Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  05:40:33

Ο Τούρκος πρόεδρος ταυτίζεται με Χεζμπολάχ και Ιράν και απειλεί με ... πολεμική επίθεση. Ισραήλ καταφρονητικά: «Ο Ερντογάν θα τελειώσει όπως ο Σαντάμ Χουσεΐν», «Νετανιάχου είσαι ο νέος Χίτλερ. Θα κάνουμε εισβολή, όπως στη Λιβύη και στην Καραμπάχ». Κύριο

Μια ακόμη προβληματική του συμπεριφορά κατά πόσο ο «νοσταλγός Νέο-Σουλτάνος» υπηρετεί την κοινή γραμμή του ΝΑΤΟ στα προβλήματα της Μέσης Ανατολής και κατά πόσο αποτελεί ειρηνικό, συμμαχικό παράγοντα της Δύσης στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

1. Για πρώτη φορά η Τουρκία απείλησε ότι θα εισβάλλει στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας τον Πρωθυπουργό της χώρας του Ολοκαυτώματος ως νέος ...Χίτλερ . - "Ο Ερντογάν ακολουθεί τα βήματα του Σαντάμ Χουσεΐν", απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα Τουρκίας - Ισραήλ, με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να πυροδοτεί την αντιπαράθεση, αναφέροντας ότι δεν θα διστάσει να εισβάλλει στο Ισραήλ.
«Όπως μπήκαμε στο Καραμπάχ και στη Λιβύη, έτσι θα μπούμε και στο Ισραήλ» ανέφερε σε ομιλία του, σε εκδήλωση του κόμματός του.
Τόσο στο Καραμπάχ, όσο και στη Λιβύη, υπάρχουν τουρκικά στρατεύματα, τα οποία διαδραματίζουν ρόλο στις εσωτερικές εξελίξεις των δύο περιοχών.

ΥΠΕΞ Ισραήλ: «Ο Ερντογάν ακολουθεί τα βήματα του Σαντάμ Χουσεΐν»

Άμεσα του απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ, ο οποίος ανήρτησε στο Χ τη φωτογραφία του Τούρκου προέδρου αλλά και του ιρακινού πρώην προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσέιν, λέγοντας: «Ο Ερντογάν ακολουθεί τα βήματα του Σαντάμ Χουσεΐν και απειλεί να επιτεθεί στο Ισραήλ. Απλά αφήστε τον να θυμηθεί τι συνέβη εκεί και πώς τελείωσε».
Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Όπως τελείωσε ο γενοκτόνος Χίτλερ, έτσι θα τελειώσει και ο γενοκτόνος Νετανιάχου»
Ακολούθησε λίγα λεπτά αργότερα ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην πλατφόρμα Χ, χαρακτηρίζοντας Χίτλερ τον Νετανιάχου και κάνοντας λόγο για γενοκτονία του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, όπως οι Ναζί.
"Όπως τελείωσε ο γενοκτόνος Χίτλερ, έτσι θα τελειώσει και ο γενοκτόνος Νετανιάχου. Όπως οι γενοκτόνοι Ναζί λογοδότησαν, θα λογοδοτήσουν και αυτοί που προσπάθησαν να καταστρέψουν τους Παλαιστίνιους. Η ανθρωπότητα θα σταθεί στο πλευρό των Παλαιστινίων. Δεν θα καταστρέψετε τους Παλαιστίνιους" αναφέρει η ανάρτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

2.Ο Νετανιάχου «ζυγίζει» την απάντηση στη Χεζμπολάχ εν μέσω δυτικών πιέσεων
Σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες, που επικαλούνται ισραηλινά Μέσα, «καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια προκειμένου να αποτραπεί ισραηλινή αντίδραση που θα πυροδοτούσε ολοκληρωτικό πόλεμο με τον Λίβανο»

Το Ισραήλ θέλει να πλήξει τη Χεζμπολάχ, αλλά δεν θέλει να παρασύρει την περιοχή σε ολοκληρωτικό πόλεμο, δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος της άμυνας νωρίτερα σήμερα Δευτέρα, ενώ δύο άλλοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η χώρα προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ολιγοήμερων μαχών.

Η δήλωση έρχεται σε σύνεχεια συμβουλίου χθες, Κυριακή, όπου Ισραηλινοί υπουργοί εξουσιοδότησαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον επικεφαλής της άμυνάς του να αποφασίσουν για τον «τρόπο και το χρονοδιάγραμμα» της απάντησης σε επίθεση με ρουκέτες στα Υψίπεδα του Γκολάν, που σκότωσε 12 παιδιά και εφήβους και για την οποία το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
H Χεζμπολάχ από την πλευρά της αρνείται ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση, ωστόσο το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι θα επιτεθεί εναντίον της. Ηδη ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν στόχους στον νότιο Λίβανο χθες, Κυριακή, και φέρεται να βομβάρδισαν τοποθεσίες στην περιοχή λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.
Επιπλέον, ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τρεις στον νότιο Λίβανο τη Δευτέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της λιβανέζικης πολιτικής άμυνας.

Τη στιγμή που η χώρα προετοιμαζόταν για τα αντίποινα του Ισραήλ, διπλωμάτες προσπαθούσαν να αποτρέψουν επέκταση της σύγκρουσης.
Οι εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι ήδη μεγάλες, καθώς επί δέκα μήνες διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών πραγματοποιούνται καθημερινά.

Η Χεζμπολάχ εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ σε ένδειξη υποστήριξης στους Παλαιστινίους της Γάζας, στη διάρκεια της σχεδόν 10μηνης σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς, προκαλώντας αντίποινα που απειλούν να επεκτείνουν τη σύγκρουση πέρα από τα σύνορα του παλαιστινιακού θυλάκου.
Μέχρι στιγμής, οι αψιμαχίες έχουν οδηγήσει σε 24 θανάτους αμάχων από την ισραηλινή πλευρά, καθώς και στον θάνατο 18 στρατιωτών και εφέδρων του ισραηλινού στρατού. Εχουν σημειωθεί επίσης αρκετές επιθέσεις από τη Συρία, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Η Χεζμπολάχ έχει κατονομάσει 381 μέλη που έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων αψιμαχιών, κυρίως στον Λίβανο, αλλά και κάποια στη Συρία. Στο Λίβανο έχουν σκοτωθεί επίσης 68 μέλη άλλων οργανώσεων, ένας Λιβανέζος στρατιώτης και δεκάδες πολίτες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline