Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024  13:26:01

Δυστυχώς, το μακελειό θα συνεχισθεί.... Κανένα σημάδι υποχώρησης του Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο, παρά τη μεγάλη διεθνή πίεση. Κύριο

Το Ισραήλ ανυπότακτο στις υποδείξεις αυτοσυγκράτησης από τις ΗΠΑ, φιλοδοξεί να «κλειδώσει» ισχυρή θέση πριν αναλάβει η (όποια) νέα αμερικανική κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, στις οποίες η Κάμαλα Χάρις και ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεκδικούν την προεδρία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διπλωματών.

Δυστυχώς, το μακελειό στη Μέση Ανατολή, θα συνεχισθεί.... Κανένα σημάδι υποχώρησης του Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο, παρά τη μεγάλη διεθνή πίεση-καταδίκη..

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τρεις διοικητές της Χεζμπολάχ και περίπου 70 ενόπλους στον νότιο Λίβανο τις τελευταίες 48 ώρες, μία ημέρα μετά την επιβεβαίωση ότι σκότωσε τον Χασέμ Σαφινεντίν, φερόμενο διάδοχο του Χασάν Νασράλα στην ηγεσία της οργάνωσης.

«Στον νότιο Λίβανο, τα στρατεύματα του ισραηλινού στρατού συνεχίζουν να διεξάγουν περιορισμένες, τοπικές, στοχευμένες επιδρομές εναντίον της υποδομής και των επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.
«Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, τα στρατεύματα εξουδετέρωσαν περίπου 70 τρομοκράτες σε χερσαίες και εναέριες επιδρομές», όπως ανέφερε.

Λίβανος: Ποιος ήταν ο Χασέμ Σαφιεντίν, ο πιθανότερος διάδοχος στην ηγεσία της Χεζμπολάχ
Εντολή εκκένωσης της Τύρου

Το Ισραήλ επέκτεινε σήμερα, Τετάρτη, τις προειδοποιήσεις εκκένωσης σε πολλές κεντρικές συνοικίες της πόλης-λιμάνι Τύρου του νότιου Λιβάνου, διατάσσοντας τους ανθρώπους να απομακρυνθούν βορειότερα.
Το Ισραήλ διεξάγει κλιμακούμενη επίθεση στον Λίβανο έπειτα από έναν χρόνο συνοριακών συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ, την πιο οπλισμένη από τις υποστηριζόμενες από το Ιράν δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.
Η επίθεση του Ισραήλ έχει οδηγήσει στην απομάκρυνση τουλάχιστον 1,2 εκατ. Λιβανέζων από τα σπίτια τους και έχει σκοτώσει 2.530 ανθρώπους, εκ των οποίων τουλάχιστον 63 τις τελευταίες 24 ώρες, όπως ανακοίνωσε η λιβανέζικη κυβέρνηση χθες, Τρίτη.

Λίβανος: Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε νότια προάστια της Βηρυτού

«Φτάσαμε στον Νασράλα και στον αντικαταστάτη του»

Την Τρίτη, επίσης, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τη δολοφονία του Χασέμ Σαφιεντίν, διαδόχου του Νασράλα που σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιδρομή τον περασμένο μήνα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο Σαφιεντίν σκοτώθηκε σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες στα νότια προάστια της Βηρυτού. Είναι η πρώτη επιβεβαίωση του θανάτου του. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι «πιθανότατα είχε εξουδετερωθεί».
Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από τη Χεζμπολάχ στην ανακοίνωση του Ισραήλ ότι σκότωσε τον Σαφιεντίν.
«Εχουμε φτάσει στον Νασράλα, στον αντικαταστάτη του και στα περισσότερα μέλη της ανώτερης ηγεσίας της Χεζμπολάχ. Θα φτάσουμε σε οποιονδήποτε απειλεί την ασφάλεια των πολιτών του κράτους του Ισραήλ», δήλωσε ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού αντιστράτηγος Χέρζι Χάλεβι.

Συγγενής του Νασράλα, ο Σαφιεντίν διορίστηκε στο Συμβούλιο Τζιχάντ της Χεζμπολάχ –το όργανο που είναι υπεύθυνο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της– και στο εκτελεστικό συμβούλιο, που επιβλέπει τις οικονομικές και διοικητικές υποθέσεις της.

Ο Σαφιεντίν ανέλαβε εξέχοντα ρόλο μιλώντας για τη Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους των εχθροπραξιών με το Ισραήλ, απευθύνοντας χαιρετισμό σε κηδείες και άλλες εκδηλώσεις στις οποίες ο Νασράλα δεν μπορούσε να παραστεί για καιρό για λόγους ασφαλείας.

Ισραήλ: Ο Μπλίνκεν κάλεσε τον Νετανιάχου να «κεφαλαιοποιήσει» τον θάνατο του Σινουάρ τερματίζοντας τον πόλεμο
Κανένα σημάδι υποχώρησης σε Γάζα και Λίβανο

Το Ισραήλ δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής σημάδι υποχώρησης στις εκστρατείες του στη Γάζα και στον Λίβανο, ακόμη και μετά τη δολοφονία αρκετών ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, η οποία έχασε τον Νασράλα, τον ισχυρό γενικό γραμματέα της, σε αεροπορική επιδρομή στις 27 Σεπτεμβρίου.
Διπλωμάτες ισχυρίζονται ότι το Ισραήλ στοχεύει να «κλειδώσει» ισχυρή θέση πριν αναλάβει η νέα αμερικανική κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, στις οποίες η Κάμαλα Χάρις και ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεκδικούν την προεδρία.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι είχε επιτεθεί δύο φορές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της ισραηλινής Εϊλάτ, πλήττοντας «ζωτικούς» στόχους, ωστόσο ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι αναχαίτισε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τα ύδατα κοντά στην πόλη-λιμάνι.
Η φιλοϊρανική οργάνωση δεσμεύτηκε να εντείνει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, προκαλώντας τον πόλεμο στη Γάζα.

Η Ισλαμική Αντίσταση, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η πολιτοφυλακή Χούθι της Υεμένης και διάφορες σιιτικές μουσουλμανικές ένοπλες ομάδες στο Ιράκ και στη Συρία, γνωστές ως «Αξονας της Αντίστασης» στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ, έχουν υποσχεθεί ότι θα υποστηρίξουν τους Παλαιστινίους στον αγώνα τους.

Μέση Ανατολή: Διπλωματική κούρσα ΗΠΑ – Ιράν
Περιοδεία του Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή

Η επιβεβαίωση από το Ισραήλ του θανάτου του Σαφιεντίν ήρθε την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν πίεζε χθες, Τρίτη, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να κεφαλαιοποιήσει τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, εξασφαλίζοντας την απελευθέρωση των ομήρων της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου και τερματίζοντας τον πόλεμο στη Γάζα.

Επειτα από επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες να μεσολαβήσει για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ο Μπλίνκεν πραγματοποιεί το 11ο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα – και το τελευταίο πριν από τις προεδρικές εκλογές που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την πολιτική των ΗΠΑ.

Ο Μπλίνκεν αναζητά επίσης τρόπους εκτόνωσης της σύγκρουσης στον Λίβανο, όπου κατά τη διάρκεια της νύχτας τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, και 60 τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά στο κεντρικό κρατικό νοσοκομείο της Βηρυτού.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα των ΗΠΑ, ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς, Γαχία Σινουάρ –ο οποίος κατηγορείται ότι πυροδότησε έναν χρόνο καταστροφικών πολεμικών συγκρούσεων σχεδιάζοντας τη φονική επίθεση των ενόπλων από τη Γάζα στο ισραηλινό έδαφος– θα προσφέρει νέα ευκαιρία για ειρήνη.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του, ο Νετανιάχου ανέφερε από την πλευρά του ότι η «εξόντωση του Σινουάρ μπορεί να έχει θετική επίδραση στην επιστροφή των ομήρων, στην επίτευξη όλων των στόχων του πολέμου και στην επομένη του πολέμου».

Ωστόσο, στην ανακοίνωση δεν υπάρχει αναφορά σε πιθανή κατάπαυση του πυρός έπειτα από έναν χρόνο πολέμου, κατά τον οποίο οι στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς έχουν υποβαθμιστεί σημαντικά και η Γάζα έχει μετατραπεί σε μεγάλο βαθμό σε ερείπια, ενώ οι περισσότεροι από τα 2,3 εκατ. Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί.
Εν τω μεταξύ, η Χαμάς αρνείται να απελευθερώσει τους ομήρους που συνελήφθησαν κατά την επιδρομή της στο Ισραήλ, χωρίς να λάβει δέσμευση από το Ισραήλ ότι θα τερματίσει τον πόλεμο και θα αποχωρήσει από την περιοχή. Η Χεζμπολάχ έχει αποκλείσει τις διαπραγματεύσεις όσο συνεχίζονται οι μάχες με το Ισραήλ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline