Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  08:52:01

Κ. Πιερρακάκης: Είναι αρκετές οι αποβολές μαθητών για χρήση κινητών στα σχολεία, όχι μόνο στην Πάτρα. Η απαγόρευση θα συνεχισθεί γιατί είναι παιδαγωγικό μέτρο και γενικής αποδοχής. Κύριο

Τι είπε ο Υπ. Παιδείας για τα κενά καθηγητών στα σχολεία, τις διαμαρτυρίες για συγχωνεύσεις τμημάτων, το προβλήματα στο ολοήμερο σχολείο και το bullying.

Η αποβολή που δόθηκε σε μαθητή στην Πάτρα «δεν είναι η πρώτη αποβολή για κινητό, είναι η πρώτη που πήρε δημοσιότητα» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκη σήμερα στον ΑΝΤ1 και υπερασπιζόμενος το νέο, αυστηρό πλαίσιο σημείωσε ότι «Το κινητό από έρευνες είναι σαφές ότι κάνει κακό στην εκπαιδευτική διαδικασία. Έρευνα της UNESCO αναφέρει ότι ένα παιδί μπορεί να θέλει έως και 20 λεπτά για να επανέλθει στην μαθησιακή διαδικασία αν έχει «ξεχαστεί» στο κινητό του», τονίζοντας πάντως ότι ο βασικός λόγος για την απαγόρευση εμφανούς κατοχής και χρήσης κινητών από τους μαθητές στα σχολεία σχετίζονται κυρίως με την προσπάθεια καταπολέμησης των περιστατικών bullying στα σχολεία.

Για το περιστατικό στην Χαλκιδική, όπου κλήθηκε η Αστυνομία για να απομακρύνει από την τάξη μια 10χρονη μαθήτρια, επειδή ήταν υπεράριθμή στο τμήμα της ο υπουργός Παιδείας τόνισε: «Για να το συζητάμε προφανώς η διαχείριση δεν ειναι η πρέπουσα. Περιπτωσιολογικά αντιμετωπίζουμε τα λίγα προβλήματα όπου εντοπίζονται»
Αναφορικά με την λειτουργία των σχολείων, ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε ότι «φέτος ξεκινήσαμε με 6.000 περισσότερους εκπαιδευτικούς. Υπάρχουν 71.000 τμήματα στα σχολεία και σε λιγότερα από 1.000 έπρεπε να εξορθολογίσουμε την κατάσταση για να μην υπάρχουν πολλά κενά. Έχουμε εύηκοα ώτα για περιπτώσεις παιδιών που έχουν πρόβλημα ή καλούνται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις και τα αντιμετωπίζουμε».

Για τις συγχωνεύσεις σχολείων και τις αντιδράσεις γονιών και μαθητών σε πολλές περιοχής της Ελλάδας, ο Υπουργός Παιδείας απάντησε ότι «Ο κανόνας είναι πως υπήρχαν δύο τάξεις των 10 παιδιών ή μια απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων για να αντιμετωπιστεί με μια συγχώνευση», προσθέτοντας ότι «αυτό δεν είναι το πρόβλημα, αυτό είναι η λύση. Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε να υπάρξει εξορθολογισμός και καλή κατανομή των εκπαιδευτικών, ώστε να μην υπάρχουν κενά στα σχολεία».

«Στα χρόνια της κρίσης διογκώθηκε ο αριθμός των αναπληρωτών καθηγητών, ως προσωρινή ανάγκη, αλλά δεν ήταν προσωρινό μέτρο και για αυτό προχωράμε διαρκώς σε διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών», είπε ο κ. Πιερρακάκης.
Ερωτηθείς για το πρόβλημα στέγασης εκπαιδευτικών, κυρίως σε τουριστικές περιοχές, αναγνώρισε τις δυσκολίες και είπε ότι το ζήτημα απασχολεί ιδιαίτερα και τον Πρωθυπουργό, συμπληρώνοντας «θα δούμε τι πρωτοβουλίες μπορούμε να λάβουμε για την στέγαση εκπαιδευτικών και άλλων υπαλλήλων του δημοσίου και των ενόπλων δυνάμεων ιδίως για τουριστικές περιοχές».

Για την κατάσταση των σχολικών κτηρίων, ο Υπ. Παιδείας είπε ότι «τις 12.812 σχολικές υποδομές τις χειρίζονται οι δήμαρχοι ανά την χώρα. Πολλοί ειναι ταλαντούχοι στο πως τις χειρίζονται. Εμείς αντιληφθήκαμε την ανάγκη να στηρίξουμε περισσότερο τους δημάρχους στο θέμα των σχολικών υποδομών».

Είπε δηκτικά ότι «Με ξενίζει η εικόνα να πηγαίνω σε σχολεία και να βλέπω έναν υπερσύγχρονο, διαδραστικό πίνακα του 2024 και δίπλα να βλέπω έναν σοβά που πέφτει! Γι' αυτό κάναμε το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» και για αρχή βάζουμε 250 εκατομμύρια ευρώ. Τα σχολεία καταγράφουν τις ανάγκες, ενημερώνουν τους Δημάρχους, αυτοί ενημερώνουν το Υπ. Παιδείας και καθορίζονται οι προτεραιότητες».
Μιλώντας για τις δωρεές, προσέθεσε «Μην υποτιμάτε αυτό που είπε και ο Πρωθυπουργός για την ιδιωτική πρωτοβουλία. Εγώ γνωρίζω ήδη κάποιες δωρεές. Θα γίνουν πολλές το επόμενο διάστημα και για την ανακαίνιση υποδομών και για βάψιμο σχολείων και για άλλες δράσεις».

Ο Γιώργος Παπαδάκης ρώτησε τον Υπουργό Παιδείας για τον θεσμό του Ψηφιακού Φροντιστηρίου και ο Κυριάκος Πιερρακάκης αποκρίθηκε ότι «δίνουμε έμφαση τώρα στην Γ' Λυκείου. Ξεκινήσαμε με 11 μαθήματα και θα γίνουν πολύ περισσότερα, θα γίνουν όλα τα μαθήματα. Την πρώτη ημέρα είχαμε μάθημα Ιστορίας. Με σταθερό ρυθμό έχουμε 4.000 μαθητές που βλέπουν ζωντανά αυτά τα μαθήματα και την πρώτη και την δεύτερη ημέρα. Οι ερωτήσεις που θα υποβάλλονται δεν θα απαντώνται ζωντανά, λόγω του πλήθους των μαθητών που παρακολουθούν».

Τέλος, παραδέχθηκε πως υπάρχουν προβλήματα στα ωράρια και στην λειτουργία πολλών ολοήμερων σχολείων, λέγοντας πάντως ότι «θεραπεύονται βήμα-βήμα τα προβλήματα και στα ολοήμερα σχολεία, όπου υπήρξαν και κενά από διαδικασίες που προβλέπουν νόμιμες άδειες πχ. εγκυμοσύνης ή ασθένειας».

2.Πάτρα: Νέα αποβολή μαθητών για κινητό – Ανέβασαν βίντεο στο TikTok που τράβηξαν στο μάθημα.

Με αποβολή τιμωρήθηκαν δύο μαθητές Γυμνασίου στα νότια προάστια της Πάτρας, καθώς ανήρτησαν βίντεο στο TikTok, μέσα από το σχολείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr το περιστατικό σημειώθηκε την Τετάρτη (18.09.2024) ενώ οι μαθητές της Α' Γυμνασίου ήταν στο μάθημα.
Ένας μαθητής φωτογράφισε συμμαθητή του μέσα στη σχολική αίθουσα και ενώ η καθηγήτρια (φιλόλογος) παρέδιδε μάθημα. Στη συνέχεια, ο μαθητής που εικονιζόταν στη φωτογραφία, την ανήρτησε στο TikTok. Μάλιστα, στη φωτογραφία απεικονίζεται και η καθηγήτρια, η οποία είχε γυρισμένη την πλάτη στους μαθητές και έγραφε στον διαδραστικό πίνακα.
Η ανάρτηση έπεσε στην αντίληψη των εκπαιδευτικών μέσα σε λίγη ώρα. Οι πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν ότι οι δύο μαθητές κλήθηκαν από τη διευθύντρια να δώσουν εξηγήσεις και ο μαθητής που έκανε την ανάρτηση προχώρησε στη διαγραφή της.
Για τη διαχείριση του περιστατικού συνεδρίασε το μεσημέρι της Πέμπτης (19.09.2024) ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου και αποφασίστηκε η επιβολή της ποινής της αποβολής δύο ημερών στους μαθητές, τόσο σε εκείνον που τράβηξε τη φωτογραφία, όσο και σε εκείνον που την ανέβασε στο TikTok.
Το περιστατικό έρχεται λίγες ημέρες αργότερα από την πρώτη αποβολή μαθητή για χρήση κινητού, πάλι σε σχολείο της Πάτρας. Για το συγκεκριμένο περιστατικό διεξάγεται έρευνα από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, καθώς οι γονείς του μαθητή μιλούν για εξάντληση της αυστηρότητας και καταχρηστική συμπεριφορά της διευθύντριας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline