Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024  19:00:44

Ο Ιdependent ερευνά το φαινόμενο: Πέντε νεκροί τουρίστες σε 11 ημέρες στην Ελλάδα, είναι κάτι ασυνήθιστο και παράξενο. Κύριο

«Υπάρχει ένα κοινό μοτίβο» και συγκεκριμένες αιτίες, είτε επιπολαιότητες είτε κρατικές αδυναμίες.

Με τους θανάτους τουριστών στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν ένα κοινό μοτίβο ασχολείται ο Independent, καθώς και άλλα βρετανικά ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για πέντε νεκρούς τις τελευταίες 11 ημέρες.

Θρίλερ με τις δύο αγνοούμενες Γαλλίδες στη Σίκινο - Τα τελευταία μηνύματα πριν χαθούν τα ίχνη τους

Θέμα στα βρετανικά ΜΜΕ έχουν γίνει οι εξαφανίσεις και οι θάνατοι τουριστών σε νησιά της Ελλάδας. Μάλιστα δημοσίευμα του Independent στέκεται στον θάνατο του παρουσιαστή του BBC, Μάικλ Μόσλεϊ, ο οποίος έγινε πρωτοσέλιδο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε ακόμα τέσσερις τουρίστες που έχουν εντοπιστεί νεκροί τις τελευταίες 11 ημέρες.

«Υπάρχει ένα κοινό μοτίβο – όλοι πήγαν για πεζοπορία εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών»

Ο Independent συνδέει του θανάτους των τουριστών με τον καύσωνα που πλήττει τη χώρα μας, ο οποίος όπως λένε «οι μετεωρολόγοι λένε ότι θα μείνει στην ιστορία».
«Σε ορισμένες περιοχές, οι άνθρωποι έχουν ενημερωθεί να παραμείνουν στα σπίτια τους μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ. με τον καυτό καιρό στις αρχές του καλοκαιριού, λόγω φόβων για θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη», γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

«Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο καύσωνας θα μπορούσε να είναι ένα καταστροφικό σημάδι για τα καλοκαίρια που έρχονται, με τη χώρα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο μεγαλύτερος καύσωνας που έχει υπάρξει στην Ελλάδα, ήταν διάρκειας 16 ημερών και καταγράφηκε τον περασμένο Ιούλιο», προσθέτει.

Στη συνέχεια ο Independent αναφέρεται για το κλείσιμο της Ακρόπολης για ορισμένες ώρες, καθώς και σχολείων και παιδικών σταθμών, αφού η θερμοκρασία έφτασε κατά τόπους τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Το δημοσίευμα του Independent για τους θανάτους τουριστών

Στο δημοσίευμα αναφέρονται ακόμα οι δηλώσεις του μετεωρολόγου της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλου, ο οποίος είπε ότι «αυτός ο καύσωνας θα μείνει στην ιστορία. Στον 20ό αιώνα δεν είχαμε ποτέ καύσωνα πριν από τις 19 Ιουνίου. Είχαμε αρκετούς τον 21ο αιώνα, αλλά κανέναν πριν από τις 15 Ιουνίου».

Στη συνέχεια αναφέρεται στους απανωτούς θανάτους τουριστών που έχουν συγκλονίσει τη χώρα μας, αρκετοί εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίστηκαν αφότου ξεκίνησαν για πεζοπορία σε υψηλές θερμοκρασίες.

Οι πέντε τουρίστες που εντοπίστηκαν νεκροί

Ο Μάικλ Μόσλεϊ εντοπίστηκε νεκρός στο νησί της Σύμης νωρίτερα αυτόν τον μήνα μετά από εκτεταμένες έρευνες. Ο ιατροδικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πέθανε λίγο μετά την πεζοπορία του σε δύσκολο, βραχώδες έδαφος στις 5 Ιουνίου.
Την Κυριακή, ομάδες έρευνας εντόπισαν τη σορό ενός 55χρονου Αμερικανού τουρίστα στο μικρό νησί Μαθράκι. Μεταφέρθηκε στο νησί της Κέρκυρας, όπου θα διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή.

Ακόμα γίνεται λόγος για τη σορό ενός αγνοούμενου Ολλανδού τουρίστα βρέθηκε το Σάββατο στο νησί της Σάμου. Ο 74χρονος είχε μετακομίσει πρόσφατα στο νησί και είχε δηλωθεί η εξαφάνισή του από τη σύζυγό του. Το πτώμα βρέθηκε σε ένα φαράγγι, περίπου 800 μέτρα μακριά από τον Λιμνιώνα. Ο τουρίστας είχε θεαθεί από κάτοικο της περιοχής να περπατάει με δυσκολία μέσα στη ζέστη.

Στις 5 Ιουνίου, ένας άλλος Ολλανδός τουρίστας, 67 ετών, κατέρρευσε και πέθανε από καρδιακή προσβολή ενώ διέσχιζε το φαράγγι Μύλων στο Ρέθυμνο της Κρήτης, καθώς οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Την επόμενη ημέρα, στο ίδιο νησί, ένας 70χρονη Γαλλίδα τουρίστρια έχασε τη ζωή του ενώ περπατούσε σε μια ερημική παραλία μεταξύ Κουρεμένου και Ζάκρου στη Σητεία. Οι τραυματιοφορείς κατάφεραν να την προσεγγίσουν, αλλά δεν μπόρεσαν να σώσουν τη ζωή της.

«Υπάρχει ένα κοινό μοτίβο»

«Υπάρχει ένα κοινό μοτίβο – όλοι πήγαν για πεζοπορία εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών», δήλωσε στο Reuters ο Πέτρος Βασιλάκης, εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Νότιο Αιγαίο.

Το δημοσίευμα του BBC

«Οι Έλληνες αξιωματούχοι συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό τριών αγνοούμενων τουριστών στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων», γράφουν τα βρετανικά δίκτυα, αναφερόμενα στις δύο Γαλλίδες που αγνοούνται στη Σίκινο και τον 59χρονο Αμερικανό τουρίστα που πήγε μόνος του για πεζοπορία σε συνθήκες καύσωνα στην Αμοργό και δεν έχει δώσει σημεία ζωής από την περασμένη Τρίτη.

Το δημοσίευμα του Sky News

Η Αθήνα είναι μια από τις πιο καυτές πόλεις της Ευρώπης με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες εκεί θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά δύο βαθμούς μέχρι το 2050.

Tοπικοί αξιωματούχοι ζητούν καλύτερη ενημέρωση των τουριστών

Ο Δημήτρης Κατατζής, επικεφαλής της ομάδας διάσωσης της Σάμου, δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι αποστολές συχνά γίνονται πιο δύσκολες επειδή οι τουρίστες, που συχνά αγνοούσαν τους κινδύνους, "παρεκκλίνουν από το δρόμο" για να δουν τοποθεσίες και στη συνέχεια χάνονται. «Χθες είδαμε ένα ζευγάρι [αλλοδαπών] να περπατάει σε ένα μονοπάτι στους 41 βαθμούς Κελσίου χωρίς καπέλα», δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Αψηφά τη λογική».

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα πλήττεται από την κλιματική κρίση και αντιμετωπίζει όλο και πιο υψηλές θερμοκρασίες με ρεκόρ 48 βαθμών κελσίου να καταγράφεται το περασμένο καλοκαίρι. Επισημαίνει δε ότι ήδη σημειώνονται ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή.

Ζητούν καλύτερη σήμανση μονοπατιών

Το δημοσίευμα αναφέρει, μάλιστα, ότι η ακραία ζέστη και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί έχουν προκαλέσει αιτήματα για καλύτερη συντήρηση και σήμανση των μονοπατιών στην Ελλάδα. «Θα ήθελα να δω περισσότερες κάμερες παρακολούθησης και τον φωτισμό αυτών των μονοπατιών» δήλωσε στον Guardian ο δήμαρχος Σύμης, Ελευθέριος Παπακαλοδούκας. «Αν υπάρχει ένα μάθημα που πρέπει να πάρουμε από την τραγωδία του θανάτου του Μόσλεϊ είναι ότι αυτά τα μονοπάτια πρέπει να φροντίζονται καλύτερα, ώστε να μην χάνονται οι άνθρωποι» συμπλήρωσε.

Ακόμη επισημαίνεται ότι τοπικοί αξιωματούχοι ζητούν καλύτερη ενημέρωση των τουριστών. Μάλιστα, ένας δημοτικός σύμβουλος της Χίου λέει ότι οι πεζοπορικοί σύλλογοι σε απομακρυσμένες περιοχές που έχουν την τεχνογνωσία και την ικανότητα να βελτιώνουν τα μονοπάτια θα πρέπει να υποστηρίζονται καλύτερα οικονομικά και τεχνολογικά, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα μονοπάτια είναι λιγότερο επικίνδυνα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline