Τρίτη 18 Ιουνίου 2024  15:28:33

Καύσωνας: Οι οκτώ περιοχές που ο υδράργυρος «χτύπησε» κόκκινο

Καύσωνας: Ανοίγουν τα σχολεία στο Δήμο Αθηναίων.

Στις Βουκολιές Χανίων καταγράφηκε η ψηλότερη θερμοκρασία της Πέμπτης (13/06) με το θερμόμετρο να σταματά στους 44,5 βαθμούς Κελσίου.

Αποπνικτική ήταν η ατμόσφαιρα σε πολλές περιοχές της χώρας. Ο καύσωνας ανέβασε το θερμόμετρο στα ύψη. Σύμφωνα με το meteo.gr τουλάχιστον οκτώ περιοχές κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 43ων βαθμών Κελσίου.
Στις Βουκολιές Χανίων καταγράφηκε η ψηλότερη θερμοκρασία της Πέμπτης (13/06) με το θερμόμετρο να σταματά στους 44,5 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια ώρα πολλές περιοχές της Κρήτης και της Νοτίου Ελλάδας βρίσκονται στην πρώτη οκτάδα, ενώ το Κρανίδι Αργολίδας ήταν η δεύτερη περιοχή που φλέρταρε με τους 44 βαθμούς.

Οι 8 περιοχές με τις μέγιστες θερμοκρασίες σήμερα:

• Βουκολιές Χανίων 44,5 βαθμούς Κελσίου
• Κρανίδι 43,9
• Άγιοι Πάντες Χανίων 43,7
• Πλώρα Ηρακλείου 43,5
• Τανάγρα 43,5
• Σπάρτη 43,4
• Χανιά-Ακρωτήρι 43,3
• Θήβα-Νέα Οδός 43,2

Οι οκτώ χαμηλότερες θερμοκρασίες της ημέρας

Στη Βλάστη Κοζάνης καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία της ημέρας με το θερμόμετρο να δείχνει 12,6 βαθμούς Κελσίου. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και σε περιοχές που παραδοσιακά το θερμόμετρο μένει σε χαμηλά επίπεδα είδαμε να καταγράφονται υψηλές σχετικά θερμοκρασίες.
Για παράδειγμα στο Σέλι έδειξε 13.7 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο Οχυρό Νευροκοπίου η χαμηλότερη ήταν 13.9 βαθμούς Κελσίου.

Προς νέο ρεκόρ ο τουρισμός με 35 εκατ. αφίξεις - Το μεγάλο πρόβλημα

Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και διαμονής, κακοί εργοδότες και χαμηλοί μισθοί «διώχνουν» τους εργαζομένους από τις τουριστικές επιχειρήσεις - Οι καταγγελίες και οι ελλείψεις

Στη Μύκονο τα κοντέινερ έκαναν την επανεμφάνισή τους, αυτή τη φορά κρυμμένα πίσω από καλαμιές... 25-30 τ.μ., «τρώγλες», όπως λένε οι εργαζόμενοι, όπου μένουν από 2 έως 6 μαζί, πολλές φορές άντρες και γυναίκες. «Δεν περίμενα να με βάλουν να μείνω σε 5άστερο ξενοδοχείο αλλά αυτό απέχει κατά πολύ από ένα κοντέινερ με μούχλα» λέει στο «Βήμα» ο Μάνος, εποχικός εργαζόμενος στη Μύκονο. Πήγε στο νησί πριν από τις διακοπές του Πάσχα και θα γυρίσει στην Αθήνα στις 28 Οκτωβρίου. Ο μισθός του είναι 1.200 ευρώ τον μήνα, συν τα tips, που ευελπιστεί να μοιραστούν στους εργαζομένους.

«Είμαι σκληρό καρύδι και θα αντέξω»

Τα προβλήματα όμως των εποχικών εργαζομένων δεν εξαντλούνται στις συνθήκες διαμονής. «Το φαγητό του προσωπικού είναι απαράδεκτο. Τρώμε φασόλια 3 φορές την εβδομάδα μέσα στο καλοκαίρι. Το 8ωρο δεν είναι ποτέ 8ωρο, αντιθέτως πάντα υπάρχουν υπερωρίες... οι οποίες δεν πληρώνονται» συμπληρώνει. «Η Μύκονος έχει φάει πολύ HATE, αλλά εγώ είμαι σκληρό καρύδι και θα αντέξω» λέει γελώντας ο 20χρονος.
Το ελληνικό καλοκαίρι ξεκίνησε με «40άρια...», έτοιμο να διεκδικήσει μία ακόμη χρονιά-ρεκόρ, σπάζοντας το φράγμα των 35 εκατομμυρίων αφίξεων, δηλαδή, 7% πάνω, έναντι του 2023. Ωστόσο, ο κλάδος συνεχίζει να αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα της εύρεσης προσωπικού με το 80% των επιχειρήσεων να βρίσκεται αντιμέτωπο με σημαντικό αριθμό κενών θέσεων εργασίας ίδιο ή μεγαλύτερο με αυτόν του 2023.

Η φετινή τουριστική σεζόν ξεκινάει με 80.000 κενές θέσεις εργασίας – περίπου το 34% – σε ξενοδοχεία και εστίαση. 33.000 κενές θέσεις δίνει η ΓΣΕΒΕΕ και 50.000 κενές θέσεις εργασίας δίνει ο ΣΕΤΕ. «Μόνο στην Κρήτη υπάρχουν 3.500 κενές θέσεις εργασίας» λέει στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου. «Δεν είναι πολλές, αλλά αρκετές για να δημιουργήσουν πρόβλημα, αφού τα περισσότερα καταλύματα έχουν ήδη πληρότητα».

Στο ερώτημα «γιατί οι επιχειρήσεις αδυνατούν να καλύψουν τα κενά», οι απαντήσεις είναι τρεις. Οι κακές συνθήκες εργασίας, οι κακές συνθήκες διαμονής και το γεγονός ότι με 3 μήνες οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να επιβιώσουν τον χειμώνα. «Σίγουρα μιλάμε για μία καλή χρονιά» λέει ο κ. Χότζογλου, «στο χέρι μας όμως είναι να μην είναι η τελευταία καλή χρονιά» συμπληρώνει. «Αφού όταν ο μέσος όρος της τιμής δωματίου για ένα all inclusive ξενοδοχείο είναι τα 420 ευρώ, δεν μπορεί η ποιότητα παροχής υπηρεσιών να είναι λιγότερο από αυτό» τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων, εκφράζοντας τον φόβο ότι μελλοντικά το πρόβλημα θα είναι τέτοιο που οι 80.000 κενές θέσεις εργασίας θα μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό.

Από τη Μύκονο θα πάμε στην Τζια και στην εμπειρία της Σοφίας. «Να σκύβεις θηλυκά και να φαίνονται ωραία τα δάχτυλα όταν αφήνεις τα ποτά». Αυτή την οδηγία έδωσε στη Σοφία η εργοδότριά της. Εφυγε για σεζόν στην Τζια και θα επέστρεφε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο με 11.000 συν τα tips για να βγάλει τον χειμώνα. «Είχαμε πει ότι θα ήμουν στο service αλλά τελικά ήμουν παντού. Στο service, στις προμήθειες των πρώτων υλών, στο πρωινό, ακόμα και στην καθαριότητα!» λέει η Σοφία στο «Βήμα της Κυριακής». «Το πρώτο σοκ ήταν το δωμάτιο. Ενα μικρό δωμάτιο με 1 κρεβάτι και 1 καναπέ για 2 κορίτσια. «Διαλέξετε ποια θα κοιμηθεί στο κρεβάτι και ποια στον καναπέ» μας είπαν. Βρώμικο, υγρό, με ζουζούνια να κάνουν παρέλαση πάνω σε σεντόνια και μαξιλάρια. Εκανε ακόμα κρύο και μας έδωσε δύο σκληρές κουβέρτες του στρατού». Οπως λέει η Σοφία, αποφάσισε να κάνει υπομονή, οι εκπλήξεις όμως συνεχίστηκαν, όπως και οι αθετήσεις της συμφωνίας.

Οι «κανόνες» των εργοδοτών

«Τα δωμάτια των πελατών στοιχίζουν 550 ευρώ τη βραδιά. Ο καφές στην πισίνα στοιχίζει 8 ευρώ, γιατί – δήθεν – το χαρμάνι είναι εξαιρετικό. Εγώ η ίδια, όμως, το αγόραζα από το σουπερμάρκετ και είχα εντολή να παίρνω τον πιο οικονομικό, εγώ αγόραζα και τις πορτοκαλάδες του εμπορίου, που τις πληρώνουν 6 ευρώ. Οπως και όλες τις πρώτες ύλες. Είμαι σίγουρη πως αν οι πελάτες έμπαιναν στην κουζίνα, δεν θα αγόραζαν ούτε νερό!» τονίζει. Οπως εξηγεί η 23χρονη Σοφία, η μονάδα ήταν οικογενειακή και τα αφεντικά ήταν συνέχεια από πάνω από τους υπαλλήλους. «Οι υπάλληλοι βέβαια ήμασταν μόλις 3 για όλες τις δουλειές... 7 ημέρες την εβδομάδα, ακόμα και όταν είχαμε πάρτι ή γάμο στην πισίνα. Το 8ωρο δεν ήταν ποτέ 8ωρο και οι υπερωρίες δεν πληρώθηκαν ποτέ. Ούτε λόγος για διάλειμμα».

Ωστόσο, οι οδηγίες ήταν σαφείς για το πώς θα ανοίγουν «θεαματικά» τις σαμπάνιες στους πελάτες... για το πώς θα σκύβουν οι κοπέλες «θηλυκά», πώς θα αφήνουν τα ποτά στο τραπέζι για να φαίνονται τα δάχτυλα μακριά, πώς θα μεταφέρουν τις καρέκλες, πώς θα ντύνονται και πώς θα χτενίζουν τα μαλλιά τους. Ο κανόνας ήταν απλός. «Μπροστά οι πλούσιοι και οι όμορφοι, πίσω οι άγνωστοι και οι άσχημοι». Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γιώργος Χότζογλου κάνει λόγο για εργαζομένους-«ατραξιόν» και θυμάται την ιστορία της Ρόδου, με τους εργαζομένους που έμπαιναν στο νερό μέχρι τον λαιμό για να σερβίρουν του πελάτες μέσα στη θάλασσα.
Και βέβαια το «όργιο αυθαιρεσιών» συνεχίστηκε και φέτος με παράνομες μεταλλικές κατασκευές μέσα στη θάλασσα.

«Το deadline που δόθηκε για να εναρμονιστεί με τον νόμο είναι μέχρι τις 20 Ιουνίου, και ο επιχειρηματίας το εκμεταλλεύτηκε για να κάνει ένα μεγάλο πάρτι» λέει ο κ. Χότζογλου. Και βέβαια μία ακόμη μεγάλη απειλή και για το ελληνικό καλοκαίρι είναι ο υπερτουρισμός. Στη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Αντίπαρο κρούουν τον κώδωνα για το θέμα του νερού, ενώ στην Κρήτη και την Πάργα έχουν μετατρέψει ακόμα και τα πάρκινγκ σε airbnb. Με το ερώτημα πλέον να είναι σαφές. «Τι τουρισμό θέλουμε;».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline