Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  06:29:39

Κούρασε πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ με εκκρεμότητες και φαγωμάρες: Διήμερο τελικών αποφάσεων για συνέδριο Κασσελάκη και εκλογές. Κύριο

Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εκλογή νέου προέδρου. Τα ονόματα που ακούγονται για τις υποψηφιότητες και οι κινήσεις Κασσελάκη.

Κούρασαν η αναμονή και οι δημόσιες φαγωμάρες...Σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη διεξαγωγή του συνεδρίου του κόμματος και την εκλογή του νέου προέδρου, μετά την αποπομπή, με πρόταση μομφής, του Στέφανου Κασσελάκη.

Επειτα από μια δύσκολη εβδομάδα, με δύο συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας, που χαρακτηρίστηκαν από ένταση, εσωκομματικές συγκρούσεις και αιχμές, η γραπτή εισήγηση, προς έγκριση από την Κεντρική Επιτροπή καθόρισε τους όρους και τα κριτήρια για την υποβολή των υποψηφιοτήτων, αλλά και επικύρωσε τις προηγούμενες αποφάσεις για τον οδικό χάρτη της εκλογής νέου προέδρου.

Παρά τις διαφορετικές εισηγήσεις για τα κριτήρια όσον αφορά τις υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος (από την υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες» έως ακόμη και το λευκό ποινικό μητρώο κ.λπ.), τελικά αποφασίστηκε ότι θα ισχύσει ό,τι εφαρμόστηκε και στις εκλογές του 2023, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία: Για την υποβολή υποψηφιότητας απαιτούνται 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής.
Η πρόταση της πλευράς Κασσελάκη, μέσω της Θεοδώρας Τζάκρη, για 50 υπογραφές, δεν έγινε δεκτή.

Οι ημερομηνίες για το χρονοδιάγραμμα μένουν όπως είχαν αποφασιστεί σε προηγούμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Δηλαδή, στις 19-20 Οκτωβρίου θα γίνει η εκλογή των συνέδρων για το έκτακτο Συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί 1-3 Νοεμβρίου. Η εκλογή αρχηγού θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου και, αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, αυτός θα γίνει την 1η Δεκεμβρίου.

Η ημερομηνία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων και των υπογραφών που θα τις συνοδεύουν θα αποφασιστεί από την Κεντρική Επιτροπή. Κάθε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής μπορεί να υπογράψει για περισσότερους από έναν υποψηφίους για την προεδρία.
Η πρόταση του Παύλου Πολάκη για επιτάχυνση των διαδικασιών δεν έγινε δεκτή.

Μέχρι στιγμής, ο μόνος που έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο Παύλος Πολάκης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρείται σίγουρο ότι θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία, όπως λένε στελέχη του κόμματος που τον στηρίζουν, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, αλλά και όπως έχει αφήσει και ο ίδιος να εννοηθεί μέσω διαρροών και με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, ο χρόνος που θα κάνει ανακοινώσεις είναι άγνωστος. Τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι ότι μπορεί αυτό να γίνει είτε πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είτε τη Δευτέρα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της. Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο, το οποίο λέει ότι μπορεί να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε να δοκιμάσει και τις αντιδράσεις εντός της Κεντρικής Επιτροπής.

Αλλα ονόματα που ακούγονται, χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη με σαφήνεια τις προθέσεις τους, είναι αυτό του Σωκράτη Φάμελλου, της Ολγας Γεροβασίλη, του Νικόλα Φαραντούρη, ακόμη και του Απόστολου Γκλέτσου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline