιάζοντας τη ματιά του «στον γεμάτο γκραφίτι σταθμό του μετρό και στις πολυκατοικίες». Ωστόσο, στην ίδια περιοχή, πίσω από μια χάλκινη πόρτα στην οδό Νεοφύτου Μεταξά βρίσκεται η άλλοτε οικογενειακή οικία ενός από τους πιο διάσημους Ελληνες καλλιτέχνες.

Γνωστός και ως «ο Πικάσο της Ελλάδας», τα έργα του Αλέκου Φασιανού έχουν πια επιστρέψει στη μόδα. «Τα έντονα χρώματά, οι ελληνικοί συμβολισμοί και οι πειραματικές φόρμες του Αλέκου Φασιανού δεν ήταν ποτέ πιο hot», γράφουν οι FT, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι κατά τη διάρκεια της ζωής του αυτός ο «εθνικός θησαυρός» της Ελλάδας «δεν γνώρισε ποτέ ευρεία παγκόσμια αναγνώριση». Ο Αλέκος Φασιανός απεβίωσε τον Ιανουάριο του 2022, σε ηλικία 86 ετών. Εκτοτε ωστόσο, το διεθνές ενδιαφέρον για εκείνον και το έργο του αναγεννήθηκε. Εκθέσεις με έργα του πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στο Μιλάνο (Tommaso Calabro) και στο Λονδίνο (Herald St gallery), ενώ μέσα στο 2023 άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό και το Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο Μεταξουργείο.

2.Η επιμέλεια της έκθεσης αποσκοπεί στο να συστήσει το εύρος του έργου του Αλέκου Φασιανού. Παρουσιάζονται έργα από το 1956 έως το τέλος της ζωής του καλλιτέχνη. Στην έκθεση συναντάμε πρώιμα έργα με αφαιρετική διάθεση της δεκαετίας του '60 και των πρώτων χρόνων στο Παρίσι. Έργα επηρεασμένα από την Βυζαντινή τέχνη, κολλάζ, μεικτές τεχνικές, αφανείς αλλά και ευρέως αναγνωρίσιμους πίνακες με την πλέον χαρακτηριστική γραφή του Φασιανού. Ο Μύθος της γειτονιάς του ξετυλίγεται μέσα από έργα που αναπαριστούν εικόνες και βιώματα που απέκτησε στη γειτονιά του Αγίου Παύλου όπου μεγάλωσε και στις περιπλανήσεις του στην Αθήνα. Ήρωες της παιδικής του ηλικίας σμίγουν με τους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας δημιουργώντας τον αιώνιο ήρωα που είναι ο άνθρωπος.

«Η ζωή είναι ρευστή, το έργο μένει» – Η «Κ» στο ατελιέ του Αλέκου Φασιανού
«Ο πατέρας μου έχει προφανώς βρει ένα νέο κοινό», δηλώνει, μιλώντας στους FT, η Βικτώρια Φασιανού, κόρη του ζωγράφου και ιθύνουσα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Alekos Fassianos Estate που συστάθηκε με σκοπό την προβολή και διάδοση του συνολικού έργου του Αλέκου Φασιανού.

«Ο Φασιανός είναι σαν τον Άντι Γουόρχολ στην Ελλάδα. Όλοι τον γνωρίζουν και η δημοτικότητά του ανεβαίνει διεθνώς», δηλώνει, από την πλευρά της, η Τίτη Αγγελοπούλου η οποία είναι υπεύθυνη για τις δημοπρασίες ελληνικής τέχνης (Greek Sale) του οίκου Bonhams. Πράγματι, το έργο «Θαλασσινός Κυνηγός» έπιασε, για παράδειγμα, πέρυσι 44.800 ευρώ στο Bonhams Greek Sale στο Παρίσι, ενώ πλέον υπάρχει αναγεννημένο ενδιαφέρον και για πολλά από τα έπιπλα και τα γλυπτά που είχε σχεδιάσει ο Φασιανός.

Αλέκος Φασιανός: «Ένας φίνος, ένας πολύ ξεχωριστός άνθρωπος»

«Μπορείς να αναγνωρίσεις το χέρι του σε οτιδήποτε έκανε, από τους μεγάλους και λεπτομερείς πίνακες μέχρι τα μικρά παιχνίδια από λαμαρίνα», σχολιάζει η διευθύντρια της Herald St gallery, Émilie Streiff.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline