Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024  22:34:36

Διπλά αποκαλυπτήρια για τον μεγαλόψυχο Μανώλη Καραλή. Παλαιός φίλος και... στήριγμα για τον Σουηδό ανταγωνιστή του Μόντο Ντουπλάντις. –Πως πολέμησε ρατσισμό και προσωπικούς του δαίμονες. Κύριο

Με βοήθησε σημαντικά στα πρώτα μου βήματα, παραδέχεται ο φίλος Σουηδός για τον Έλληνα.

Ξεκίνησαν να αγωνίζονται μαζί το 2015 - Η ιστορία της σχέσης τους εντός και εκτός στίβου - Πάμε να ανέβουμε σε αυτό το βάθρο, έγραψε ο Σουηδός στον Έλληνα πριν τον τελικό.

Δέκα χρόνια φίλοι, δέκα χρόνια ... συνάδελφοι. Μια σπάνιας ποιότητας σχέση μέσα στα γήπεδα, μέσα στον σκληρό ανταγωνισμό και τις φιλοδοξίες για προσωπική διάκριση από οργανώσεις αθλητισμούς, Υπουργεία και Κράτη.

Ο λόγος για τον Μόντο Ντουπλάντις και για τον Εμμανουήλ Καραλή. Τον χρυσό Ολυμπιονίκη και κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ στο επί κοντώ και τον χάλκινο Ολυμπιονίκη του Παρισιού.

Γεννήθηκαν το 1999 και οι δύο. Ο Εμμανουάλ Καραλής στις 20 Οκτωβρίου και ο Μόντο Ντουπλάντις στις 10 Νοεμβρίου. Ο πρώτος είναι ο καρπός του έρωτα δυο ανθρώπων από την Ελλάδα και την Ουγκάντα, ενώ ο δεύτερος έχει πατέρα από τις ΗΠΑ και μητέρα από τη Σουηδία.

Οι πατεράδες και των δυο έχουν ασχοληθεί με επιτυχία με τον στίβο.

Από μικροί, ο Άρμαντ και ο Εμμανουήλ, ασχολήθηκαν με τον αθλητισμό και τους κέρδισε το επί κοντώ.

Οι δυο τους είχαν την πρώτη τους μεγάλη... κόντρα το 2015. Στην Κολομβία. Στο Κάλι θα "φιλοξενηθεί" το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ-18.

Ο Σουηδός είναι 1ος με 5,30 και ο Έλληνας 3ος με 5,20μ! Κόλλησαν... Ανέβηκαν μαζί στο βάθρο και ταίριαξαν. Από τότε, τον Ιούλιο του 2015, έχουν περάσει 5 χρόνια και βρέθηκαν πολλές φορές ακόμη στους ίδιους αγώνες.

Το 2016, στο Παγκόσμιο Κ-20 της Πολωνίας, ο Μόντο είναι στο τρίτο σκαλί του βάθρου με άλμα στα 5,45μ και ο Μανώλης είναι στην 4η θέση με 5.40. Τον Ιούλιο του 2016 ο Καραλής είναι πρωταθλητής Ευρώπης στην Τιφλίδα ενώ την ίδια χρονιά έχει πετύχει και την καλύτερη επίδοση στον κόσμο σ' επίπεδο Παίδων.

Το 2018 στο ΣΕΦ ο Καραλής θα καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων! Με άλμα στα 5,78μ θα πάρει από τον Ντουπλάντις το ρεκόρ (5,75μ) που είχε πετύχει το 2017 στη Νέα Υόρκη.

Σε επίπεδο ανδρών ο Μόντο Ντουπλάντις ξέφυγε. Έχει ήδη 2 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια έχει σπάσει 9 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ! Ο Εμμανουήλ Καραλής το 2021 ήταν 4ος στο Τόκιο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες και το 2024 απογειώθηκε...

Πίστεψε πιο πολύ από ποτέ στον εαυτό του και έφτασε στο 3ο σκαλί του βάθρου στο Παρίσι ενώ προηγήθηκε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο κλειστού στίβου και το ασημένιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Τον Φεβρουάριο του 2020 όταν ο Μόντο έκανε το 1ο του παγκόσμιο ρεκόρ στο Τορούν της Πολωνίας ο Καραλής έσπευσε να τον σηκώσει στα χέρια!

Ο Μόντο και ο Μανόλο είναι καλοί φίλοι και ο Έλληνας έχει φιλοξενήσει στη χώρα μας τον Σουηδό και την κοπέλα του. Ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ δεν ξεχνάει ποτέ τον Καραλή και μετά τον τελικό στο Παρίσι είπε στη συνέντευξη Τύπου:

«Είναι υπέροχο που είμαι σε αυτό το επίπεδο και είναι μαζί μου ο Εμμανουήλ, γιατί αισθάνομαι ότι έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στα πρώτα μου χρόνια στο διεθνές προσκήνιο. Πιέζαμε συνεχώς ο ένας τον άλλον να πηδήξουμε ψηλότερα και πολλές φορές ήταν καλύτερος από μένα. Ο δε Σαμ Κέντρικς με έχει υποχρεώσει στις περισσότερες ήττες στην καριέρα μου.

Αυτοί οι δύο αθλητές με βοήθησαν να πετύχω διακρίσεις σαν τη σημερινή και τους ευγνωμονώ γι' αυτό.

Αγωνιζόμαστε μαζί από τότε που ήμασταν 14-15 χρονών, ενώ τον Σαμ τον παρακολουθώ περισσότερα χρόνια. Είναι υπέροχο όλο αυτό. Είμαι στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αγωνίζομαι με την καρδιά μου και το ζω όλο αυτό με καλούς φίλους δίπλα μου. Νιώθω ευτυχισμένος και ευλογημένος που μπορώ να κάνω τη χώρα μου υπερήφανη. Απίστευτη μέρα για μένα».

Ο Εμμανουήλ Καραλής αποκάλυψε και το μήνυμα που του έστειλε στο κινητό του ο Ντουπλάντις λίγες ώρες πριν τον τελικό. «Τα άλματά σου φαίνονται εξαιρετικά. Ας ανεβούμε σε αυτό το βάθρο» του έγραψε ο Σουηδός.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΊΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΥΤΟ.

Ήταν Αύγουστος του 2022, στο Μόναχο λάμβαναν χώρα οι προκριματικοί του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο άλμα επί κοντώ. Ο αφροέλληνας αθλητής Εμμανουήλ Καραλής (μπαμπάς από τον Πύργο Ηλείας, μαμά από την Ουγκάντα) δεν καταφέρνει να περάσει στον τελικό. Είναι μια σημαντική έκπληξη για τον χώρο γιατί αν και πολύ μικρός είχε καταφέρει να τερματίσει 4ος στους τελευταίους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο, οπότε η συμμετοχή του τουλάχιστον στον τελικό -αν όχι κι η διάκριση- θεωρούταν «δεδομένη». Αυτά τα «δεδομένα» ήρθε να ανατρέψει ο ίδιος λίγες ώρες μετά την «αποτυχία» του.

Σε μια εποχή που στον αθλητισμό νομίζουμε ότι οι αθλητές είναι καρτέλες στο football manager, δεν υπάρχει άνθρωπος πίσω από την επίδοση, σε μια εποχή που στρωνόμαστε στον καναπέ μας τρώγοντας πατατάκια κι απαιτούμε σαν δήμιοι στην ρωμαϊκή αρένα μεγαλύτερα ρεκόρ και πιο πολλά παιχνίδια και πιο γεμάτα καλεντάρια και πιο συναρπαστικές μάχες και πιο εντυπωσιακές προσπάθειες και μόνιμο φορμάρισμα, σε μια εποχή που οι αθλητές γίνονται έρμαια των αναγκών των μετόχων στα συνδρομητικά κανάλια, των χαρτογιακάδων των ομοσπονδιών και των τμημάτων μάρκετινγκ των πολυεθνικών, αυτός είπε να αφήσει λίγο στην άκρη το προφίλ που απαιτούμε εμείς γι' αυτόν και να μιλήσει για τον άνθρωπο μέσα από την στολή.

Σε μια ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα λίγο μετά την «αποτυχία» του, μίλησε για τους τραυματισμούς που τον ταλαιπώρησαν, τη δαμόκλειο σπάθη στο κεφάλι κάθε αθλητή. Μίλησε για την πίεση του ανταγωνισμού και της διάκρισης που τον ανάγκαζαν να συνεχίζει να προσπαθεί παρά τους πόνους και τις δυσκολίες. Μίλησε για την κακοποίηση και τα ρατσιστικά παραληρήματα που ανεχόταν για 8 χρόνια, από 13 χρονών, από τον ίδιο τον ομοσπονδιακό προπονητή.

Μίλησε για το χαμόγελο που έσβησε σιγά σιγά από τα χείλη του, το χαμόγελο που ήταν το όπλο του, το σημείο αναφοράς και το κύριο χαρακτηριστικό του, το σημάδι προς τους δικούς του ότι όλα θα πάνε καλά. Μίλησε ανοιχτά για το χαμένο του κίνητρο, την ψυχική του υγεία, για τις κρίσεις πανικού, για την κατάθλιψη.
Δεν τον ένοιαξε αν δεν θα έδειχνε το λιοντάρι που σαρώνει τα μετάλλια, αν έχαναν την πίστη τους στον φέρελπι νέο όσοι τον σπονσοράρουν, αν στον υπερκαταναλωτισμό των μεγάλων επιδόσεων αυτός θα έμοιαζε καμένο χαρτί.

Επέβαλε αυτός τους όρους που θα τον βλέπουμε, φίλαθλοι και χορηγοί. Όρισε αυτός το πλάνο της καριέρας του, έβαλε σε προτεραιότητα την ζωή του την ψυχική του υγεία. Είπε ότι θα σταματούσε προπονήσεις κι αγώνες μέχρι να γίνει ξανά καλά, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου. Κατήγγειλε το κάθαρμα που έκανε προπονητή κι απαλλάχθηκε από την τοξική παρουσία του. Πρώτα θα βρει το χαμόγελο του και μετά θα γίνει ξανά πρωταθλητής. Κι αν δεν γίνει, δεν πειράζει.

Έτσι έγινε πρότυπο και για χιλιάδες άλλους αθλητές διάφορων αγωνισμάτων, που έχουμε ξεχάσει ότι είναι παιδιά και μάλιστα καταπιεσμένα από τον δίχως όρια και κανόνες πρωταθλητισμό, που είναι ψυχικά χαντακωμένοι, που έχουν λυγίσει από τις θυσίες και τον ανταγωνισμό αλλά κρύβονται κι υποφέρουν σιωπηρά ρίχνοντας λάδι στην φωτιά στα προβλήματά τους γιατί «δεν έχουν ανάγκη αυτοί, γιατί παίρνουν τόσα λεφτά κι έχουν τόση δόξα κι είναι υποχρεωμένοι να μας διασκεδάζουν και να πετυχαίνουν». Δικαστές ψυχικής υγείας οι χρήστες των social media, τα αθλιότερα των αφεντικών οι «φίλαθλοι».

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, λίγους μήνες πριν, σπάει το προσωπικό του ρεκόρ για 13 πόντους και γίνεται ο τρίτος καλύτερος στον κόσμο. Ευρωπαϊκοί αγώνες, τσακώνει και το ασημένιο. Σήμερα ήταν ξανά σε τελικό Ολυμπιακών αγώνων. Χαμογελαστός, δυνατός, σε έκσταση. Στις κερκίδες πια δεν ήταν κανένας ρατσιστής προπονητής, ήταν ο πατέρας του, ο προπονητής που επέλεξε κι ένα τσούρμο ανθρώπων που τον αγαπούσε. Ο φίλος του ο Μίλτος περίμενε να τον δει να ανεβαίνει στο βάθρο πριν έρθει κι η δική του σειρά. Ο Καραλής από το 5,50 μέχρι τα 5,90 δεν ακούμπησε την δοκό. Περνούσε τον έναν στόχο μετά τον άλλον, δεν αγωνιζόταν, πετούσε, ένα «θαύμα» της φύσης, ένα «θαύμα» της ζωής. Προσπάθησε να περάσει και τα 6 μέτρα, να γκρεμιστεί ο Όλυμπος. Δεν τα κατάφερε. Από απόψε είναι χάλκινος ολυμπιονίκης. Το πρώτο του σε Ολυμπιακούς αγώνες. Τα σάρωσε όλα σε έναν χρόνο και με την βούλα.

Ίσως κάποιος να θεωρούσε δικαίωση ότι ανέβηκε ξανά, μετά το διάλειμμά, στην ελίτ του κόσμου στο άθλημά του, ότι απέδειξε πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει, ότι το ταλέντο του είναι όντως μοναδικό. Πιστεύω, όμως, ότι για τον Μανόλο και για όλους όσοι έχουν βρει το θάρρος να δουν την κατάθλιψη στα μάτια, να την αναγνωρίσουν και να την αποδεχτούν, να αναζητήσουν βοήθεια, να βάλουν την ψυχική τους υγεία ως προτεραιότητα κι όχι ως εκκρεμότητα κάτω από το χαλάκι, όλοι όσοι μπόρεσαν να μάθουν να τη διαχειρίζονται και να την προλαβαίνουν, να μην φοβούνται να παίζουν καθημερινά ένα bras de fer μαζί της, το μεγαλύτερο επίτευγμα είναι ότι μας χαμογέλασε ξανά κι ήταν πιο σίγουρος από ποτέ πως όλα θα πάνε καλά. Και πήγαν.
Μπράβο ρε Μανόλο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline