Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024  23:59:18

Δήθεν διαλλακτικός και συναινετικός ο νέος Τούρκος ΥΠΕΞ, αποκάλυψε το αληθινό του πρόσωπο, κατά της Ελλάδος και της Κύπρου. Ψυχρολουσία από τις αυταπάτες μας. Κύριο

Αθήνα σε Φιντάν: Απαράδεκτες οι απειλές κατά της Κύπρου – Δεν ήρθαμε σε ρήξη με καμία χώρα στη Μέση Ανατολή.

1.Σε υψηλούς τόνους η απάντηση της Αθήνας στα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας σε συνέντευξή του στο HaberTurk

Συνάντηση Γιώργου Γεραπετρίτη - Χακάν Φιντάν

Ξαφνική όξυνση καταγράφεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τις τελευταίες ώρες, καθώς η Αθήνα απάντησε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους στις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, αναφορικά με το Κυπριακό και την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.
Σημειώνεται πως σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Φιντάν καλούσε «Ελλάδα και Κύπρο να μείνουν μακριά από τη Μέση Ανατολή, αλλιώς θα φτάσει και σε αυτές τις χώρες η φωτιά».

Τι απαντά το ΥΠΕΞ στον Φιντάν

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Φιντάν, για το Κυπριακό, διπλωματικές πηγές διαμήνυαν σε έντονο τόνο:
• Απειλές κατά της κυριαρχίας και της υπόστασης κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απολύτως απαράδεκτες.
• Η Ελλάδα, όπως και το σύνολο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στέκεται αλληλέγγυα προς την Κύπρο.
• ?Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την πολιτική της και διασφαλίζει τα εθνικά της συμφέροντα.
• Ως προς τις δηλώσεις του κ. Φιντάν για τη Μέση Ανατολή, οι ίδιες πηγές σχολίαζαν: «?Κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Μέση Ανατολή, η Ελλάδα έχει τηρήσει στάση αρχής, η οποία εκτιμάται από όλα εμπλεκόμενα μέρη και για τον λόγο αυτό διατηρεί ανοιχτούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας, χωρίς να έχει έρθει σε ρήξη με οποιαδήποτε χώρα».
Τι είχε πει ο Φιντάν

Σε συνέντευξή του στο HaberTurk, ο Χακάν Φιντάν ισχυρίστηκε πως η Κύπρος έχει μετατραπεί σε βάση στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Γάζας.
«Έχουμε προειδοποιήσει από την αρχή τους ευρωπαϊκούς και περιφερειακούς παράγοντες για τις επιπτώσεις στο Κυπριακό. Μετά τις επιχειρήσεις του Ισραήλ από την 7η Οκτωβρίου, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου έχει γίνει βάση που χρησιμοποιείται από διάφορες χώρες για στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Γάζας. Συγκεκριμένα, εκεί πραγματοποιούνται συνεχώς πτήσεις πληροφοριών και στρατιωτικές πτήσεις για τη Γάζα. Όταν το επισημάναμε αυτό, ανακήρυξαν το μέρος αυτό ως βάση εφοδιασμού για τη Γάζα, ενώ στην πραγματικότητα έχει μετατραπεί σε μια κρυφή στρατιωτική βάση», σημείωσε.

Η «επικίνδυνη» εμπλοκή της Ελλάδας και της Κύπρου

Ο Φιντάν προειδοποίησε ότι αυτή η εμπλοκή δεν θα ωφελήσει ούτε την Κύπρο ούτε την Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι συνέπειες των συνεχιζόμενων πολέμων στην περιοχή θα επηρεάσουν άμεσα και τις δύο χώρες λόγω της γεωγραφικής τους εγγύτητας. Κάλεσε τους Έλληνες να αποστασιοποιηθούν από αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για να αποφύγουν την εξάπλωση της "φωτιάς" του πολέμου.

«Η χρήση της Κύπρου και των ελληνικών νησιών για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή δεν θα ωφελήσει ούτε την ελληνοκυπριακή διοίκηση ούτε την Ελλάδα. Συμβουλεύουμε τους Έλληνες να μείνουν μακριά από αυτές τις εμπλοκές, γιατί όταν γίνεστε μέρος των συνεχιζόμενων πολέμων στη Μέση Ανατολή, αυτή η φωτιά θα φτάσει και σε εσάς.

Είμαστε στην ίδια γεωγραφική περιοχή, επομένως οι επιπτώσεις θα μας επηρεάσουν όλους.
Επικοινωνούμε τα αποτελέσματα των πληροφοριών μας στους αρμόδιους συνομιλητές και δεν διστάζουμε να το κάνουμε. Οι περιφερειακοί παράγοντες πρέπει να δουν την έντονη στρατιωτικοποίηση στην περιοχή και να δράσουν ώστε να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline